National Hurricane Center verwacht eerste orkaan van 2023

20 juni 2023, 11:40

Orkanen
Hoge golven door een orkaan. Foto: ANP / Yander Zamora

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) verwacht komende dagen dat de eerste orkaan van 2023 zich zal ontwikkelen. Boven de Atlantische Oceaan hangt momenteel een tropische storm, genaamd Brett, die uit kan groeien tot een orkaan.

Het systeem, de derde tropische depressie van het jaar, bevindt zich zo'n 2300 kilometer ten oosten van de zuidelijke Bovenwindse Eilanden en haalt momenteel windsnelheden van 55 kilometer per uur. Naar verwachting neemt de depressie in kracht toe en zal deze donderdag en vrijdag als orkaan over de Kleine Antillen razen. Hierbij is kans op zware regenval en overstromingen, harde wind en gevaarlijk hoge golven.

Hoewel het nog te vroeg is om de precieze locatie en intensiteit van de orkaan te voorspellen, waarschuwt het NHC autoriteiten in de Kleine Antillen, Puerto Rico en de Maagdeneilanden om het systeem nauwlettend in de gaten te houden en alvast eventuele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Stormnamen Atlantische Oceaan 2023

De eerste orkaan van het jaar heeft de naam Bret. Eerder deze maand was tropische storm Arlene al actief. En er was in januari ook nog een tropische depressie actief, maar deze behaalde de stormstatus niet en kreeg geen naam.

Hieronder zie je in een overzicht de lijst met stormnamen voor dit seizoen.

Stormnamen orkanenseizoen 2023

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht