Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Zeist, 28 juli 2014

Hogedrukgebieden verlaten Europa en lagedrukgebieden nemen gretig hun plaats in. In veel landen is het komende tijd dan ook wisselvallig, met dagelijks kans op enkele buien. Daarbij doet de temperatuur in West-Europa geleidelijk ook een stapje terug. Vakantiegangers in Portugal, Zuid-Spanje, Zuid-Italië, Griekenland en Turkije, treffen voorlopig nog hoofdzakelijk zon en warmte aan.

West-Europa

Nederland
Stabiel zomerweer krijgen we halverwege de week voor een paar dagen terug. Het begin van deze week kenmerkt zich echter door buien, later in de week krijgt de zon de overhand. De temperatuur stijgt in de loop van de week geleidelijk richting de zomerse 25 graden. Tegen het weekend nemen de neerslagkansen weer toe.

Frankrijk
In Frankrijk is het de komende dagen behoorlijk wisselvallig. Het westen en zuiden hebben de beste papieren voor een vriendelijk weertype met slechts een enkele bui. In het midden en oosten ontstaan vrijwel dagelijks (onweers)buien. De meeste neerslag valt in de bergen. Tegen het weekend lijkt het weer vooral in het zuiden op te knappen en komt de tropische 30 graden in beeld.

Groot Brittannië
De wisselvalligheid neemt geleidelijk toe. Dit komt doordat hogedrukgebieden de regio verlaten en depressies steeds krachtiger worden. Dit resulteert in een wisselvallig en koeler weertype met wolken, zon en buien. De hogedrukinvloed blijft in het zuidwesten van Engeland en Wales nog wel aanwezig. Hierdoor is in die gebieden eerst nog redelijk wat zon en droog weer te verwachten met vrij hoge maxima.

Zuid-Europa

Griekenland
Griekenland doet niet mee aan het sterk wisselvallige weer dat een groot deel van Europa beleeft. Op de Griekse Eilanden blijft het zonovergoten, droog en warm met maxima van 30-34 graden. Ook het vasteland kan veel zon verwachten, maar de onstabiliteit vanuit Centraal-Europa reikt soms tot over het noorden en noordwesten van Griekenland. Dit resulteert dan in een lokale kortdurende onweersbui.

Italië
Lagedrukgebieden voelen zich goed thuis boven Italië. Het is hierdoor sterk wisselvallig in het noorden en midden van het land. Soms schijnt de zon volop, maar regelmatig pakken donkere wolken zich samen en ontstaan diverse regen- en onweersbuien. Het is daarbij broeierig warm. In het zuiden van de Italiaanse laars, op Sicilië en op Sardinië speelt de zon de hoofdrol en is de kans op een bui klein.

Portugal
Een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan slaagt er in om Portugal voorlopig in zijn greep te houden. Hierdoor is komende tijd veel zonneschijn te verwachten. Vooral in de kustgebieden trekken soms ook wat wolkenvelden over. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 25 aan de zuidkust tot lokaal 35 graden in het binnenland. Eind van de week stijgt de kans op bewolking en buien.

Spanje
Het Azorenhoog heeft Spanje deze week nog steeds in zijn greep. Alleen in het noorden trekken geregeld nog wat wolken over. Verreweg de meeste Costa's houden zonnig en droog zomerweer. Wind van zee zorgt ervoor dat de maxima hier op een aangenaam niveau van 30 graden uitkomen. In het binnenland is het met 35-40 graden zeer heet.

Turkije
Liefhebbers van zon en tropische warmte zijn in Turkije aan het juiste adres. De zon schijnt de komende tijd uitbundig en in de badplaatsen wordt het 30 tot 35 graden. In het binnenland ontstaan 's middags stapelwolken die zeer plaatselijk kunnen uitgroeien tot een onweersbui. Aan de grens met Syrië worden middagtemperaturen van 40 graden bereikt.

Centraal Europa

Duitsland
Voorlopig is het wisselvallig met elke dag kans op buien. Vooral de eerste dagen komt het daarbij ook regelmatig tot onweer en hagel. Tussen de buien door zijn zonnige momenten te verwachten, waarbij de temperatuur nog oploopt naar zomerse tot lokaal tropische waarden. In de loop van de week stroomt minder warme lucht binnen. De buien blijven, maar de kans op onweer en hagel neemt af.

Oostenrijk
Het buiige weertype weet van geen wijken. Veel buien gaan gepaard met onweer en hagel. De ene dag is het iets buiiger dan de andere dag, maar veel variatie is er komende tijd niet te verwachten. Op dagen met minder buien komt de zon logischerwijs wat beter uit de verf. Het is broeierig warm, maar geleidelijk daalt de temperatuur steeds verder tot onder de 20 graden.

Zwitserland
Dagelijks zijn veel buien actief met kans op onweer en hagel. Tussendoor laat de zon zich soms zien. Hoge luchtvochtigheid en maxima rond 25 graden maken het broeierig warm. In de loop van de week stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht binnen. De kans op buien blijft onverminderd groot, maar de onweerskans neemt tijdelijk af. Eind van de week keert de warmte terug en neemt kans op onweer toe.


Maarten Stam Maarten Stam Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.