Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

16 aug. 2017

In de regio's rond de Middellandse Zee is het volop zomer. In de Alpen, Noord- en Centraal-Frankrijk en Zuid-Duitsland is het zomers tot tropisch warm, maar verdrijven onweersbuien de hitte tijdelijk. Na het weekend knapt het weer op in Engeland, Frankrijk, de Benelux en Duitsland.

West-Europa

Frankrijk
Na een mooie woensdag neemt de wisselvalligheid in het noorden en midden van het land komende dagen toe. Ook Parijs krijgt morgen en vrijdag een aantal stevige buien. In het uiterste zuiden blijft het heerlijk zomerweer met volop zon en een graad of 32. In de loop van het weekend knapt het weer in heel Frankrijk weer op.

Groot Brittannië
In het oostelijke deel van Engeland is het prima zomerweer met regelmatig zon en een graad of 22. Morgen t/m zondag is het tijdelijk wisselvallig en vrij koel, maar na het weekend wordt het zonniger en droger. In Londen wordt het volgende week circa 23 graden. In de rest van Groot Brittannië is het buiig zomerweer, met tussendoor ook wat ruimte voor de zon. Met 15 tot 20 graden is het daar fris.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is heerlijk zomerweer met volop zon. Pas vanaf het weekend wordt de kans op een lokale onweersbui iets groter. De temperaturen zijn aangenaam met 35 graden in de omgeving van Larisa en Athene en circa 30 op de eilanden. Daar staat ook een verkoelende bries. Met zonkracht 9 tot 11 is het oppassen voor verbranden!

Italië
Komende dagen is het heerlijk zomerweer met volop zon. Het is 30 graden aan zee en 35 in het binnenland. In Toscane kunnen de thermometers zelfs 37 graden aanwijzen. In de Alpen is vrijdag kans op een lokale onweersbui, vooral in de buurt van de grens met Oostenrijk. In het weekend neemt in het noorden de kans op onweersbuien verder toe.

Kroatië
Het is zonnig zomerweer. De temperatuur ligt daarbij tussen 30 en 35 graden. Vanaf zaterdag trekken vanuit het noordwesten stevige onweersbuien over het land. Dubrovik blijft grotendeels buiten schot. De temperatuur gaat dan naar beneden, volgende week is het een graad of 25. De zon wordt in deze tijd al wat minder krachtig, maar met zonkracht 8 is het nog steeds oppassen voor verbranding.

Portugal
Komende tijd is het zonnig en heet. Er trekt hooguit wat bewolking over het noordwesten, maar daar valt geen regen uit. Dankzij een stevige noordwestenwind is het slechts 23-27 graden langs de westkust. In het zuiden is het circa 30 graden en in het binnenland kan de temperatuur lokaal oplopen naar 38 graden.

Spanje
In het noorden komen soms wat wolkenvelden voor en valt vooral vrijdag wat lichte regen. Elders is het zonnig en droog. De temperatuur varieert van 21 graden langs de noordkust, 29-34 aan de costa's en op de Balearen en 35 tot 40 in het centrale deel van Spanje. Op Ibiza en Mallorca is het dagelijks circa 33 graden.

Turkije
De zon schijnt flink, maar dagelijks ontstaan ook stapelwolken. Lokaal ontstaat een pittige onweersbui, vooral in het noorden en oosten. De temperaturen zijn aangenaam met 29 graden in Istanboel en Ankara. Op de badplaatsen in het westen en zuiden is het nog iets heter met 31 tot 35 graden. Voorlopig blijft het vrij zonnig en heet. Wel is het oppassen voor de zon met zonkracht 10!

Centraal Europa

Duitsland
Het is wisselvallig met soms stevige (onweersbuien), maar er zijn ook droge dagdelen waarbij de zon schijnt. De temperatuur kan sterk variëren van dag tot dag. In het noorden en westen is het vaak 19 tot 25 graden. In het oosten en zuiden meestal warmer met 24 tot 30. In het weekend is het wisselvallig en wordt het overal koel met amper 20 graden. Na het weekend wordt het zonniger, droger en warmer.

Oostenrijk
Het bijzonder hete zomerweer blijft nog even aanhouden in Oostenrijk. In Wenen ligt de temperatuur deze week rond 30 graden en de kans op onweer is klein. Ook in de Alpen is het warm met circa 28 graden, maar dagelijks kunnen zware onweersbuien daar voor verkoeling zorgen. Komend weekend wordt de warmte tijdelijk verdreven en is het zelfs in Wenen nog maar 22 graden. Volgende week weer zomer.

Zwitserland
In de bergen is dagelijks kans op een lokale onweersbui. Verder is het zonnig en warm zomerweer. In de grote steden liggen de maxima tussen 25 en 30 graden. In de Alpen is het aangenaam met 20 graden. Wandelaars moeten de lucht goed in de gaten houden, want onweersbuien liggen dagelijks op de loer. Vanaf vrijdag verdrijven flink wat buien de warme lucht, in het weekend wordt het fris.

Noord-Europa

Denemarken
Het is vaak wisselvallig, maar er zijn ook droge dagdelen met flink wat zon. Vanaf vrijdag gaat de zon minder vaak schijnen en kan flink wat regen vallen. Het waait daarbij stevig en de temperatuur ligt rond 20 graden. In het weekend wordt de 20 graden niet meer gehaald. Volgende week wordt het mogelijk wat droger, zonniger en warmer.

Noorwegen
Het is vaak regenachtig, maar soms zijn er ook droge dagdelen waarin de zon goed doorbreekt. Op regenachtige dagen kan plaatselijk veel water vallen. De temperaturen zijn erg mager met hooguit 20 graden als de zon doorbreekt. Op buiige dagen is het een graad of 16 en in het noorden wordt soms de 15 graden niet eens gehaald. Ook na het weekend blijft het nat en koud.

Zweden
Het is wisselvallig, maar het zuiden heeft geluk omdat daar de buiengebieden vooral 's nachts overtrekken. Overdag schijnt regelmatig de zon goed. In het noorden regent het ook vaak in de middag. Tijdens zonnige momenten wordt het in het zuiden 22 graden. In het noorden is het hooguit 16 graden.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.