Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

28 apr. 2017

In het zuiden van Spanje en Portugal komen stevige buien voor. In het weekend is het tijdelijk op meer plaatsen wisselvallig, maar het vooruitzicht naar volgende week laat zonnig weer zien en prima temperturen. Ook delen van Italië hebben met buien te maken. Vanuit het noorden wordt het tijdelijk zonnig en droog, maar na het weekend neemt de kans op buien opnieuw toe. In het midden van Europa komen buien voor en is het zondag tijdelijk zonnig en droog.

West-Europa

Frankrijk
Het is wisselend bewolkt met in het midden en noorden een enkele bui en in de Alpen sneeuw. Daarbij is het fris voor de tijd van het jaar met maxima van 11 graden in het noordwesten tot lokaal 17 in het zuiden. Komende dagen wordt het warmer. Aanvankelijk is daarbij veel ruimte voor de zon, maar zondag en begin volgende week staan flinke buien op het programma. Later in de week is het vaak droog.

Groot Brittannië
Het is wisselend bewolkt met in Schotland kans op een buitje. In Londen ligt de middagtemperatuur dit weekend rond 16 graden. Zondag en maandag is het tijdelijk wisselvallig met verspreid over de regio buien. Daarna is het vaak droog met in Londen vooral halverwege de week vaak zon en 17-18 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is al behoorlijk zomers met overal veel zon en maxima van 23-27 graden. Komende dagen raakt het vanuit het westen wel wat meer bewolkt en heel lokaal kan een enkele bui ontstaan. Vanaf dinsdag is het opnieuw zonnig weer met maxima rond 25 graden.

Italië
In het midden en noorden komen enkele buien voor, lokaal ook met onweer. In het zuiden is het droog, maar aan het begin van het weekend is juist daar kans op een bui en schijnt in het midden en noorden de zon. Het weekend eindigt in het hele land zonnig en droog met maxima van 18-22 graden. Na het weekend neemt vanuit het noorden de kans op buien geleidelijk toe.

Portugal
Over het zuiden kunnen stevige buien trekken. Ook in Lissabon blijft het niet helemaal droog en daar is het 19 graden. In het weekend is het licht wisselvallig met vooral in het noorden regen en juist in Faro vaak droge condities. Na het weekend wordt het overal vrij zonnig en droog. Pas aan het eind van de week stijgt de kans op buien. In Lissabon is het halverwege de week tijdelijk 27 graden.

Spanje
In het zuiden kunnen regen- en onweersbuien ontstaan terwijl het in het midden en noorden zonnig en droog is. In het weekend is het hele land kans op buien, maar volgende week is het in grote delen van het land zonnig en droog. Alleen aan de noordkust komen buien voor. Met 15 tot 21 zijn de maxima erg mager, maar komende week wordt het op grote schaal 20-25 graden. In het zuiden wordt het iets warmer.

Turkije
Het is zonnig met maxima van 23 graden in Istanbul tot 28 graden in Antalya. Vooral aan de zuidkust blijft het tot en met het weekend zomers. Volgende week staan een aantal buien op het programma en komt de temperatuur wat lager uit.

Centraal Europa

Duitsland
In het zuiden is het regenachtig en in de bergen valt sneeuw. In het midden en noorden van het land is er een mix van zon en buien. De maxima liggen rond 10 graden. In het weekend wordt het droog. Zondag is het stralend weer en wordt het 12 graden aan de Oostzee tot 19 in het Rijndal. Volgende week liggen de maxima rond 17 graden. Daarbij is vooral in het zuiden en midden kans op buien.

Oostenrijk
Het regent van tijd tot tijd en in de bergen valt boven circa 1500 meter meestal sneeuw. In Wenen wordt het slechts 7 graden. In het weekend wordt het droger, warmer en zondag verloopt zonnig. De middagtemperatuur komt dan uit tussen 14 en 18 graden. Na het weekend wordt het wisselvallig weer met in Wenen 16 tot 19 graden.

Zwitserland
Het is bewolkt en nat met in de steden veelal regen en wat hoger in de bergen al gauw sneeuw. De maximumtemperatuur ligt in steden als Bern en Zürich rond 6 graden. In het weekend is het droog en zonnig. Daarbij wordt het beduidend warmer met zondag 14-18 graden. In Basel kan het 20 graden worden. Begin volgende week volgen opnieuw buien.

Noord-Europa

Denemarken
Zon en buien wisselen elkaar af. Daarbij is het niet al te warm met maxima van een graad of 9 en minima dicht bij het vriespunt. Vanaf zondag wordt het overwegend droog en zonnig weer. Daarbij loopt de middagtemperatuur volgende week in Kopenhagen op naar circa 14 graden.

Noorwegen
Aan de westkust is het zonnig, maar Oslo heeft te maken met enkele winterse buien. In Oslo ligt de maximumtemperatuur rond 8 graden. In het weekend wordt het droog en vrij zonnig. Ook wordt het geleidelijk iets warmer. De middagtemperatuur stijgt naar circa 15 graden vanaf dinsdag.

Zweden
Het is wat wisselvallig met een mix van zon en enkele buien. In het noorden levert een bui bij 2-5 graden als maximumtemperatuur vaak winterse neerslag op. In het zuiden gaat het vooral om regenbuien bij 7-10 graden. Zondag kan in Stockholm nog sneeuw vallen, maar volgende week is het in het midden en zuiden zonnig en loopt de middagtemperatuur op naar circa 14 graden.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.