Weekendweer: geleidelijk warmer

04 augustus 2022, 15:03

Weekendverwachting
Heerlijk zomerweer om een rondje te gaan fietsen. Foto: Adobe Stock / Naj

Na een week met opnieuw tropische temperaturen is het dit weekend verhoudingsgewijs iets koeler, maar de zon schijnt wel geregeld. Blijft het ook het hele weekend droog? Check de details in deze weekendverwachting.

Vooral boven de oostelijke landsdelen komen donderdagavond en tijdens de nacht naar vrijdag stevige buien tot ontwikkeling. Lokaal kan in korte tijd veel neerslag vallen. Tijdens intensieve buien behoort een klap onweer tot de mogelijkheden. In Vlaanderen is vrijdag overdag nog kans op een bui, maar deze zijn minder in aantal en intensiteit. Daarna wordt het droog met steeds meer ruimte voor de zon. Door een frisse noordenwind koelt het wel vrij snel af tot onder 20 graden. Als je de avond doorbrengt op het terras of in je tuin komt een zomerjas of vest goed van pas!

Kan de paraplu thuisblijven?

Zaterdag blijft het droog en de zon schijnt geregeld. De wind is afkomstig uit het noorden en vanaf zee drijven af en toe wolkenvelden voor de zon langs. In het zuiden van België kan de zon lange tijd aaneengesloten schijnen, maar hier komen in de loop van de dag wel stapelwolken tot ontwikkeling. De temperatuur is vrij normaal voor de tijd van het jaar met waarden tussen 20 en 24 graden.

Zondag speelt de zon een grote rol in het weerbeeld en de temperatuur valt een fractie hoger uit vergeleken met zaterdag. Wederom blijft het droog en dat maakt het ideaal weer voor vakantie-activiteiten en evenementen in de buitenlucht. Tijdens het warmste moment van de namiddag is het opgewarmd naar 22 tot 26 graden. Er staat ook iets minder wind, wat het gevoelsmatig een stukje warmer laat aanvoelen.

Tijdens zonnige perioden kunnen wel stapelwolken tot ontwikkeling komen. Foto: Adobe Stock / Ralf
Tijdens zonnige perioden kunnen wel stapelwolken tot ontwikkeling komen. Foto: Adobe Stock / Ralf

Hogere temperaturen

Na het weekend raken we de noordelijke wind kwijt, deze wordt verruild voor een meest oostelijke windrichting. Warmere en drogere lucht zorgt voor het verder oplopen van de temperatuur. Vanaf maandag wordt het regionaal weer tropisch warm met 30 graden of meer. Noemenswaardige regen wordt vooralsnog niet verwacht, waardoor het neerslagtekort verder zal oplopen.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht