Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 17 september 2014

Hogedrukgebieden zorgen in de noordelijke en oostelijke delen van Europa voor droog en vrij zonnig weer, een depressie veroorzaakt in het zuidwesten buien. Zuid-Europa heeft deze week vaak met wolkenvelden te maken, op veel andere plaatsen is na een grijze start vaak de zon te zien.

West-Europa

Nederland
Deze maand september verloopt droog met regelmatig zon, maar 's ochtends vaak mist en wolkenvelden. De komende dagen stroomt warmere lucht het land in en komt de maximumtemperatuur dicht bij de zomerse 25 graden uit. Tegelijk is eind deze week ook kans op stevige buien. In het weekend blijven we met deze buienkans te maken houden, begin volgende week lijken de kansen op droog weer groot te worden.

Frankrijk
Het droge en vrij zonnige nazomerweer van de laatste paar dagen wordt geleidelijk onderbroken door toenemende buienactiviteit. In de loop van de week gaat de zon ook vaker schuil achter wolkenvelden. De middagtemperaturen gaan daarbij eerder omhoog dan omlaag. Na het weekend wordt het weer iets minder warm, maar blijft het wisselvallig. Aan de Côte d'Azur en op Corsica blijft de buiigheid beperkt.

Groot Brittannië
Het is al enige tijd meest droog en rustig weer. En ook de komende dagen blijft het op veel plaatsen droog. In de kalme atmosfeer ontstaan dagelijks nevel, mist en lage bewolking, maar vaak breekt 's middags de zon ook door. Later deze week krijgen vooral Wales en Zuidwest Engeland met een toenemende buienkans te maken. In de rest van Engeland Schotland blijft het meest droog met regelmatig zon.

Zuid-Europa

Griekenland
Vooral de eerste dagen kunnen op het Griekse vasteland in de loop van de dag enkele buien ontstaan. Op de meeste eilanden blijft het naar verwachting droog. De zon is in vrijwel het hele land prominent aanwezig. Eind deze week neemt de buienkans tijdelijk af, in de loop van volgende week worden wel weer buien verwacht en schuiven soms velden sluierbewolking over het land.

Italië
Het is licht wisselvallig weer met vrijwel dagelijks in de loop van de dag enkele buien, vooral in de berggebieden. Zowel de Alpen, de Apennijnen als ook het vulkanisch gebergte op Sicilië maakt kans op een bui. In de loop van de week neemt de buienkans wat af, maar worden wel veel wolkenvelden verwacht. Na het weekend neemt de neerslagactiviteit weer toe. Aan de Zuid-Italiaanse kust is het vaak droog.

Portugal
Ten westen van Portugal ligt een depressie op de Atlantische Oceaan. Er trekken regelmatig wolkenvelden en buien over Portugal. Niet alleen is het op veel plaatsen nat, ook staat er soms een stevige wind. De Algarve ontkomt ook niet aan buien, later deze week ziet het er in dit zuidelijk deel van het land wel weer zonnig en droog uit. Over Madeira trekken wolkenvelden en er kan soms een bui voorkomen.

Spanje
Grote delen van het land hebben met wolkenvelden te maken en verspreid over het land komen buien voor. De meeste in het westen, maar ook soms in de oostelijke delen. De oostelijke costa's ondervinden vooral hinder door wolkenvelden, maar soms valt daar ook wat regen. Ibiza, Mallorca, Menorca en de Canarische Eilanden hebben soms met vrij veel wolkenvelden te maken, maar neerslag wordt niet verwacht.

Turkije
In het binnenland ontstaan dagelijks buien, de eerste dagen vooral in het westen van het land, later in de week kan het oosten op buien rekenen. Deze week ontkomen ook diverse badplaatsen aan de Middellandse Zee niet aan buien. Er zijn ook zonnige perioden en de temperaturen liggen 's middags veelal boven 25 graden. In Istanboel is het de komende tijd wisselvallig met veel wolken en soms buien.

Centraal Europa

Duitsland
De eerste dagen is het op veel plaatsen in het land droog en is de zon vaak te zien. Bovendien liggen de middagtemperaturen dicht bij de zomerse 25 graden. Tegen het weekend neemt in het zuiden de buienactiviteit toe en ook het weekend heeft voor de zuidelijke landshelft veel buien in petto. In de noordelijke deelstaten is het voorlopig dagelijks, na een grijze start, veelal zonnig en droog.

Oostenrijk
Tot het weekend kunnen we een duidelijk onderscheid in weerbeeld verwachten tussen de Alpen en het oosten van het land. Terwijl het in Wenen vrij zonnig en droog is, ontstaan in de bergen vrijwel dagelijks buien. In het weekend komen in het hele land buien voor. Waarschijnlijk neemt de neerslagactiviteit in de loop van volgende week wat af.

Zwitserland
Er ontstaan vrijwel dagelijks buien. Dat betekent niet alleen dat het op sommige plaatsen nat kan zijn, ook verlopen grote delen van de dag droog. Ondanks wolkenvelden is het vooral in de lagergelegen delen soms aangenaam weer. De eerste dagen na weekend wordt het wel regenachtig, daarna kan een hogedrukgebied tijdelijk veel invloed krijgen op het Zwitserse weer: mogelijk is het dan enkele dagen droog.


Christian Wentink Christian Wentink Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.