Schermafbeelding 2019-08-08 om 15.07.43

Supertyfoon Lekima zet koers naar Chinese Oostkust

Aangemaakt: 08 aug 2019, 15:55 uur

Tyfoon Lekima is boven de Filipijnenzee ten oosten van Taiwan toegenomen tot een supertyfoon van categorie 4. Iets oostelijker op de oceaan wordt Lekima alweer opgevolgd door een nieuwe tyfoon. Op satellietbeelden is het oog erg duidelijk zichtbaar. De wind rondom de kern piekt momenteel rond 240 km/uur. Aanstaande zaterdag wordt naar verwachting de drukbevolkte oostkust van China bereikt. Onder andere de metropool Shanghai ligt in de gevarenzone. Er is grote kans op overlast door wind, stormvloed en zeer veel regen. 

Lekima ontstond op vrijdag 2 augustus en werd op 3 augustus een tropische storm. Het systeem nam de afgelopen dagen snel toe en was gisteren al een categorie 3 tyfoon.

Japanse eilanden getroffen

Vandaag trekt Lekima over enkele kleine Japanse eilanden: de Yaeyama eilanden en de Miyako eilanden. Deze eilandengroepen liggen tussen Taiwan en het eiland Okinawa.

Zaterdag oostkust China, Shanghai

Volgens de laatste verwachting trekt Lekima eerst nog noordwestwaarts om vanaf zaterdag een meer noordwaartse koers te volgen. Hierdoor trekt hij over of vlak langs de Chinese oostkust. Waarschijnlijk zal Lekima dit doen als tyfoon van categorie 1 of 2. Enkele grote steden die als eerste te maken kunnen krijgen met Lekima zijn WenzhouTaizhou en Ningbo. Vervolgens trekt Lekima mogelijk over Shanghai.

Naast zeer veel wind en overstromingen door opstuwing van de zee (stormvloed) kan ook overvloedige regenval veel overlast veroorzaken.

Schermafbeelding 2019-08-08 om 15.11.13

Neerslagverwachting tot en met het weekend: Langs de oostkust van China kan regionaal 400 mm regen vallen

Tyfoon Krosa

Oostelijker op de Grote Oceaan is nog een krachtige tyfoon ontwikkeld. Krosa ontstond op 5 augustus, werd een tropische storm op 6 augustus en groeide afgelopen nacht door tot tyfoon van categorie 3.

Volgens de laatste verwachting trekt Krosa langzaam noordwaarts en bereikt mogelijk halverwege volgende week de zuidkust van Japan. Hoe krachtig Krosa dan nog zal zijn is nu nog niet te zeggen.

Uitleg: wat is een orkaan, tyfoon of tropische cycloon en hoe ontstaan ze?

Hoe ziet de Schaal van Saffir en Simpson er uit?

Door: Roosmarijn Knol