Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

29 mei 2016

De landen aan de Middellandse Zee hebben prachtig zomerweer en hoge temperaturen. In West- en Centraal Europa is het warm maar onstabiel met stevige regen- en onweersbuien. Lokaal komt het tot noodweer met grote hagelstenen en wateroverlast. Op de Britse Eilanden is het rustig en overwegend droog, maar wel wat frisser.

West-Europa

Frankrijk
Komende dagen worden zware regen- en onweersbuien verwacht, met kans op hagel. Het wordt vandaag flink koeler dan afgelopen dagen, alleen in het zuiden wordt de 20 graden nog overschreden. Daar komen de minste buien voor en laat de zon zich vaak zien. Vanaf dinsdag wordt het droger en warmer.

Groot Brittannië
Het is dit weekend prima weer met zon en slechts een kleine kans op een bui. De temperaturen mogen er zijn met 15 graden in Schotland, 18 in Wales en 20 in Engeland. Vanuit het oosten wordt na het weekend de buienkans groter. Maandag is de omgeving van Londen gevoelig voor regen- en onweersbuien en vanaf dinsdag wordt het natter in de rest van Engeland. Wales en Schotland komen daarna aan de beurt.

Zuid-Europa

Griekenland
In het uiterste noordoosten van het land is zeer lokaal een onweersbui mogelijk. Verder is het lekker zonnig weer met met maxima van 25-30 graden. In de zuidelijke delen van de Egeïsche zee kan het 's middags flink waaien. Op lange termijn blijft het zonnig zomerweer. De maxima lopen nog iets verder op, in Athene wordt het na het weekend maar liefst 33 graden!

Italië
Het noorden heeft de komende dagen te maken met stevige regen- en onweersbuien. In de rest van het land is het overwegend droog en vrij zonnig zomerweer met temperaturen van 25 tot 30 graden. In het noorden en op Sardinië is het enkele graden koeler.

Portugal
Dit weekend is het wisselvallig met vooral in het noorden een aantal buien. Met 17 tot 22 graden is het koel lenteweer. Na het weekend komt de zomer er aan, het wordt zonnig en droog en de temperaturen lopen steeds verder op! In het zuiden stijgt de temperatuur naar 25-30 graden. Ook op Madeira is het dan vrij zonnig, maar wel frisser met een graad of 22.

Spanje
Regen- en onweersbuien brengen dit weekend verkoeling in de Spaanse binnenlanden. In Madrid is het een graad of 21, maar aan de zuid- en oostkust blijft het droog, vrij zonnig en zomers tot tropisch warm! Na het weekend wordt het overal zonnig en droog, de temperatuur ligt dan tussen 26 en 32 graden! Alleen in het noorden is het door wind van zee een stuk frisser met 16 tot 21 graden.

Turkije
In het binnenland komen forse regen- en onweersbuien voor, maar de badplaatsen in het zuiden blijven gespaard! Het is daar vrij zonnig en zomers tot tropisch warm. Ook in Istanboel is het warm met een graad of 28. De kans op onweer is daar wel wat groter.

Centraal Europa

Duitsland
Het is vrij warm met 20-28 graden. In de warme en vochtige lucht ontstaan soms zware regen- en onweersbuien. De buien kunnen gepaard gaan met grote hagelstenen en wateroverlast, tussendoor is er ook wat zon. Na het weekend wordt het in de zuidwestelijke helft van het land koeler met 17-20 graden, in het oosten blijft het zomers warm. Vanaf woensdag wordt het droger en zonniger.

Oostenrijk
Het is drukkend warm met middagtemperaturen in de grotere steden tussen 25 en 30 graden. Vooral na het weekend kunnen in de warme en vochtige lucht forse regen- en onweersbuien ontstaan, met hagel en kans op wateroverlast. De buien brengen na het weekend verkoeling, de temperatuur zakt dan terug naar een graad of 20.

Zwitserland
Flinke regen- en onweersbuien verdrijven de warme lucht. Na het weekend wordt het hooguit 20 graden op de warmste plaatsen. De buien worden in de loop van de week wat minder heftig, maar een droge en stabiele periode zit er nog niet aan te komen.


Amber Struijk Amber Struijk Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.