Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

04 december 2022, 11:45

De Semeru vulkaan op Java is uitgebarsten. Foto: ANP/EPA/AMMAR

De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

De rookpluim heeft een hoogte van 15 kilometer bereikt. De vulkaan spuwt hete as 1500 meter de lucht in, waarna deze zich verspreidt in een straal van 7 kilometer. Ook stroomt er lava uit de vulkaan. Mensen worden opgeroepen weg te blijven uit de nabije omgeving. De toegang tot het gebied rondom de vulkaan is beperkt. De meeste wegen zijn dicht.

De Semeru barstte uit na een reeks aardbevingen op Java, waarvan er één vorige maand aan meer dan 330 mensen het leven kostte. Door de vulkaanuitbarsting zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Toen de Semeru vorig jaar uitbarstte, kwamen meer dan vijftig mensen om het leven.

De vulkaan, met een hoogte van bijna 3700 meter, geldt als het hoogste punt van Java. De Semeru ligt in het oostelijk deel van het eiland, op zo'n 640 kilometer van de hoofdstad Jakarta.

In Indonesië bevinden zich 142 vulkanen. Daardoor heeft het land de grootste bevolking ter wereld die in de buurt van een vulkaan woont. Zo'n 8,6 miljoen Indonesiërs wonen binnen een straal van 10 kilometer van een vulkaan. Het land ligt in de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan met veel actieve vulkanen waar veel aardbevingen voorkomen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht