Slechte sneeuwcondities in veel wintersportgebieden

03 januari 2023, 15:10

Zeer matige sneeuwkwaliteit in de Dolomieten. Foto: Adobe Stock / Juergen Rudorf

De sneeuwcondities zijn op dit moment alles behalve optimaal in de Alpen. Door het zachte weer van afgelopen tijd bevatten veel pistes ijsplaten of papsneeuw. Hierdoor zijn de afdalingen op steeds meer plekken gevaarlijk en gebeuren er veel ongelukken. Of er enige verbetering aankomt en wanneer lees je in dit artikel.

Het is de laatste week van de kerstvakantie en dat betekent dat de pistes vol staan met menig vakantieganger. Toch zal de echte wintersportbeleving flink tegenvallen. In de skilift naar boven word je omringd door een groen landschap en op veel plekken onder de 2000 meter zijn de condities vaak slecht of ski je op kunstsneeuw. Pas hogerop in de bergen is het koud genoeg voor echte sneeuw. In het Duitse Winterberg is het al een tijdje zo zacht en wisselvallig dat alle pistes inmiddels gesloten zijn.

De pistes bij Winterberg liggen er bedroevend bij. Bron: Feratel
De pistes bij Winterberg liggen er bedroevend bij. Bron: Feratel

Woensdag is het grotendeels droog in de Alpen. Wel overheerst op de meeste plekken de bewolking. Alleen aan de zuidkant van de Alpen komen enkele opklaringen voor en kan je op sommige plekken genieten van een waterig zonnetje. Hierbij is het nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar. In veel dalen loopt het kwik op naar bijna 10 graden. Donderdag trekt een neerslagzone over de Alpen. Heel actief is deze niet en vooral de noordkant van de Zwitserse en de Oostenrijkse Alpen kunnen wat neerslag verwachten. Dit zal op de meeste plekken niet meer opleveren dan 5 cm sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt dan tussen 1600 en 1900 meter dus opnieuw zal het in veel lagergelegen gebieden regenen.

De sneeuwvalgrens gaat iets dalen

Langzamerhand tonen de weerkaarten een kleine verbetering voor de wintersportgebieden. Gedurende het weekend dalen de temperaturen al iets. Het weekend begint droog maar vanaf zondag neemt de wisselvalligheid toe. Dagelijks trekken er neerslagzones over de Alpen. Met een dalende sneeuwvalgrens die na het weekend tussen de 1000 en 1400 meter ligt kunnen meerdere plaatsen aardig wat verse sneeuw gaan verwachten. Iets waar vele wintersportgebieden flink naar uitkijken. Sneeuw tot in de lagere dalen zit er waarschijnlijk nog niet in, maar met de lagere temperaturen worden pistes ook weer beter te preparen; al dan niet met kunstsneeuw.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht