Weerbericht zomervakantie: aangenaam zomerweer bij start scholen

31 augustus 2022, 08:13

Vakantieweer
Mooie zomeravond in Brussel. Foto: Adobe Stock / Ekaterina Belova

Morgen is de vakantie officieel voorbij en dus vieren veel kinderen vandaag hun laatste vakantiedag. Het is daarbij aangenaam zomerweer en dat blijft het ook tijdens de eerste schooldagen. Of het volgende week zweten wordt in de klaslokalen lees je hier.

Vandaag hebben we eerst te maken met een mix van wolken en zon. In het oosten en noorden valt zeer lokaal een bui. Gedurende de dag ontstaan er stapelwolken en vooral in de oostelijke helft ontstaat lokaal dan opnieuw een enkele bui. Op veel plaatsen blijft het ook droog en met temperaturen die uitkomen op 22 graden op de Hoge Venen tot lokaal 26 graden aan de Franse Grens is het schitterend weer voor buitenactiviteiten.

Morgen is de eerste dag van de meteorologische herfst maar het weerbeeld laat geen herfstweer zien. De scholen starten dus bij zonnig en warm (na)zomerweer en voor wie niet aan schoolvakanties gebonden is en nog vakantie heeft is dat natuurlijk ook goed nieuws. Het wordt 23 tot lokaal 27 graden, maar door een lage luchtvochtigheid voelt het niet benauwd aan.

Ook vrijdag verandert in eerste instantie weinig aan het weerbeeld. Met 26 tot 28 graden in Laag-België wordt het de warmste dag van de week. Er is veel ruimte voor de zon, maar in de middag ontstaan ook stapelwolken en in de avond stijgt vanaf de Franse grens de kans op buien.

Weekend verloopt iets wisselvalliger

Vochtige lucht stroomt dit weekend vanuit het zuiden uit over ons land en daarbij ontstaan enkele buien. Vooral zaterdag vallen er verspreid over het land enkele buien, lokaal met een klap onweer. Ben jij van plan om veel buiten te zijn? Dan is het slim om de radar goed in de gaten te houden. Het is zaterdag een paar graden minder warm, maar doordat de luchtvochtigheid flink toeneemt voelt het een stuk benauwder aan dan voorgaande dagen. Zondag neemt de buienkans tijdelijk af. Er trekt dan veel sluierbewolking voer het land en het wordt 25-27 graden.

Zweten in de scholen

De eerste dagen van de nieuwe werkweek wordt het zweten in de scholen. Het is broeierig warm met maxima van 25-29 graden. Daarbij ontstaan stapelwolken die uitgroeien tot enkele lokale regen- of onweersbuien. Vanaf woensdag lijkt de temperatuur een dalende trend in te zetten en daarbij blijft er kans op buien. Eind van de week komen we mogelijk uit rond normale temperaturen voor begin september met zo'n 22graden. In de klaslokalen zal het dan een stuk aangenamer zijn.

Voor wie nog vakantie heeft in deze week: de buien hebben een lokaal karakter en het grootste deel van de tijd is het droog. Ondanks dat het wat wisselvalliger wordt is het dus nog steeds prima weer voor een vakantie in eigen land

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht