Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel, 1 september 2014

Buien verplaatsen zich deze week van het noordwesten van Europa naar het centrale en zuidoostelijke deel van het continent. Vooral op de Balkan wordt deze week veel neerslag verwacht. In het noordwesten van Europa is het deze week rustig nazomerweer met veel zon en stijgende temperaturen.

West-Europa

Nederland
De meteorologische herfst is begonnen, maar het weer lijkt zich daar weinig van aan te trekken. De buien verdwijnen en zonnige perioden komen daar voor in de plaats. Deze week loopt de middagtemperatuur gestaag op en maakt later in de week een zomerse indruk met maxima van lokaal 25 graden.

Frankrijk
De weersverwachting voor de komende dagen ziet er prima uit, zelfs zomers. Het weer wordt gedomineerd door een hogedrukgebied. De neerslagkansen zijn laag en als er een bui tot ontwikkeling komt, dan is dat zeer plaatselijk. In het zuiden is het behoorlijk warm, lokaal loopt het kwik op tot zo'n 30 graden. In het noordwesten blijft het kwik steken rond 23 graden.

Groot Brittannië
De komende periode wordt de invloed van een Atlantisch hogedrukgebied steeds bepalender voor het weer in de omgeving van Groot-Brittannië. Buien blijven mogelijk, maar dan vooral vooral voor de Schotse Hooglanden. Verder kenmerkt het weer zich vooral door wolkenvelden, zonneschijn en aangename temperaturen. Het fraaie weer lijkt zeker tot het einde van de week aan te houden.

Zuid-Europa

Griekenland
Het prachtige zomerweer van de laatste tijd gaat wat scheurtjes vertonen. Het begin van de week is nog goed met veel zon en hoge temperaturen. Daarna slaat het weer om. In grote delen en vooral boven het vasteland neemt de buienkans sterk toe. De meest zuidelijke en oostelijke eilanden zijn het minst gevoelig voor de toenemende buiigheid. Richting het weekend neemt de buiigheid af.

Italië
Het noorden van het land is de afgelopen tijd wel wat gewend qua neerslag. Deze week breiden de buien zich wat verder naar het zuiden uit. Een depressie in de regio veroorzaakt flinke regen- en onweersbuien. In de loop van de week concentreren de buien zich vooral boven het midden en zuiden van het land en wordt het in het noorden wat droger.

Portugal
Het rustige zomerweer zet zich voort. In het binnenland van Portugal loopt het kwik op tot 35 of 36 graden een aan de kust is het minder warm door een aanlandige wind. Daarbij is het vrij zonnig met af en toe stapelwolken. Later in de week neemt het aandeel bewolking wat meer toe, vooral langs de westkust. De zon krijgt het dan duidelijk wat moeilijker.

Spanje
Het weer in Spanje houdt zich over het algemeen rustig. De temperaturen zijn normaal voor deze tijd van het jaar. In het binnenland zou een enkele bui kunnen ontstaan, maar de kans op droog en zonnig weer is verreweg het grootst. Ook op de Balearen en op de Canarische Eilanden is de vakantieganger verzekerd van warm zomerweer met veel zonneschijn.

Turkije
In de loop van de week krijgt de noordwestkust van Turkije met een stijgende buienkans te maken. Dit wordt veroorzaakt door een depressie boven de Balkan. In de rest van het land gaat de zomer gewoon door en kunnen de badgasten genieten van de zon. De temperaturen liggen ruim boven 30 graden. Richting het weekend komt ook in het noordwesten de zon weer vaker aan bod.

Centraal Europa

Duitsland
Met de tussenkomst van een hogedrukgebied verdwijnt de buiigheid boven Duitsland in de loop van de week. Het oosten en zuiden van het land blijven het gevoeligst voor een enkele regen- of onweersbui. De temperatuur ligt in eerste instantie rond normaal en lokaal is het wat aan de frisse kant. Later in de week wordt het warmer en stijgt de temperatuur in sommige delen van het land naar ruim 25 graden.

Oostenrijk
In de Alpen is deze zomer al veel neerslag gevallen en uitzicht op een lange droge periode is er voorlopig niet. Ook de komende dagen kan er weer flink wat neerslag vallen. Later in de week schuiven de meeste buien naar het zuidoosten weg en komt de zon wat vaker aan de beurt, maar droog zal het niet worden. Het wordt daarbij wel iets warmer.

Zwitserland
Het is wisselvallig weer met vooral aan de noordzijde van de Alpenketen kans op regen. In de loop van de week lijkt er een weersverbetering op te treden en is er meer kans op zonneschijn, de grootste kans daarop is voor het westen. De temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.


Maarten Stam Maarten Stam Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.