Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

20 jan. 2017

Het is flink koud in grote delen van Europa. Vooral het oosten van Spanje heeft te maken met regen- en sneeuwbuien en aan het eind van het weekend en begin volgende week krijgt juist Italië te maken met buien. In de Alpen en in Frankrijk en Groot-Brittannië is het op de meeste plaatsen droog met regelmatig zon. In de loop van de komende week wordt het iets minder koud.

West-Europa

Frankrijk
Het is vrij zonnig en koud met 2 graden in Parijs en 7-12 graden in de meest zuidelijke departementen. Later in het weekend en begin volgende week trekken buien over de gebieden aan de Middellandse Zee. Daarna wordt het opnieuw zonnig en neemt pas later in de week vanuit het westen de bewolking toe en kan er wat neerslag vallen. De temperatuur kan een paar graden stijgen.

Groot Brittannië
Het is rustig winterweer met maar weinig wind en in Londen is het 5-6 graden. Er zijn wel wolkenvelden, maar zo nu en dan zijn er ook perioden met zon en het blijft voorlopig droog. Pas in de tweede helft van de komende week kunnen we perioden met regen verwachten.

Zuid-Europa

Italië
In het noorden is het vrij zonnig en droog, maar het midden en zuiden maakt kans op een enkele bui. Later in het weekend en ook maandag kunnen stevige regen- en onweersbuien over het land trekken. In de Apennijnen en rond de Etna kan het tijdelijk sneeuwen. De dagen daarna neemt de neerslag af, maar een enkele bui blijft in het zuiden de hele week mogelijk. In Rome is het 12 tot 14 graden.

Portugal
Het is droog met wolkenvelden, maar ook regelmatig zon. Halverwege komende week neemt de bewolking toe en kunnen enkele buien over het land trekken. Het ziet er naar uit dat het op lange termijn wisselvallig blijft en er niet snel een lange droge, zonnige periode aanbreekt. In Lissabon is het volgende week een graad of 15.

Spanje
De oostelijke delen van het land hebben te maken met wisselvallig weer door buien vanaf de Middellandse Zee. Op veel plaatsen valt regen, maar in het binnenland kan het ook flink sneeuwen. Na het weekend zullen de buien geleidelijk verdwijnen en wordt het tijdelijk zonniger. Het uiterste noordwesten maakt kan dan op regen en later in de week kunnen op meer plaatsen enkele buien ontstaan.

Centraal Europa

Duitsland
De komende tijd is het rustig winterweer met zonnige perioden en vooral in het noorden ook wolkenvelden. In de zuidelijke helft vriest het flink, maar in het noorden stijgt de temperatuur naar 2 tot 5 graden. Na het weekend wordt het kouder met ook in het midden en oosten van het land overdag vorst., maar op langere termijn lijkt de middagtemperatuur toch op veel plaatsen te stijgen.

Oostenrijk
Het is stralend weer in de Oostenrijkse skigebieden. Er ligt veel sneeuw en 's nachts vriest het dat het kraakt. Overdag kan de temperatuur op de terrassen iets boven het vriespunt stijgen en dat is natuurlijk ook fijn. Het heerlijke weer houdt in ieder geval tot en met volgende week aan. Ook het verre vooruitzicht laat amper sneeuw zien.

Zwitserland
Het is zonnig, droog en koud en dit gunstige weertype houdt voorlopig aan! Mogelijk krijgen de meeste zuidwestelijke gebieden aan het eind van het weekend te maken met wat bewolking, maar het blijft droog en volgende week schijnt opnieuw de zon. De middagtemperatuur gaat een enkel graadje omhoog en dat is voor op het terras best fijn.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.