Meteovista
Meteovista

  Sterk wisselend weerbeeld in pinksterweekend

  Aangemaakt: 06 jun 2019, 14:38 uur

  Tijdens het pinksterweekend krijgen we te maken met verschillende soorten weer. Zaterdag staat er een stevige wind en is een enkele bui mogelijk. Daarbij wordt het 14-19 graden. Tijdens de Pinksterdagen is het warmer met 18-22 graden. Zondag blijft het op veel plaatsen droog. Op Tweede Pinksterdag is vooral in het oosten opnieuw kans op onweersbuien.

  Morgenochtend is het heerlijk weer. In het midden en oosten breekt de zon door en blijft het droog. In het westen blijft wat meer bewolking aanwezig. Het kwik stijgt naar een graad of 20 aan de Franse grens tot lokaal 25 graden in Limburg. In de namiddag trekken vanuit het zuidwesten buien over het land. Vooral in het noorden en oosten is daarbij kans op onweer. Met in het oosten een matige tot in het westen krachtige zuidenwind is het herfstachtig (4-6 Bft). Aan de kust kan de wind zelfs even zeer krachtig zijn (7 Bft.). In de avond liggen de onweersbuien boven Nederland en breekt de zon door. Lokaal komen nog wel enkele regenbuien voor en de wind blijft duidelijk aanwezig.

  Ook stevige wind op zaterdag

  Zaterdagochtend is het aanvankelijk op veel plaatsen zonnig, maar uiteindelijk neemt de bewolking in het hele land wat toe. In de ochtend en namiddag staat er aan de kust een (zeer) krachtige zuidwestenwind. In het binnenland is de wind vrij krachtig. In de Oostkantons is de wind matig van kracht. Daarnaast is de regenjas weer nodig, want lokaal zijn er enkele buitjes. Met lokaal 14 graden in Luxemburg en 18-19 graden in de rest van het land is het ietwat frisser dan normaal. In de avond neemt de wind in kracht af en wordt het droog.

  Eerste Pinksterdag prima weer

  Zondag staat er weinig wind en in de ochtend is er ruimte voor de zon. Vooral in het oosten is het ‘s ochtends heerlijk zonnig weer. De maxima komen uit op 18-19 graden in de kustregio’s en in de Ardennen tot lokaal 22 graden in Limburg. In de loop van de dag neemt de kans op een bui toe. Onweer wordt niet verwacht.

  Opnieuw onweer op maandag?

  Maandag is het wisselend bewolkt en zijn er opnieuw buien. De verwachting tot nu toe is dat alleen in de oostelijke landhelft. Aan zee en in het zuidoosten wordt het een graad of 17. Het warmst wordt het in Limburg met lokaal een graad of 21.

  Het vooruitzicht voor volgende week

  Volgende week is de kans op neerslag klein. Dinsdag zijn er waarschijnlijk nog een paar buien, maar de dagen daarna is het overwegend droog.. Daarnaast blijven de maxima rond een graad of 19.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Marlotte van der Heiden