Weekendweer: nat en onstuimig weekend

29 september 2022, 15:30

Regen op autoraam in de Belgische straten. Foto: Adobe Stock / pbombaert

Als je nog even van de zon wilt genieten kun je dat het beste op vrijdag doen. Dan is het namelijk nog aangenaam buitenweer. Het weekend daarentegen verloopt een stuk wisselvalliger. In dit bericht vertellen we jou de details.

Vrijdagochtend beginnen we de dag regionaal met wat mist maar al snel zal de mist verdwijnen en komen er verspreid over het land brede opklaringen voor. Halverwege de ochtend schijnt bijna overal de zon volop. De middagtemperatuur stijgt naar 12 tot 14 graden in Hoog-België tot 16 of 17 graden in het centrum van het land. Met een zonnetje erbij is het heerlijk weer om nog even een wandeling te maken in de natuur. In de loop van de middag neemt echter de bewolking vanuit het westen toe en dit is een voorbode voor een weersverandering die op komst is.

Lees hier het uitgebreide weerbericht.

Op uitgebreide schaal regen

Vrijdagavond is het overal bewolkt en vanuit het westen volgt een storing die in de nacht naar zaterdag over het land trekt. Op uitgebreide schaal gaat het regenen en flink waaien. Landinwaarts is sprake van een vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee waait het nog iets harder en is ook kans op windstoten.

Zaterdagochtend trekt het regengebied al snel via het oosten weg. Hierna wordt het tijdelijk iets droger maar van mooi buitenweer is dan geen sprake. Er blijven namelijk talrijke buien over het land stromen. Lokaal is hierbij een klap onweer niet uitgesloten. Tussen de buien door schijnt de zon af en toe. De maxima komen uit op 12 graden in de Hoge Venen tot lokaal 18 graden in Antwerpen

Zondag: ronduit wisselvallig

Zondag trekt een actieve regenzone over het land. Waar de meeste regen gaat vallen is nog zeer onzeker maar dat het overal nat wordt is vrij aannemelijk. Het wordt 13 tot 16 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Na het weekend: droger en meer zon

Vanaf maandag is het weerbeeld een stuk aangenamer. Een enkele bui blijft nog wel mogelijk maar het wordt een stuk droger dan afgelopen tijd. Dagelijks is de zon regelmatig te zien en de temperatuur laat een stijgende lijn zien. Mogelijk wordt het halverwege volgende week lokaal zelfs 20 graden. Dat is een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin oktober liggen rond 16 graden.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht