Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel, 28 augustus 2014

De buien verplaatsen zich in het weekend van het noordwesten van Europa naar het centrale en zuidoostelijke deel van het continent. Vooral in Oostenrijk, maar ook op de Balkan wordt volgende week veel neerslag verwacht.

West-Europa

Nederland
Tot en met het weekend is het licht wisselvallig weer met van tijd tot tijd een bui. De temperaturen liggen doorgaans rond normale waarden voor de tijd van het jaar. Na het weekend zouden we wel eens met zeer aangenaam nazomerweer te maken kunnen krijgen. De temperaturen zullen dan ook wat kunnen stijgen.

Frankrijk
De weersverwachting voor Frankrijk ziet er prima uit. Het weer wordt gedomineerd door een hogedrukgebied. De neerslagkansen zijn laag en als er een bui tot ontwikkeling komt, dan vooral in het zuidoosten van het land. In het zuiden is het behoorlijk warm, lokaal loopt het kwik op tot rond de 30 graden. In het noordwesten blijft het kwik steken rond een graad of 20.

Groot Brittannië
Na een paar wisselvallige dagen knapt het weer in het weekend geleidelijk op. De buien verdwijnen en maken plaats voor de zon. De temperatuur komt rond of iets boven het gemiddelde te liggen. Ook na het weekend is de kans groot dat het zonnige en droge nazomerweer aanhoudt.

Zuid-Europa

Griekenland
Tot en met het weekend is het prachtig zomerweer in Griekenland en omgeving. In het uiterste noorden is kans op een enkele regen- of onweersbui, maar verder is het vooral zonnig en droog. Na het weekend slaat het weer om. In grote delen en vooral boven het vasteland neemt de buienkans sterk toe. De meest zuidelijke en oostelijke eilanden zijn het minst gevoelig voor de toenemende buiigheid.

Italië
Tot ruim na het weekend is het in Italië mooi zomerweer met veel zon en hoge temperaturen. Helaas zien we in de loop van volgende week het weerbeeld veranderen. Een depressie in de regio veroorzaakt dan veel buien, zeker in combinatie met het warme zeewater.

Portugal
De komende periode hebben storingen moeite om in de buurt van Portugal te komen. De verwachting laat dan ook vooral droge dagen zien met redelijk veel zonneschijn. Ten noorden van de Taag kan de bewolking af en toe de overhand hebben. De temperaturen zijn aan de hoge kant, zeker in het binnenland. Lokaal stijgt het kwik tot boven de 30 graden.

Spanje
Het weer in Spanje blijft in de zomermodus. Af en toe laten de weermodellen een bui toe boven het noorden van het land, maar het is toch vooral de zon die het weerbeeld bepaald. Vooral in het zuiden van het land is het erg warm, in het noorden zijn dagtemperaturen onder de 30 graden te vinden.

Turkije
Het is voorlopig in het hele land zonnig en warm. Daarbij is later in de week een enkele lokale bui in het binnenland mogelijk. In de badplaatsen aan de Middellandse Zee blijft het naar verwachting zonnig en droog. Ook in Istanboel wordt voorlopig geen regen verwacht. Wel kan op de Bosporus soms een stevige wind staan.

Centraal Europa

Duitsland
Deze week regent het van tijd tot tijd, maar komen ook zonnige perioden voor. Dit wisselvallige weer gaat gepaard met middagtemperaturen veelal net boven 20 graden. Het zuiden en dan vooral de Alpenrand heeft vaak met regen te maken. Voor volgende week zien we eerst flink wat neerslag op de planning staan, later in de week knapt het weer duidelijk op.

Oostenrijk
In de Alpen hebben ze deze zomer al veel neerslag gehad en uitzicht op een lange droge periode is er voorlopig niet. We zien vooral vanaf zondag weer grote neerslagsommen in de verwachting staan. Tot zondag is het wisselvallig met een mix van wolken, zon en een bui.

Zwitserland
Zwitserland kan de komende dagen weer een aantal buien verwachten, naast wat wolken en af en toe een aangename zomerzon. In de loop van het weekend lijkt de buienactiviteit wat toe te nemen en ook na het weekend is het weerbeeld soms regenachtig. Het wordt echter iet zo nat als in Oostenrijk.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.