Veel sneeuw en wind in de Alpen deze week

06 december 2021, 14:21

Sneeuw
Sneeuw in Oostenrijk

Er ligt al veel sneeuw in de Alpen en deze week komt daar nog meer bij. De sneeuw valt tot in de dalen en er staat veel wind. Door de harde wind is de kans op lawines groot en is geregeld sprake van een heuse sneeuwjacht.

De laatste tijd is er al veel sneeuw gevallen in de bergen. Over het algemeen ligt boven de 2000 meter al een sneeuwdek van 50 tot 100 centimeter in Oostenrijk, Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen. In Noord-Italië, dat tot nu toe relatief weinig meekreeg van alle sneeuwval, ligt duidelijk minder sneeuw en kleuren veel dalen nog groen. Daar gaat deze week wel verandering in komen.

Verhoogd risico op lawines

Vanwege de vele sneeuw, oudere sneeuwlagen en veel wind is er een waarschuwing van niveau 3 tot 4 voor lawines. Vooral boven de boomgrens kunnen gemakkelijk lawines ontstaan Dit weekend zijn er al meerdere meldingen van lawines en ongelukken uit de Alpenregio gekomen. Met nieuwe sneeuwval en een toenemende wind zal dat lawinegevaar voorlopig niet afnemen. 

40 tot 50 centimeter sneeuw met stormachtige wind

De komende dagen zullen verschillende neerslagzones over de Alpen bewegen. De eerste zal in de nacht naar dinsdag overtrekken en daarbij valt tot in de lagere dalen sneeuw. Boven de 1500 meter wordt in Zwitserland en de Franse Alpen 10 tot 20 centimeter sneeuw verwacht. Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid af: 5 tot 10 centimeter.

Dinsdag trekt de neerslag richting het oosten weg en krijgt de zon tijdelijk wat meer ruimte krijgt. Tegelijkertijd weet zachtere lucht de Alpen vanuit het westen te bereiken. De vorstgrens stijgt naar 1700 tot 2000 meter. Doordat er in veel dalen nog koude lucht aanwezig is, die zich niet snel zal laten verdringen, zal de temperatuur in de dalen maar iets boven het vriespunt uitkomen. 

Wit tot in de dalen
Wit tot in de dalen

Wit tot in de dalen. Foto: Jeroen Elferink

De volgende sneeuwval wordt in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag verwacht. Als eerste begint het te sneeuwen in de Franse Alpen en vervolgens breidt de neerslag zich uit over het hele Alpengebied. Vooral in Noord-Italië en in de Franse en Zwitserse valt boven de 1500 meter weer veel sneeuw: 30 tot 50 centimeter.

Zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur

Naast de tientallen centimeters verse sneeuw is de wind ook een aandachtspunt. Tijdens de twee periodes met sneeuwval neemt de wind namelijk flink toe. In de nacht naar dinsdag zal het zwaartepunt wat betreft de wind in de Zwitserse en Franse Alpen liggen. Daar komen in de bergen dan windstoten van 90 tot 120 km/uur voor. Verder naar het oosten toe zijn de windstoten minder hevig.

Woensdag zal het zwaartepunt qua wind juist in de oostelijke helft van de Alpen liggen. In Zuid-Tirol en Oostenrijk komen dan windstoten van 100 tot 130 km/uur voor in de bergen. Vanaf donderdag gaat de wind weer liggen. Toch zal door de combinatie van veel sneeuw en wind het lawinerisico hoog blijven.  

Geleidelijk droger en zachter vanuit het westen

Op donderdag en vrijdag valt aan de noordkant van de Alpen van tijd tot tijd nog een paar centimeter verse sneeuw. Vanaf het weekend wordt vanuit het westen zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan aangevoerd. Beneden 1500 meter slaat daardoor de dooi toe. Bovendien neemt vanaf het weekend de kans op neerslag af. Boven 1500 meter is er dan sprake van goede wintersportcondities.

Vanaf het weekend vaker droog
Vanaf het weekend vaker droog

Vanaf het weekend vaker droog in de Alpen. Foto: Jeroen Elferink.

Sneeuw in Sauerland en Ardennen

Na een wat zachtere periode ligt er ook weer sneeuw in de middelgebergtes in ons land en in Duitsland. In de Ardennen en het Sauerland ligt er boven de 500 à 600 meter 5 tot 10 centimeter sneeuw en deze hoeveelheid kan komende dagen verdubbelen. De rest van de werkweek schommelt de temperatuur rond het vriespunt en blijft de sneeuw voor een groot deel liggen. In het weekend loopt de temperatuur op en volgt dooi.

Lees ook: Weerbericht België

Hoofdfoto: Jeroen Elferink

Author Image

Maarten Minkman

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue