Meteovista
Meteovista
  kletsnat Portugal en Spanje

  Overstromingen mogelijk in kletsnat Portugal en Spanje

  Aangemaakt: 03 nov 2020, 16:35 uur

  Volop kletsnat herfstweer in delen van Spanje en Portugal deze week. Er wordt tot en met vrijdag zo veel regen verwacht dat overstromingen mogelijk zijn.

  De eerste buien vallen dinsdagavond in het noordwesten van Spanje en Zuid-Frankrijk en daarna trekt het regengebied richting het zuiden en westen. Voor Spanje is woensdag code geel afgegeven. De regio Valencia krijgt het waarschijnlijk het zwaarst te verduren. Omdat er 100 millimeter neerslag per 12 uur wordt verwacht, geldt daar code oranje.

  Daar kan lokaal in totaal 150 tot 200 millimeter hemelwater naar beneden komen. Ook kan het gaan onweren. In de hogere gebieden, vanaf 1100 meter, valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Lokaal kan een pak sneeuw van 10 centimeter ontstaan.

  Tegen het einde van de week verplaatst het regenfront zich naar het westen van Spanje en Portugal. De neerslagsommen zijn dan minder hoog, zo’n 25 tot 50 millimeter. Dat lijkt niet veel maar in steden als Madrid en Zaragoza valt die hoeveelheid regen normaal gesproken in de hele maand november. Omdat dat nu in twee dagen naar beneden komt, kunnen laag gelegen gebieden overstromen.

  Foto: ANP / EPA / Alberto Morante

  Door: ANP/Weeronline