Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

01 mei. 2016 00:00 uur

Het wisselvallige weer in het Alpengebied en in Italië trekt langzaam zuidoostwaarts. Hierdoor wordt het in Centraal-Europa zonniger terwijl in Griekenland en Turkije juist de kans op regen- en onweersbuien toeneemt. In Frankrijk en het noordwesten van Europa gaat de temperatuur in de loop van de week flink omhoog. In Spanje en Portugal is het zonnig en droog, maar neemt richting het komende weekend de kans op buien toe.

West-Europa

Frankrijk
In het oosten komen enkele buien voor, maar in de rest van het land is het droog. In de eerste dagen van de week kan in het noorden en noordoosten nog wat regen vallen. Daarna volgt een serie zonnige en warme dagen. Na het weekend wordt het in het zuiden 20-23 graden, later in de week wordt het ook in Parijs flink lekker warm.

Groot Brittannië
In Wales, de westelijke delen van Engeland en Schotland hebben te maken met wisselvallig weer. In Londen valt de neerslag erg mee maar aan het begin van de week kan het ook daar tijdelijk regenen. Daarna neemt de kans op zon in Londen toe en wordt het ook wat warmer. De buiigheid beperkt zich dan tot Schotland.

Zuid-Europa

Griekenland
Aanvankelijk is het droog met zonnige perioden en vooral in het noordwesten wolkenvelden, maar de komende dagen kunnen we op verschillende plaatsen buien verwachten. In het zuiden is het minder buiig dan in het noorden. Richting het volgende weekend blijft het vaak droog en laat de zon zich regelmatig zien.

Italië
Regen- en onweersbuien trekken over het land met tussendoor ook wat zon. In de eerste helft van de week zullen de buien grotendeels verdwijnen en gaat de zon schijnen! In Rome ligt de middagtemperatuur rond 22 graden, maar met buien is het een graad of 17. Naar verwachting blijft het tot en met het volgende weekend droog in de hoofdstad.

Portugal
Op veel plaatsen is het zonnig en droog lenteweer. Na het weekend wordt het in Lissabon met 28 tot 31 graden zomers tot tropisch warm. Het droge weer houdt een aantal dagen aan. Richting het volgende weekend neemt de kans op buien toe en dan wordt het ook een aantal graden kouder.

Spanje
De zon schijnt volop en met 30 graden is het rond Sevilla erg warm. In Barcelona ligt de temperatuur rond 20 graden. Later in de week neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en stijgt de kans op buien. In de zuidelijke delen wordt het in het binnenland iets minder warm.

Turkije
Wolkenvelden trekken over het oosten van het land, maar in de westelijke helft schijnt vaak de zon. De komende dagen trekt een gebied met buien over het land. De meeste buien zullen over het midden en het noorden trekken en daarbij is ook kans op onweer. Toch neemt ook in het zuiden de bewolking toe en kunnen later in de week en in het weekend een paar stevige onweersbuien overtrekken.

Centraal Europa

Duitsland
In het zuiden komen buien voor, maar op veel andere plaatsen is het een groot deel van de tijd droog met wolkenvelden en zon. Halverwege de week kunnen tijdelijk op meer plaatsen buien ontstaan, maar daarna blijft het droog en in de tweede helft van de week is het heerlijk zonnig. De temperatuur stijgt het komende weekend naar 19 tot 25 graden.

Oostenrijk
Er is vrij veel bewolking en dagelijks kan het regenen. Soms komt daarbij ook onweer voor. Waarschijnlijk zullen we tot later in de week moeten wachten voordat de neerslagkans flink afneemt en de zon vaker tevoorschijn komt. het vooruitzicht naar volgend weekend is gunstig met flink wat zon en in Wenen zo'n 23 graden.

Zwitserland
Het is grijs en kil met op veel plaatsen regen en in de bergen sneeuwval. In de eerste helft van de week neemt de neerlag af, maar vooral in het oosten kan het wat langer duren voordat het droog wordt. Daarna worden we beloond met vanaf donderdag een aantal zonnige en droge dagen waarop het ook warmer wordt.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.