Veel neerslag verwacht in de Balkanlanden en Zuid-Italië

04 november 2022, 14:00

Veel neerslag verwacht in de Balkan, foto: EPA / ANP / CIRO FUSCO

De Balkanlanden krijgen te maken met veel neerslag, vooral vrijdagavond en morgen verlopen nat. Naast de Balkanlanden komt het ook in Zuid-Italië tot stevige buien. Tot en met zaterdag kan lokaal meer dan 100 mm water vallen.

Een actief buiengebied nadert de Balkenlanden en vooral boven de Adriatische Zee ontstaan buien die soms stevig uit kunnen pakken. Het zeewater is nog aan de warme kant en dient als belangrijke voedingsbron voor buien. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en vooral aan de kust kan het af en toe stevig waaien met kans op windstoten tot 90 km/uur. Vooral vrijdagavond en zaterdag verlopen erg nat in de Balkenlanden en Zuid-Italië.

Plaatselijk zeer veel neerslag

Er wordt veel neerslag verwacht. Tot en met zaterdagavond kan regionaal meer dan 100 mm neerslag vallen. Dit staat ongeveer gelijk aan 10 emmers water per vierkante meter. Er zijn zelfs modellen die lokaal neerslaghoeveelheden van 190 mm berekenen. Deze neerslaghoeveelheden kunnen tot wateroverlast leiden.

Vanaf zondag rustiger

Zondag beperken de buien zich tot Griekenland. Vooral rondom Athene kan dan in korte tijd veel regen vallen, wat overlast kan veroorzaken. Na zondag krijgt ook Griekenland te maken met rustiger en droog weer. De zon is volgende week vaak van de partij en bij weinig wind is het dan heerlijk najaarsweer. Voor de vakantiegangers is het dan goed toeven.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht