Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 30 augustus 2015

Dinsdag begint de meteorologische herfst. Zomerse warmte wordt bij de overgang van de zomer naar de herfst direct verdreven uit de Benelux, grote delen van Frankrijk en Centraal-Europa. De omslag gaat gepaard met stevige regen- en onweersbuien. Ook in Zuid-Europa wordt het minder heet. In Griekenland en Turkije blijft het stabiel zomerweer. Italië en Spanje moeten rekening houden met toenemende buienkansen.

West-Europa

Frankrijk
In grote delen van het land is het zonnig en behoorlijk warm zomerweer. In het noordwesten kunnen enkele stevige buien ontstaan. Komende week verovert koelere lucht langzaam het land. De overgang naar de koelte gaat gepaard met fikse regen- en onweersbuien. Halverwege de week liggen de maxima tussen 18 graden in het noordwesten en 28 aan de zuidkust. De buien beperken zich dan tot de berggebieden.

Groot Brittannië
Een lagedrukgebied veroorzaakt een wisselend weerbeeld met wolkenvelden, zon en enkele buien. Vooral in Engeland en Wales valt geregeld regen. In de loop van de week wordt het gevoelig frisser, maar stijgt de luchtdruk en neemt de buienkans af. Er rest dan mix van wolken, zon en slechts een enkele bui. De meeste zonuren zijn dan voor Engeland.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is zonovergoten zomerweer met hoge temperaturen. Maxima van 30 tot 36 graden zijn geen uitzondering. Op de eilanden rond de Egeïsche Zee kan soms wel een (vrij) krachtige wind staan uit een noordelijke richting. Later in de week ontstaat op het heetst van de dag mogelijk een zeer lokale bui. Over het algemeen blijft het echter stabiel zomerweer.

Italië
Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan het zonnige en warme zomerweer. In grote delen van het land is het tropisch warm. In de loop van de week neemt vooral in het noorden de kans op een bui toe, maar op de meeste plaatsen verandert er weinig en blijft het zonnig. Vanaf vrijdag wordt het op grote schaal wisselvalliger met kans op enkele buien.

Portugal
Tijdelijk moet de zon soms wolken naast zich dulden en in het noorden en in het midden van het land is soms kans op een lokale regen- of onweersbui. Het is kortom licht wisselvallig. De tropische temperaturen maken plaats voor maxima rond 25 graden. Vanaf eind van de week krijgt de zon het weer voor het zeggen en stijgt de temperatuur geleidelijk weer.

Spanje
In grote delen van het land is het lekker zonnig. Vooral in het noorden en in de berggebieden kunnen buien ontstaan. Aan de costa's is de kans op een bui klein en schijnt de zon flink met hooguit enkele wolkenvelden. Vanaf dinsdagavond worden juist aan de oostelijke costa's geregeld regen- en onweersbuien verwacht. Plaatselijk kan veel regen vallen met wateroverlast tot gevolg.

Turkije
De komende tijd is het zonnig en blijft het op de meeste plaatsen droog. Aan de zuidkust is het een graad of 38. In de oostelijke helft van het land kan een lokale bui ontstaan. De enige verandering die zich de komende week in de populaire badplaatsen aandient is dat het minder heet wordt. De temperatuur gaat terug naar waarden rond of beneden 35 graden. Veel mensen zullen dit niet vervelend vinden.

Centraal Europa

Duitsland
In het midden en zuiden van het land is het vrij zonnig en behoorlijk warm. In het noorden en noordwesten komen buien voor en is het minder warm. De komende dagen neemt de buiigheid toe en daarna gaat de middagtemperatuur omlaag. Halverwege de week liggen de maxima tussen 16 en 21 graden. Het is dan wisselend bewolkt met lokaal een bui.

Oostenrijk
Het is zonnig, droog en tropisch warm. Vanaf dinsdagavond verschijnen regen- en onweersbuien die de warmte zullen verdrijven. In Wenen daalt de middagtemperatuur van 34 graden aan het begin van de week naar 21 graden op vrijdag. Het weerbeeld is dan wisselvallig met geregeld buien, maar soms ook zon.

Zwitserland
Komende week komt er een einde aan het zonnige en tropisch warme weer. Vandaag is er nog niks te merken van de aanstaande weersverandering en ook maandag is het prima weer. De dagen daarna daalt de temperatuur naar een graad of 20. Deze omslag gaat gepaard met veel bewolking en regen- en onweersbuien. Na de omslag is er veel bewolking en komt het geregeld tot buien. Soms schijnt ook de zon.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.