Vakantieweer Europa: vanaf het weekend zalig zomerweer in onze buurlanden

09 juli 2020, 07:33

Adobe-Stock-manfredxy-kamperen-in-de-Alpen-e1594217810938
Adobe-Stock-manfredxy-kamperen-in-de-Alpen-e1594217810938
Adobe-Stock-manfredxy-kamperen-in-de-Alpen-e1594217810938

Wie komende week op vakantie is in een van onze buurlanden heeft geluk. Wisselvallig weer maakt vanaf dit weekend plaats voor een overwegend droog en zonnig weertype. Zonaanbidders en hittefanaten kunnen terecht in Zuid-Europa. In het binnenland van Spanje en Portugal wordt het 35-40 graden.

Tot en met vrijdag valt in de Benelux en Duitsland geregeld regen. Daar komt zaterdag verandering in. De buien trekken weg naar het oosten van Europa en er breekt een periode met vrij zonnig en droog weer aan. In Oostenrijk is het zaterdag nog wel kletsnat, maar ook daar wordt het zondag droog met flink wat zon.

Volgende week is het echt prima weer om op vakantie te zijn. De zon schijnt volop en met 20-25 graden is het in Duitsland, Nederland en Luxemburg heel aangenaam om buiten wat te ondernemen. In het noorden van Frankrijk kan het kwik oplopen naar 25-28 graden en ook in Zwitserland wordt het regionaal zomers warm. Halverwege de week maken Duitsland en de Alpenlanden wel kans op een lokale onweersbui, maar kletsnat zoals het op dit moment is, wordt het voorlopig niet.

Adobe-Stock-Samuel-B-gorges-de-l-ardeche-pont-d-arc
Adobe-Stock-Samuel-B-gorges-de-l-ardeche-pont-d-arc

Foto: Adobe Stock / Samuel B.

Zon en hitte in Zuid-Europa

Ook wie wat verder weg een vakantie heeft geboekt kan rekenen op heerlijk zomerweer met veel zonneschijn. Hoe zuidelijker je komt, hoe warmer het is. In Frankrijk, in de Ardèche is het volgende week bijvoorbeeld 30-32 graden en ook in de Provence komt de temperatuur ruim boven 30 graden uit. In het binnenland van Spanje en Portugal wordt het op de meeste dagen zelfs 35-40 graden. Voor wat verkoeling zit je goed aan de Spaanse costa’s, want daar loopt de temperatuur op naar 28-32 graden. De zeewatertemperatuur van de Middellandse Zee is op dit moment 22-26 graden.

Vakantiegangers in Noord-Italië en Kroatië krijgen dit weekend met stevige onweersbuien en zware windstoten te maken. Na het weekend keert het mooie zomerweer met veel zon terug. Het wordt 27-32 graden in Toscane en circa 29 bij de Italiaanse meren en aan de Kroatische kust.

Adobe-Stock-steftach-costa-blanca-spanje-uitzicht-en-strand
Adobe-Stock-steftach-costa-blanca-spanje-uitzicht-en-strand

Foto: Adobe Stock / steftach

Mooi vakantieweer in heel Europa?

In een groot deel van Europa is het volgende week mooi vakantieweer, maar dat is zeker niet overal het geval. Groot-Brittannië en Scandinavië kunnen voorlopig rekenen op wisselvallig weer en daarbij is het ook vrij koel. Sowieso wordt afgeraden naar deze landen te reizen vanwege de coronacrisis.

Hoofdfoto: Adobe Stock / manfredxy

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht