Europees vakantieweer: zomerse warmte dichtbij huis

30 juni 2022, 10:50

Een verfrissende duik tijdens warm zomerweer, foto: AdobeStock / Zoran Zeremski

De zomervakantie in België gaat van start en tot dusver hebben we al te maken gehad met heerlijk zomerweer. Ook de komende tijd staat prima weer op het programma om in eigen land op vakantie te gaan, maar hoe ziet het weerbeeld er elders in Europa uit? In dit artikel kom je meer te weten over het vakantieweer in Europa.

Vakantiegangers in de landen om ons heen hebben de eerste dagen van de vakantie te maken met een prima weertype. Eerst hebben delen van Midden-en West-Europa nog te maken met een onbestendig weertype, maar al snel keert het rustige en warme zomerweer in onze buurlanden terug.

Delen van Duitsland en Frankrijk krijgen na een vrij koele vrijdag alweer snel te maken met zomerse en regionaal ook tropische temperaturen. Daarbij is veel ruimte voor de zon. De hoogste waarden worden verwacht in de regio’s Gard, Vaucluse, Drôme en Ardèche met maxima van ruim 35 graden. In Parijs en omstreken wordt het volgende week veelal 25 graden of iets meer. Hiermee is het heerlijk weer om de stad te bezichtigen. Als je van plan bent langere tijd in de zon door te brengen komt zonnebrandcrème goed van pas.

Heerlijk zomerweer in Frankrijk, foto: AdobeStock / tichr
Heerlijk zomerweer in Frankrijk, foto: AdobeStock / tichr

Koeler in Bretagne en Noord-Duitsland

Voor degene die behoefte heeft aan koeler weer kan goed terecht in Normandië, Bretagne en het Duitse Sleeswijk Holstein. Het weerbeeld laat hier een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden zien. Met maxima rond 20 graden in de stad Brest is het prima weer voor buitenactiviteiten. Het blijft vaak droog, al kan in Noord-Duitsland soms een bui vallen. Later in de week lijkt Duitsland te maken te krijgen met een wisselvalliger weertype. De wind draait naar een noordwestelijke richting en daarbij doet de temperatuur ook een stapje terug.

Ook zomers in Scandinavië

In grote delen van Scandinavië is het momenteel zomers warm met maxima van 25 graden of meer. Lokaal wordt in delen van Finland zelfs 30 graden waargenomen. Naast wolkenvelden en zonnige perioden komen ook geregeld regen- en onweersbuien voor. Na deze warme periode in Zweden, Noorwegen en Finland krijgen deze landen de komende week te maken met een minder warm weertype. Regionaal komen (stevige) buien voor en hiermee wordt de warmte verdreven. De temperatuur doet een stapje terug en komt volgende week uit op circa 22 graden in Stockholm en Helsinki, daarmee blijft het aangenaam zomerweer. In de regio rondom Oslo wordt het dan een graad of 20.

Zon, maar ook onweersbuien voor de Alpenlanden

De Alpen krijgen dit weekend te maken met veel zonneschijn en hoge temperaturen. In de grote steden loopt het kwik op naar tropische waarden en voor verkoeling kan je terecht in de bergen. Na het weekend moeten de bergwandelaars rekening houden met stevige regen- en onweersbuien. Vooral de eerste dagen van de nieuwe week komen (onweers)buien tot ontwikkeling waarbij plaatselijk veel neerslag in korte tijd kan vallen. Tijdens buien horen ook hagelstenen tot de mogelijkheden. Later in de week lijkt het wat minder wisselvallig te worden, maar de buienkans blijft wel aanwezig.

Het meer van Genève in Zwitserland, foto AdobeStock / saiko3p
Het meer van Genève in Zwitserland, foto AdobeStock / saiko3p

Vaak zonovergoten in het Middellandse Zeegebied

Voor de zonliefhebbers aan de Middellandse Zee is het komende tijd goed toeven. Het zonnige weerbeeld domineert met slechts plaatselijk ook wat wolkenvelden. Aan de Spaanse costa’s wordt het veelal 28 tot 32 graden en is het heerlijk strandweer. Wel is de zon erg fel waardoor we je aanraden om goed in te smeren. Ook aan de Côte d'Azur en ook aan de Italiaanse stranden is het prachtig zomerweer met veel zonneschijn. In het Italiaanse binnenland en ook op Sardinië en Sicilië wordt het al wel snel heet met ruim 35 graden. In de loop van volgende week kunnen in Italië en ook in de Balkanlanden stevige buien ontstaan.

Hitte in delen van Griekenland en Turkije

In Turkije en Griekenland is het de komende tijd zonovergoten. Het is heet met in de toeristische steden Athene en Izmir dagelijks maxima van 36 graden of iets meer. In de bekende badplaats Antalya stijgt de temperatuur nog wat verder met 39 of soms 40 graden. Voor enige verkoeling kan men terecht in zee of een plek in de schaduw. In het noorden van Turkije is het wat minder heet. Zo wordt het in Istanboel dagelijks zo’n 30 graden.

Met ons uitgebreide Europese weerbericht blijf je op de hoogte van het weer per land.

Author Image

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht