Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 28 november 2014

Neerslagactiviteit vinden we vooral in Zuid-Europa: zowel op het Iberisch Schiereiland als op de Balken. Geleidelijk trekt deze buiigheid meer naar het zuidoosten weg en stroomt koudere lucht grote delen van het continent in. Winterkou verovert na het weekend grote delen van Europa.

West-Europa

Nederland
De laatste dagen was het nog zacht voor de tijd van het jaar, in het weekend wordt het geleidelijk kouder en neemt de kans op vorst toe. Tegelijk nemen de neerslagkansen af en breekt de zon vaker door. De wind waait de komende tijd uit oostelijke richting en voert droge lucht aan. Of de winterkou volgende week doorzet is nog onzeker. Een terugkeer van zacht en wisselvallig weer is ook goed mogelijk.

Frankrijk
In de loop van volgende week bereikt koudere lucht het land en wordt een droog winters weerbeeld verwacht. De zon laat zich dan vaak zien en in de nacht koelt het af tot rond of onder het vriespunt. Tot en met het weekend is het nog relatief zacht en regent het vooral in het zuiden regelmatig. Bovendien staat er een stevige wind, vooral aan de Côte d'Azur. Check de wintersportpagina voor het Alpenweer!

Groot Brittannië
Het relatief zachte en licht wisselvallige weertype van de laatste dagen houdt ook dit weekend nog aan, maar daarna nemen de neerslagkansen af en wordt meer zon verwacht. De echt koude lucht blijft waarschijnlijk buiten de landsgrenzen, maar met minima net boven het vriespunt wordt het wel merkbaar kouder.

Zuid-Europa

Griekenland
Er is veel bewolking aanwezig in het zuidoosten van Europa: ook in Griekenland is het veelal bewolkt. De noordelijke delen van het land zijn het meest gevoelig voor wat regen. Op de zuidelijke eilanden is ook af en toe de zon te zien. Volgende week wordt het in het hele land wisselvallig.

Italië
Het is wisselvallig in het noorden van het land en deze wisselvalligheid breidt zich na het weekend uit over heel Italië. Veel bewolking, buien en soms een stevige wind aan de kust. Naar verwachting beperkt de neerslagactiviteit zich in de loop van volgende week tot het zuiden. Het wordt droog, maar ook kouder vanuit het noorden. Voor de wintersportcondities in de Alpen: check de wintersportpagina!

Portugal
Het wisselvallige weer in grote delen van het land maakt in het weekend plaats voor een overwegend droge variant. Het weerbeeld verandert dan van bewolking, regen en maximaal 15 graden in zonnig droog en 17-20 graden. Volgende week belooft het droog en zonnig te blijven. Op Madeira wordt het rustiger, maar blijft het de komende dagen windrijk weer. De neerslagkansen nemen daar volgende week af.

Spanje
Tot en met het weekend is het wisselvallig, met plaatselijk flinke neerslaghoeveelheden en veel wind aan de oostkust. De zon is maar mondjesmaat aanwezig in het weerbeeld. Na het weekend wordt een weersverbetering verwacht. Een hogedrukgebied brengt eerst in het binnenland en later ook aan de oostkust zonnig en droog weer. Op de Balearen en de Canarische Eilanden blijft een bui mogelijk.

Turkije
Het is eerst nog overwegend droog en aan de zuidkust wordt het nog een graad of 20. In de loop van het weekend trekt een neerslagzone het noorden van het land in. De zuidkust houdt het nog overwegend droog, maar in het binnenland valt regen en soms (natte) sneeuw. Ook na het weekend blijven vooral de noordelijke landsdelen met neerslagactiviteit te maken houden. In het zuiden valt soms ook wat regen.

Centraal Europa

Duitsland
Het noordoosten van het land heeft inmiddels met koude lucht te maken en ook in het weekend blijft dat het koudste deel van het land. Neerslagactiviteit wordt voorlopig niet verwacht en dat is te danken aan een hogedrukgebied. Volgende week komt het in het hele land tot lichte en lokaal matige vorst. Informatie over de sneeuwcondities in de Alpen vind je op de wintersportpagina.

Oostenrijk
De neerslagkansen zijn beperkt, maar het is op veel plaatsen wel vaak bewolkt. Alleen de zuidelijke delen van het land maken in het weekend kans op wat regen. Volgende week wordt het aanmerkelijk kouder, dan neemt de kans op zon ook toe. Vind de wintersportvooruitzichten op de wintersportpagina!

Zwitserland
Het is licht wisselvallig. Er trekken veel wolkenvelden over het land en soms valt er wat neerslag. Op de meeste plaatsen is dat regen. In de loop van volgende week wordt het aanmerkelijk kouder. De kans op zon neemt toe en het is op de meeste plaatsen droog. Voor meer informatie over de weercondities in de Alpen, check de wintersportpagina!


Christian Wentink Christian Wentink Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.