Weerbericht België

(Na)zomerweer op komst

Brussel (meteovista.be), 1 september 2014 - Laatste update: 14:31

De meteorologische herfst begint vandaag, maar het weer trekt zich daar niets van aan. September start met (na)zomerweer. Vandaag en morgen zijn er nog vrij veel wolken en blijft het niet overal geheel droog. Woensdag en donderdag schijnt de zon volop en wordt het zomers warm!

Vanmiddag zijn er stapelwolken en zonnige perioden. In het westen krijgt de zon het geleidelijk moeilijk door de komst van frontale bewolking. Eind van de middag kan uit de wolkenvelden in het westen plaatselijk ook wat regen vallen.

De maxima komen uit rond 17 graden in de Ardennen en rond 21 graden in Laag-België. Er staat een zwakke, aan zee matige, westenwind.

Vanavond en vannacht komen in het westen en centrum veel wolkenvelden voor, waaruit hier en daar wat lichte regen of motregen valt. In het oosten blijft het droog en zijn er opklaringen. Plaatselijk kan wat mist ontstaan. Het koelt af naar 14 graden aan zee tot 8 graden in het oosten. 

Morgen begint de dag in de westelijke helft van het land nog grijs met kans op wat motregen. Opklaringen vanuit het oosten winnen echter terrein. In de middag rest een mix van zon en stapelwolken. De temperatuur loopt op naar een graad of 22 en er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

In de avond trekken een paar wolkenvelden over het oosten en noorden. Een spatje regen uit deze wolkenvelden kan plaatselijk de grond bereiken.

Vanaf woensdag wordt met een oostelijke stroming warme en droge lucht aangevoerd. Hierdoor maken wolkenvelden weinig kans en krijgt de zon volop de ruimte om te schijnen. In de middag kunnen nog wel wat stapelwolken ontstaan. Het wordt maximaal 20 tot 24 graden.

Donderdag belooft een zonovergoten (na)zomerdag te worden. Voor een groot deel van het land worden zomerse temperaturen van 25 graden of meer verwacht. Aan zee en in de Hoge Venen wordt het 22-24 graden.

Vrijdag wordt de lucht onstabiel. Hierdoor ontstaan meer stapelwolken en is 's middags vooral in het zuiden en oosten kans op een lokale regen- of onweersbui. Het wordt op veel plaatsen opnieuw zomers warm.

In het weekend wordt de warme oostelijke stroming ingewisseld voor een minder warme noordelijke aanvoer. Vanuit het noorden trekken regelmatig wolkenvelden over het land en de maxima vallen terug naar waarden rond of iets boven 20 graden. Onder invloed van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden is de neerslagkans klein.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg meteovista.be dan op facebook en twitter.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.