Meteovista
Meteovista
  weerfoto170919

  Komend weekend wordt het opnieuw nazomers warm

  Aangemaakt: 18 sep 2019, 07:12 uur

  Net als vorig weekend, wordt het ook komend weekend nazomers. De zon schijnt vooral zaterdag volop, zondag is kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden en zondag kan het in Limburg 25 graden worden.

  Liefhebbers van een nazomers weertype hebben geluk deze september. Vorig weekend was het prima nazomerweer met op beide dagen veel zon en temperaturen op zaterdag van 21-23 graden en zondag van 24-25 graden.

  Eerst koele dagen door noordenwind

  Vandaag en morgen zijn nog vrij koele septemberdagen. De zon schijnt weliswaar geregeld en het blijft droog. Door een noordenwind wordt het niet warmer dan 16-17 graden. Morgen blijft het over het algemeen bewolkt. De temperatuur stijgt naar 18-19 graden. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan 13-14 graden.

  Nazomers weekend

  Vanaf vrijdag breekt een warme periode aan. De wind verlaat de frisse noordhoek en draait vrijdag naar oost en in het weekend naar zuidoost tot zuid. Daarmee wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd. Vrijdag wordt het 18-21 graden. In het weekend is het zaterdag zonovergoten en zeer aangenaam met 21-24 graden. Zondag wordt het overal nog een graadje warmer en kan het in het in Limburg 25 graden worden. Wel neemt in de loop van de dag de kans op een bui toe. Al met al prima weer voor allerlei buitenactiviteiten of een heerlijke (strand)wandeling.

  Het ziet ernaar uit dat de temperatuur ook na het weekend ruim boven de norm uitkomt. Temperaturen van 17-18 graden zijn gebruikelijk eind september. Begin volgende week is het veelal 21-23 graden. Wel is dagelijks kans op een bui.

  Fraai weer niet ongebruikelijk in het najaar

  Een periode die lijkt op zomer is van september tot half november niet ongebruikelijk. Er zijn dan ook vele namen voor nazomers beschikbaar. Een nazomerse periode in september wordt ook wel een Oudewijvenzomer genoemd. In Noord-Amerika spreekt men van een Indian Summer. Fraai weer rond 29 september wordt ook wel een Sint Michielszomertje genoemd. Verdere benamingen zijn een kranenzomer (begin oktober), Sint-Gummaruszomer (11 oktober) en een Sint-Maartenszomer (11 november).

  Foto: Ben Saanen

  Door: Rico Schröder