Weekendweer: koud en rustig winterweer

08 december 2022, 10:00

Foto: AdobeStock / Irina Schmidt

Heb jij dit weekend buitenplannen? Dan komen je dikke winterjas, wanten en handschoenen goed van pas. De komende dagen staan namelijk in het teken van rustig en koud winterweer. Of we ook met winterse neerslag te maken krijgen lees je in dit weekendweerbericht.

Deze donderdag trekken enkele winterse buien over het land. De wind van zee raken we geleidelijk kwijt en neemt bovendien in kracht af. Deze avond wordt het geleidelijk droog en komende nacht koelt het behoorlijk af naar waarden iets onder het vriespunt. Vorst in combinatie met natte weggedeelten zorgt voor gladheidsgevaar op de wegen.

Ook vrijdag is nog kans op gladheidsgevaar. De dag gaat grijs van start door aanwezigheid van mist of laaghangende bewolking. Op een enkel winters buitje in het westen na blijft het droog bij maxima van 0 tot 4 graden. In Hoog-België blijft het mogelijk de hele dag licht vriezen.

Rustig winterweer op zaterdag

Ook dit weekend gaat op grote schaal grijs van start door mist of laaghangende bewolking. Zaterdag blijft het op grote schaal droog, maar vlak aan zee valt mogelijk een winters buitje. Ga je buiten op pad? Dan komt je warme winterkleding goed van pas. Bij weinig wind wordt het zo’n 0 tot +3 graden.

Sneeuwkansen op zondag

Na een koude nacht verloopt ook de tweede dag van het weekend koud met maxima van 0 tot +3 graden. In de Ardennen komt het kwik niet of nauwelijks boven het vriespunt uit.

Voor de sneeuwliefhebbers is zondag de beste dag van het weekend. Er trekken namelijk enkele (winterse) buien over het land. Tussen de (winterse) buien door laat het weerbeeld een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten zien.

In de Ardennen ligt al een beetje sneeuw. Foto: AdobeStock / Ronny
In de Ardennen ligt al een beetje sneeuw. Foto: AdobeStock / Ronny

Na het weekend aanhoudend winters?

In de nieuwe week krijgen we met een reeks droge dagen te maken. De wind draait naar oostelijke richtingen en voert koude lucht vanaf Oost-Europa naar onze omgeving. Overdag ligt het kwik rond het vriespunt en in de nachten vriest het op uitgebreide schaal. Vanaf dinsdag komt het lokaal tot matige vorst.

Blijf met ons uitgebreide weerbericht op de hoogte van de details.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht