Français / Nederlands

Weerbericht België

Koude en glibberige start

21 jan. 2018, 2:00 uur

Vanochtend schijnt op veel plaatsen de zon. Het kan glad zijn door bevriezing. Vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking en kans op neerslag toe. Het wordt 0-5 graden. Morgen valt wat (mot)regen en is het met 6 tot 11 graden een stuk zachter! De dagen daarna is het grijs met soms wat regen. Woensdag verloopt recordwarm met regionaal 14 graden!

Vanochtend is het in de Ardennen grijs en het kan ook wat mistig zijn. In de rest van het land wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het is daarbij nog droog. De temperatuur ligt rond het vriespunt en het kan glad zijn door bevriezing!

Vanmiddag trekt vanuit het zuidwesten een neerslaggebied het land binnen. Naast regen valt ook smeltende sneeuw. In het noorden en oosten blijft het tot de avond droog. De wind draait van west naar zuid en is zwak tot matig. De middagtemperatuur ligt tussen 0 graden in de Hoge Venen en 5 graden in Laag-België. Tijdens intensievere neerslag kan de temperatuur een paar graden dalen en de wind maakt het waterkoud.

Vanavond dringt vanuit het westen zachtere lucht het land binnen. In het noorden valt eerst nog smeltende sneeuw en in de Ardennen kan een pak sneeuw vallen van 5-10 cm. In de loop van de nacht valt overal regen en verdwijnt de gladheid. De minima worden vanavond al bereikt en liggen tussen -1 graad in de Ardennen en 2 tot 4 graden in Laag-België. Vannacht stijgt de temperatuur naar 1 tot 9 graden!

Morgen draait de wind naar een westelijke richting en wordt vanaf de relatief warme Noordzee zachte lucht aangevoerd. Het wordt maar liefst 6 graden in Eupen en Bastenaken, 10 in Brussel en Gent en lokaal 11 in Kortrijk en Bergen. Daarmee is het in één klap zeer zacht. In de ochtend valt nog wat (mot)regen. 's Middags wordt het in het noorden en westen droger. In het zuiden blijft het regenachtig. De zon is waarschijnlijk nergens te zien.

De dagen daarna is het meestal grijs en soms valt wat lichte (mot)regen. Op donderdag kan meer regen vallen. Er staat een stevige zuidwestenwind en daarmee wordt bijzonder zachte lucht aangevoerd. Dinsdag wordt het 6-11 graden en woensdag maar liefst 8 tot 14 graden. De kans is groot dat we daarmee alweer een warmterecord gaan verbreken! Normaal is het een graad of 5.

Vanaf vrijdag kan af en toe de zon doorbreken en wordt de kans op vorst in de nachten iets groter, zeker in de Ardennen. Toch blijft het in grote lijnen zeer zacht en licht wisselvallig met middagtemperaturen die in de buurt van 10 graden blijven schommelen. Winterweer wordt in januari niet meer verwacht, op dit moment laten de weerkaarten voor begin februari zelfs geen winter zien in onze omgeving!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Meteovista dan op twitter en facebook.