Meteovista
Meteovista

  Vakantieweer Europa: op veel plaatsen zonnig en zeer warm

  Aangemaakt: 30 jul 2020, 07:51 uur

  Komende dagen is het bij ons in de buurt zonnig en warm zomerweer, maar ook op veel andere plaatsen in Europa is het heerlijk weer voor een vakantie. Op veel plaatsen is het tropisch warmen stijgt de temperatuur tot meer dan 30 graden. Lees in dit artikel waar je het beste vakantieweer kan vinden.

  Voor warm zomerweer hoef je de komende dagen niet ver te reizen. In ons land is het mooi weer, maar ook in Nederland en Duitsland is het zonovergoten. Vrijdag en zaterdag worden de warmste dagen met op de meeste plaatsen tropische temperaturen. Op sommige plekken wordt het ronduit heet met meer dan 35 graden. De hoogste waarden zijn te vinden in het Duitse Rijndal.

  Ook in Frankrijk is het zonnig, maar soms trekt er wat hoge bewolking over. Wel is het snikheet op veel plaatsen. In Parijs wordt het maar liefst 38 graden! Minder heet weer is te vinden in Bretagne. Het is daar een graad of 25 en de wind van zee biedt enige verkoeling.

  Foto: AdobeStock, samael334

  Hitte wordt verdreven door onweersbuien

  In het weekend wordt de hitte verdreven met regen- en onweersbuien. Volgende week volgt een serie wisselvallige dagen, maar de temperaturen komen waarschijnlijk uit op normale waarden van 20-25 graden. Ook is er kans op iets hogere temperaturen. Het is volgende week goed weer voor buitenactiviteiten, maar het is wel aan te raden om voor vertrek het meest actuele weerbericht te checken zodat je niet verrast wordt door een bui. Standvastig zomerweer is dan pas te vinden in Zuid-Frankrijk.

  In de Alpen is het komende tijd zonnig zomerweer, maar gedurende de meeste dagen ontstaan er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Het is daarom slim om bergwandelingen zo vroeg mogelijk op de dag te maken. Overal kunnen buien voorkomen, maar de zwaarste exemplaren zijn voor Zwitserland en Oostenrijk. Het wordt ook heet met 30-35 graden in de meeste dalen. In steden als Genève en Basel kan het zelfs 36 graden worden. Vanaf zondag wordt het wisselvalliger en de temperaturen gaan wat omlaag, maar zomerse waarden van 25 graden worden dan nog regelmatig bereikt.

  Foto: AdobeStock, Massimo De Candido

  Meeste zon voor Zuid-Europa

  In de landen aan de Middellandse Zee is het vrijwel overal standvastig zomerweer met veel zon en op veel plaatsen temperaturen boven 30 graden. De ergste hitte is te vinden in het binnenland van Spanje en Portugal met maar liefst lokaal 41 graden. In Italië is ook hitte te vinden met 38 graden in Toscane en op Sardinië. Ook in het binnenland van Griekenland komt de temperatuur in de buurt van 40 graden uit. Wel komen daar ook een aantal buien voor.

  Aangenamer weer is te vinden aan de meeste stranden met veel zon en temperaturen van een graad of 30. Op de Griekse eilanden biedt een verfrissende wind daarbij wat verkoeling. Ook op de Canarische Eilanden is het goed vertoeven met zon en een lekker briesje. Desondanks is het belangrijk om je goed in te smeren. De zon is zeer sterk en binnen 10 minuten kan de huid al verbranden.Voor wie van minder hitte houdt, is Madeira een goede optie met zon, wolken en 26 graden. Aan de Spaanse noordkust is de temperatuur vergelijkbaar, maar daar komt meer bewolking voor. Ook aan de Portugese kust is het koeler met 20-25 graden in Porto.

  Foto: AdobeStock Scanrail

  Door: Rico Schröder