Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 24 april 2015

Tijdenlang hebben hogedrukgebieden voor overwegend droog en zonnig weer gezorgd in Noordwest- en Centraal-Europa. Komende tijd nemen depressies het heft stevig in handen. Dit resulteert in nat en koud lenteweer. In Spanje en Portugal knapt het weer na het weekend enigszins op. In Griekenland en Turkije is het over het algemeen prima weer.

West-Europa

Frankrijk
Depressies bepalen komende tijd het weerbeeld en dit resulteert in weinig zon en veel buien. Daarbij komt het soms tot onweer, hagel en windstoten. In het weekend is het daarbij nog vrij warm, Daarna stroomt vanuit het westen frisse lucht het land in. In het noorden van het land komen de maxima uit rond 13 graden. Alleen aan de Côte d'Azur wordt het nog 20 graden.

Groot Brittannië
Depressies nemen het heft in handen. Hierdoor begint een periode met sterk wisselvallig en koud lenteweer. In Schotland zakt de middagtemperatuur zelfs terug tot beneden 10 graden. Londen heeft volgende week maxima rond 13 graden. Dagelijks is de kans op neerslag groot en de zon komt er niet vaak aan te pas. Het kan van tijd tot tijd ook flink waaien.

Zuid-Europa

Griekenland
Komende tijd is het over het algemeen prima weer. De luchtdrukverdeling in de regio is vlak. Dat wil zeggen geen uitgesproken hogedruk- of lagedrukinvloeden. Dit resulteert in rustig weer met vaak veel zon. Op sommige dagen is de lucht onstabiel en ontstaan er veel stapelwolken en op sommige dagen komt het tot een lokale bui. De kans hierop is het grootst in het noorden.

Italië
Vanaf het weekend ontstaat een duidelijke tweedeling in het Italiaanse weerbeeld. Het noorden en soms ook het midden van het land worden beïnvloed door depressies. Dit levert veel bewolking en buien op. In de bergen kunnen de buien stevig uitpakken met kans op onweer, hagel en in de Alpen sneeuw. Het zuiden pakt slechts af en toe een lokale bui mee en houdt veel zonneschijn.

Portugal
Tot en met het weekend staat het weer in het teken van bewolking en buien. Sommige buien gaan gepaard met onweer, hagel en windstoten. En dan nu het goede nieuws: het ziet er naar uit dat een hogedrukgebied grip krijgt op het weer. Dit resulteert in overwegend droog weer met meer ruimte voor de zon. Het noorden blijft het langst nog gevoelig voor een enkele bui.

Spanje
Depressies veroorzaken wisselvallig weer in Spanje. De meeste buien zijn bestemd voor het noorden en oosten van het land en de minste voor de costa's. Toch blijft het ook daar zeker niet altijd droog en onbewolkt. Na het weekend komt Spanje meer onder invloed van een hogedrukgebied. De buien beperken zich geleidelijk meer tot het noorden en noordwesten. In de rest van het land wordt het vrij zonnig.

Turkije
Komende tijd is het rustig lenteweer. Een lange periode met overwegend droog en zonnig lenteweer volgt. In het binnenland kan op sommige dagen echter nog wel een enkele lokale bui ontstaan. De hoogste temperaturen worden behaald aan de zuidkust. In de loop van volgende week stijgen de maxima in Antalya naar een graad of 27. Er staat weinig wind.

Centraal Europa

Duitsland
Het droge en veelal zonnige weer komt in het weekend ten einde. Grootschalige depressies krijgen het voor het zeggen. In het weekend volgen regen- en onweersbuien en is het nog vrij zacht. Daarna stroomt koude lucht het land binnen. De maximumtemperatuur gaat terug naar 13 graden en daarbij is de kans op neerslag dagelijks groot.

Oostenrijk
Komende tijd neemt de kans op buien sterk toe. De eerste dagen is de hoofdrol nog voor de zon en valt slechts een lokale stevige bui. Vanaf zondag wordt het overwegend bewolkt en is er vrijwel elke dag een grote kans op neerslag. Soms trekken zware regen- en onweersbuien over het land. Na het weekend stroomt frisse lucht het land binnen. In de bergen valt op steeds meer plaatsen weer sneeuw.

Zwitserland
De eerste dagen is het zonnige lenteweer. Overdag ontstaan wat stapelwolken, die zeer lokaal kunnen uitgroeien tot een bui. In het weekend slaat het weer om. Vanuit het westen trekken storingen over het land, resulterend in veel bewolking met regen- en onweersbuien. Na het weekend doet ook de temperatuur een flinke stap terug. De vorstgrens daalt dan naar 1500 meter. Dat betekent daarboven sneeuwbuien.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.