Meteovista
Meteovista
  Ab Donker mist op koude ochtend in mei

  Van zomers naar koud weer in het weekend

  Aangemaakt: 07 mei 2020, 15:19 uur

  Het weer kent dit weekend twee kanten. Terwijl het zaterdag nog zomers is met veel zon en in de Kempen lokaal 26 graden, slaat het weer zondag om. Een noordenwind blaast dan koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land. Maandag wordt het slechts 7-13 graden! Bovendien is kans op wat regen.

  Deze zaterdag brengt voor zomerliefhebbers zalig weer. De zon schijnt volop en in Vlaanderen wordt het op veel plaatsen 23-25 graden. In de Kempen kan het lokaal zelfs 26 graden worden. In de Ardennen is het met 20-23 graden een paar graden koeler en door zeewind komt het kwik aan de kust niet boven 20 graden uit.

  Met deze temperaturen zal het in de zon gauw warm aanvoelen en dan is het lekker om de schaduw op te zoeken. Ook vanwege de krachtige zon is dat verstandig. De UV-index is deze zaterdag 6 en daardoor kan een lichte huid al in 15-25 minuten verbranden.

  Prima weer om buiten te eten

  Ook zaterdagavond is het nog een tijd warm met in het binnenland temperaturen van 20-24 graden. Het is dan ook prima weer om buiten te eten. In de kuststreek het door wind van zee wat sneller af. Pas na het ondergaan van de zon duikt het kwik in het hele land onder 20 graden.

  Wie gaat barbecueën heeft waarschijnlijk geen last van regen. Een zeer lokale bui is niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.

  In één dag van korte broek naar winterjas

  Zondag wordt een echte overgangsdag. Geleidelijk blaast de noordenwind steeds koelere lucht naar ons land en dat gaat gepaard met veel wolkenvelden en ook kans op wat regen. De temperatuur kan nog wel stijgen naar 15-20 graden, maar in de late namiddag en avond koelt het rap af.

  Maandag wordt het hooguit 7 graden in Hoog-België tot 13 in Laag- en Midden-België. De stevige wind laat het aanvoelen als 3-10 graden en een winterjas is dan ook geen overbodige luxe. ’s Nachts kan het lokaal zelfs vriezen en is het verstandig planten die niet tegen vorst kunnen af te dekken. In de Ardennen is kans op een bui met winterse neerslag.

  Vanaf woensdag wordt het terug warmer en komt de 20 graden weer in zicht.

  Foto: Ab Donker

  Door: Yannick Damen