Weerbericht België

Zomerse temperaturen

22 mei 2017, 17:00 uur

Vanavond schijnt de zon nog een tijd en komende nacht blijft het vrij helder met minima van 10-14 graden. Morgen zijn vooral in het westen flinke zonnige perioden. Over het oosten trekken meer stapelwolken, maar het blijft waarschijnlijk droog. Het wordt 17 tot 25 graden. Het hemelvaartweekend verloopt droog, zonnig en zomers tot tropisch warm.

Vanavond is het overwegend helder en blijft het nog lang aangenaam. Komende nacht daalt de temperatuur 14-10 graden. In de Hoge Venen is het iets kouder met een graad of 5.

Morgen start de dag met vrij veel zon en soms wat sluierbewolking. De wind draait naar de noordwesthoek en is matig, windkracht 3 tot 4. Daardoor wordt het in de kuststreek een stuk kouder met maxima van 17 graden. In het centrum en in de Ardennen is het met 21-23 graden een stuk warmer en in Belgisch-Lotharingen en in de Kempen wordt het met 25 graden zelfs zomers warm. Er ontstaan vooral in het oosten een paar stapelwolken, maar de kans op een bui is klein.

In de avond lossen de stapelwolken op en koelt het snel af. De minima liggen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 11 in Oost-Vlaanderen. 

Woensdag hebben we te maken met een zwakke tot matige noordwestenwind. Er is veel ruimte voor de zon, maar er zijn wel meer stapelwolken dan op dinsdag. Met maxima van 19 graden in de Ardennen en aan zee, 23 in het centrum en 24 in de Kempen en langs de Franse grens is het minder warm dan de dagen daarvoor. Desalniettemin is het wel warmer dan normaal. 

Hemelvaartsdag neemt de wind af en draait naar het noorden. Met uitzondering van de kust raken we de zee-invloed kwijt, dus stijgt de temperatuur. Het wordt gemiddeld over het land een graad of 24-26 graden. Langs de Franse grens wordt het plaatselijk zelfs 27 graden. Op de Ardense hoogten is het een graad of 22 en op de stranden is het nog een graadje koeler. Het is prima weer om er op uit te trekken. De zon schijnt en er zijn stapelwolken, maar de meeste plaatsen houden het droog. 

Vrijdag draait de wind naar het noordoosten. Het wordt vrijwel overal zomers warm met 25 tot 28 graden. Alleen in de Hoge Venen en op het strand is het iets koeler met 23 graden. De lucht wordt droger en daardoor verdwijnen de stapelwolken grotendeels uit het weerbeeld.

Zaterdag en zondag voert een oosten- tot zuidoostenwind zeer warme lucht aan, waardoor de temperatuur op grote schaal stijgt naar 25-30 graden. Een behoorlijk aantal berekeningen van weermodellen komt zelfs met tropische temperaturen van 30-33 graden op de proppen. De zon schijnt zaterdag en zondag uitbundig. In de loop van zondag neemt de kans op een stevige onweersbui toe. Aan zee kan het zondagmiddag afkoelen door zeewind.

Hoelang de hitte aanhoudt is nog onzeker. Het lijkt er nu op dat maandag de wind naar het westen draait en frisse lucht het land binnenstroomt. Maar de hete lucht zou mogelijk nog wat langer kunnen blijven in ons land.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Meteovista dan op twitter en facebook.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.