Weekverwachting: voorlopig geen winterweer

09 januari 2023, 10:15

Regen in Antwerpen. Foto: Adobe Stock / Ronny

Winterliefhebbers zullen niet blij zijn met de vooruitzichten van deze week. De komende tijd blijft het namelijk ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Daarbij blijft het zeer wisselvallig met dagelijks regengebieden of buien die overtrekken. Of er ook droge perioden zijn lees je in dit bericht.

Tijdelijk fractie minder zacht

Vandaag trekken enkele buien over het land. Tussen de buien door schijnt de zon af en toe en in de loop van de dag wordt het tijdelijk iets droger. Hierbij liggen de maxima rond 3 of 4 graden in de Ardennen tot een graad of 9 aan zee. Er waait een veelal matige tot aan zee soms vrij krachtige wind uit westelijke richtingen. In de namiddag en avond trekken opnieuw enkele buien over het land. Mogelijk hebben de buien in de Ardennen een winters karakter.

Dinsdag begint de dag droog en in het uiterste oosten kan je mogelijk nog even van de zon genieten. Al snel neemt de bewolking overal toe en hiermee ook de neerslagkans. In de middag trekt een actief neerslaggebied over het land. In de Hoge Ardennen valt mogelijk de eerste uren wat smeltende sneeuw, maar van het ontstaan van een sneeuwdek is zeker geen sprake.

In de namiddag en in de avond wordt het vanuit het westen tijdelijk droog en hierna stroomt zachtere lucht het land binnen. De maximumtemperaturen worden hierdoor pas in de late avond bereikt. Rond middernacht is een graad of 4 in Oostkantons tot ruim 10 graden in Vlaanderen. In de nacht naar woensdag gaat het opnieuw op uitgebreide schaal regenen.

Woensdag warmste dag van de week

De beste dag van de week om erop uit te gaan is op woensdag. Overdag is het namelijk overwegend droog en hebben we te maken met een mix van wolkenvelden en zon. Met temperaturen tussen 5 en 10 graden blijft het zacht. In de avonduren trekken opnieuw enkele buien over het land dus is het slim om de regenradar in de gaten te houden als je naar buiten gaat.

Veel wind en vaak regenachtig

De rest van de week blijft het ronduit wisselvallig met vaak regen en regelmatig een stevige wind. Vooral donderdag moet je je paraplu niet vergeten. In een groot deel van het land valt dan een bak water. Ook de rest van de week moeten we dagelijks rekening blijven houden met enkele buien of regengebieden die overtrekken.

De temperatuur stijgt dagelijks naar 6 tot 10 graden. Dat is een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin januari liggen tussen 1 graden in de Ardennen tot een graad of 6 in laag-België.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog