Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 1 november 2014

De herfst is weer aan zet en verdrijft met harde hand het zachte en zonnige najaarsweer uit West-Europa. Hierdoor zakken de temperaturen weer naar normaal en wordt ronduit wisselvallig weer verwacht. Alleen Griekenland en Turkije blijven voorlopig gevrijwaard van deze ellende.

West-Europa

Nederland
We kunnen zacht en zonnig najaarsweer voorlopig gedag zeggen want de herfst neemt de komende tijd het roer over. Vooral de eerste dagen van de nieuwe week is het regenachtig met ook een stevige wind. Later zwakt de wind wat af en neemt de kans op een droger weertype iets toe. De temperaturen liggen weer rond normale waarden met een graad of 12 overdag. Winterweer of vorst wordt voorlopig niet verwacht.

Frankrijk
De herfst wint in de nieuwe werkweek terrein en drijft het warme en zonnige najaarsweer het land uit. Temperaturen van 20 graden worden dan alleen nog behaald in het uiterste zuidoosten. Langs de Atlantische kust waait met enige regelmaat een stevige wind en storingen trekken aan de lopende band over het land. De meeste neerslag valt langs de kust en in de Alpen. Boven 2000 meter is kans op sneeuw.

Groot Brittannië
Het is ronduit herfstachtig met regelmatig depressies die uitzakken tot boven de Britse grondgebieden. Er staat aardig wat wind en regenbuien zijn eerder regel dan uitzondering. De temperatuur zakt terug naar af: 13 graden in de zuidelijke delen en slechts 9 in Schotland. Desondanks zijn er ook dagen dat de zon nog even van zich laat spreken.

Zuid-Europa

Griekenland
Voor wie op de vlucht is voor de herfst is Griekenland misschien wel de beste bestemming binnen Europa. Zomerse temperaturen zien we allang niet meer, maar met redelijk wat zon en maxima tegen de 20 graden is het toch best aangenaam. Pas eind van de week neemt de kans op regen weer toe.

Italië
De hogedrukinvloeden nemen af en we zien dan ook veel buiigheid voor de komende tijd. Vooral langs de Alpen worden flinke hoeveelheden neerslag verwacht. Boven 2000 meter valt dit in de vorm van sneeuw, maar later weer zal het wegsmelten als gevolg van aanvoer van zachte lucht. De temperaturen liggen in het midden en zuiden veelal rond 20 graden. In het noorden is het kouder.

Portugal
Depressies voeren de hoofdmoot in het Portugese weerbeeld en lekker najaarsweer is het ook nauwelijks te noemen. Aan de kust kan het soms zelfs stevig waaien en in het gehele land zijn er perioden met regen. De temperatuur varieert tussen een schamele 15 graden in het noorden en 20 in het zuiden.

Spanje
De warme lucht waar Spanje afgelopen tijd in verkeerde is met de noorderzon vertrokken. Het weerbeeld wordt beïnvloed door depressies die met enige regelmaat ook het Spaanse land aandoen. Voornamelijk de noordelijke helft heeft daar last van, in het zuiden is het iets minder nat. De temperatuur zakt, met uitzondering van het zuiden, naar waarden tussen 14 en 18 graden.

Turkije
Naast Griekenland is ook Turkije een prima bestemming voor vakantiegangers die nog niet toe zijn aan herfstachtig weer. Met veel zon en temperaturen van 22 graden langs de Middellandse Zee is het aangenaam toeven. In de hoger gelegen gebieden is het vanzelfsprekend een stuk frisser en in het Armeens hoogland is zelfs kans op sneeuw.

Centraal Europa

Duitsland
Warme lucht maakt geleidelijk plaats voor een koelere variant en daarmee is zacht najaarsweer definitief verleden tijd. De temperaturen zakken terug naar gemiddeld zo'n 15 graden en vanuit het westen trekken met enige regelmaat storingen over. Het oosten komt er het best vanaf en heeft nog vrij regelmatig zon onder invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa.

Oostenrijk
Het is, in vergelijking met de landen in West-Europa nog lang droog in Oostenrijk de komende tijd. Pas midden in de week neemt de neerslagkans vanuit het zuidwesten toe. Boven 2000 meter valt deze neerslag in een winterse vorm. De dagen daarvoor is het nog zonnig en droog najaarsweer met temperaturen van gemiddeld 15 graden.

Zwitserland
Droog en zonnig najaarsweer maakt plaats voor een frissere variant. Komende tijd wordt boven 2000 meter zelfs sneeuw verwacht. Helaas blijft het niet koud genoeg en zal deze op de meeste plaatsen ook weer wegsmelten. In de lager gelegen gebieden valt vooral veel regen en zakt de temperatuur tot een graad of 10.


Joralf Quist Joralf Quist Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.