Weerbericht zomervakantie: wederom wisselvallig of weersomslag op komst?

03 augustus 2021, 15:00

De eerste maand van de zomervakantie verliep overwegend wisselvallig in België. Toch kon geregeld van droge en vrij zonnige dagen genoten worden. Zet dit weerbeeld voort tijdens de tweede helft van de zomervakantie of staat een weersomslag op de planning? In dit artikel lees je wat voor weer jij de komende tijd kan verwachten tijdens je vakantie in eigen land.

De komende dagen kunnen we rekening houden met een herhalend weerbeeld. De dag start vaak droog met geregeld ruimte voor de zon. Geleidelijk komen vriendelijke stapelwolken tot ontwikkeling en dit levert vaak mooie wolkenluchten op. In de voormiddag stijgt de kans op een bui en in de namiddag trekken vervolgens enkele felle buien over het land. Daarbij kan het lokaal even flink plenzen en een donderslag is ook niet uitgesloten. Door het lokale karakter van de buien kan het bij jou in de buurt lange tijd droog blijven terwijl elders meerdere buien elkaar opvolgen. Check de radar om te zien of jouw vakantieplannen niet in het water vallen.

Vrij koel voor de tijd van het jaar

Tijdens droge en zonnige momenten komt de temperatuur uit op 20-23 graden. Met deze waarden is het een fractie koeler dan gebruikelijk voor begin augustus. Omdat het nauwelijks waait, is het in de zon goed toeven en voelt het zeker niet koud aan. Goed nieuws dus voor vakantiegangers! Normaliter gaan de maxima richting 25 graden. In de heuvels van Wallonië stijgt het kwik naar een graad of 18. In Luik en Dinant is het ongeveer 20 graden. Vooral aan het begin van de middag is het nog oppassen geblazen voor de krachtige zon. Met zonkracht 6-7 kan jouw onbeschermde huid al binnen een half uur verbranden.

Zomerweer - Buitenactiviteiten - Vakantieweer - Fietstocht

Wanneer de zon een tijdje schijnt is het ideaal voor een fietstocht zoals hier in Antwerpen. Foto: Adobe Stock / Maxim Chuev

Vlagerige wind op vrijdag

Vrijdag wordt de meest onstuimige dag van de aankomende periode. De zuidwestenwind zwelt aan en in West-Vlaanderen staat een vrij krachtige wind. Op de Vlaamse stranden is de wind soms krachtig, 6 Bft. Door de stevige wind valt de gevoelstemperatuur wel een stukje lager uit. Wanneer de zon een tijd schijnt, is het ideaal voor een strandwandeling en ook surfers kunnen hun hart ophalen. Wanneer toch een bui overtrekt, is een strandtent een goede locatie om te schuilen en weer op te warmen.

Uitzicht op warmer en droger weer

Na het weekend neemt de kans op een droger weertype toe. De zon schijnt vaker uitbundig en de temperatuur gaat in de loop van de week richting normale waarden voor deze tijd van het jaar. In het binnenland kan het weer zomers warm worden met maxima rond 25 graden. Lichtpuntjes dus voor het vervolg van de zomervakantie!

Hoofdfoto: Adobe Stock / napa74

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook