Zeer warme condities bij Tour de France

09 juli 2021, 10:45

De Tour de France krijgt dit weekend te maken met zomers weer. Er is in het zuidoosten van Frankrijk veel ruimte voor de zon en het wordt zeer warm met 25 tot 30 graden. Dit weekend wordt koers gezet naar de Pyreneeën en begint weer het klimwerk. Op de wat hogere toppen is de temperatuur enkele graden lager.

Op deze vrijdag staat een vlakke etappe van Nîmes naar Carcassonne op het programma. De renners vertrekken rond het middaguur bij veel zon in zuidwestelijke richting naar vestingstad Carcassonne. Aan het eind van de middag wordt waarschijnlijk om de winst gesprint bij veel zon en temperaturen van ongeveer 27 graden.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is meest matig. Dit betekent dat de wind (schuin) van voren waait en er in de 220 kilometer lange etappe kans is op waaiers.

Morgen vertrekt de veertiende etappe vanuit Carcassonne naar Quillan aan de voet van de Pyreneeën. In deze overgangsrit naar de Pyreneeën komt het nodige klim- en klauterwerk voor en moeten vijf cols van de tweede en derde categorie worden beklommen. De laatste kilometers zijn dalend naar Quillan.

Het weerbeeld ziet er weer zomers uit met flinke zonnige perioden en temperaturen in de buurt van de 30 graden. Op de diverse cols, waar vaak richting de 1000 meter wordt geklommen is het veelal een graad of 25.

Zware beklimmingen onder hoogzomerse condities

Ook zondag staat er weer een bergetappe op het programma van Céret naar Andorra-la-Vella. Er worden weer diverse bergen beklommen, waarvan drie van de eerste categorie, waaronder de Port d’Envalira op de grens met Andorra met een top van 2408 meter. De finish ligt in de hoofdstad van het dwergstaatje na een afdaling van bijna 15 kilometer.

Het weerbeeld is opnieuw zomers met veel zon en zeer hoge temperaturen. In Andorra-la Vella wordt het zondagmiddag 34 graden. Gelukkig voor de renners is het op de toppen minder heet, maar met temperaturen van ruim 25 graden op hoogte is het op en top zomers.

Bezoekers aan de koers dienen rekening te houden met een zeer hoge zonkracht 10. De onbeschermde huid kan al binnen 10 minuten verbranden.

Na een rustdag op maandag gaan de renners volgende week verder met nog enkele Pyreneeën ritten. Het weerbeeld ziet er bewolkter uit met kans op regen en ook lagere temperaturen.

Foto: AdobeStock / dudlajzov

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook