Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 28 februari 2015

Het is de komende tijd behoorlijk wisselvallig in grote delen van Europa. Vooral het noorden en midden van het continent krijgen de komende week regelmatig neerslag. Ook in het zuidoosten komen regelmatig buien voor. Zonnig en droog weer is op het Iberisch Schiereiland te vinden.

West-Europa

Frankrijk
Na een weekend waarin tijdelijk zachte lucht het land veroverd en het 13 tot 17 graden wordt, stroomt komende week weer koudere lucht het land in. Het eerst wordt het in het noorden kouder met maxima rond 8 graden. In de loop van de week gaat ook aan de Côte d'Azur de middagtemperatuur omlaag van 20 naar 15 graden. De neerslagkansen zijn de eerste dagen erg groot en blijven groot in het noorden.

Groot Brittannië
Na dit wisselvallige weekend met regelmatig regen en vrij veel wind gaan de temperaturen behoorlijk omlaag. Het wordt dan op veel plaatsen nog slechts een graad of 7, regelmatig valt er (natte) sneeuw en de minima liggen dan rond het vriespunt. Dankzij een hogedrukgebied nemen de neerslagkansen komende week wel geleidelijk af.

Zuid-Europa

Griekenland
Buien in het weekend worden komende week gevolgd door een paar meest droge dagen met flink wat zon. Het wordt dan een graad of 18. Later komende week weten neerslagstoringen vanuit het noordwesten het land weer te bereiken. Dit wisselvallige weer gaat gepaard met een flink aantrekkende wind, die vooral op de Egeïsche Zee veel overlast kan veroorzaken.

Italië
Het overwegend droge weer van het weekend, met enkel wat buien in het zuiden van het land nemen we mee naar komende week. De eerste dagen na het weekend is het ook in het zuiden droog en kan alleen in de Alpen een beetje sneeuw vallen. Verder is het op veel plaatsen zonnig. Eind komende week worden veel wind en regenbuien verwacht. Sicilië en Sardinië hebben dan kleinere neerslagkansen, maar veel wind.

Portugal
Zolang je niet in het noorden van het land komt hou je het voorlopig droog in Portugal. In de Algarve is het 's middags 20 graden en zonnig. Aan dit weerbeeld verandert niet veel. Zo nu en dan weten regenstoringen het noorden te bereiken, de andere landsdelen hebben soms met wolkenvelden te maken. Op Madeira blijft het de komende tijd droog en vrij zonnig bij middagtemperaturen rond 20 graden.

Spanje
Dankzij de invloed van een hogedrukgebied is het de komende tijd droog en behoorlijk zonnig weer in grote delen van het land. Het noorden, inclusief de Pyreneeën, heeft soms wel met neerslag te maken. Over de oostelijke en zuidelijke costa's en over de Balearen trekken soms wolkenvelden, maar neerslag valt er nauwelijks. Op de Canarische Eilanden waait het de eerste tijd behoorlijk en komen buien voor.

Turkije
Er komen vooral in het binnenland en aan de westkust regenbuien voor. Aan de zuidkust is de buienkans beperkt en overheersen droge perioden. Een groot deel van komende week verloopt droog in dit zuidelijk deel van het land. Aan het eind van de week neemt de kans op stevige onweersbuien toe. De middagtemperaturen liggen aan de Middellandse Zee rond 18 graden, landinwaarts wordt het een graad of 13.

Centraal Europa

Duitsland
Het is in het weekend tijdelijk wat minder koud weer, komende week komen de temperaturen weer wat lager uit. Na flink wat regen op zondag volgen dagen met natte sneeuw en boven 500 meter sneeuwval. Het blijft voorlopig wisselvallig en daarbij is voor de zon maar mondjesmaat plaats.

Oostenrijk
Het is sneeuwrijk weer in de Alpen en de komende tijd trekken aan de lopende band sneeuwstoringen over de wintersportgebieden. Dit resulteert in overwegend bewolkt weer met regelmatig sneeuwval. Het zicht kan bij hoge intensiteit ver teruglopen, waardoor het op de pistes wat minder overzichtelijk wordt. Ook veroorzaakt de sneeuwval overlast op de weg.

Zwitserland
Storingen weten met enige regelmaat de Zwitserse Alpen te bereiken en daardoor is het wisselvallig. Vooral de noordwestkant heeft te maken met sneeuwval en bewolking. In het zuiden en oosten zijn de neerslagkansen kleiner, met wat meer zon. Over het algemeen zijn de condities dus niet optimaal en bij hevige sneeuwval kan het zicht op de pistes flink teruglopen.


Christian Wentink Christian Wentink Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.