Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 30 mei 2015

In de landen rond de Middellandse Zee kunnen overdag enkele buien ontstaan, maar vooral aan de kust en op de eilanden schijnt vaak de zon. In de centrale delen van Europa komen buien voor en ook in het noordwesten is het wisselvallig. In de tweede helft van de week neemt de kans op buien af doordat de luchtdruk stijgt.

West-Europa

Frankrijk
Het is licht wisselvallig met soms zon en lokaal een bui. In de berggebieden is de kans op neerslag het grootst. Aan het eind van het weekend krijgt het noordwesten met neerslag te maken door passage van een frontaal systeem. Na het weekend neemt de kans op buien flink toe en vooral in de oostelijke helft kan daarbij ook onweer voorkomen. In de tweede helft van de week is het zonniger en warmer.

Groot Brittannië
In het weekend passeert een frontaal systeem. De meeste neerslag valt in de nacht, maar zeker de tweede helft van het weekend ontstaan verschillende buien. De dagen daarna is het wisselvallig weer maar de meeste neerslag valt in het westen en noorden van het land. In Londen is het vanaf woensdag prima weer en gaat de temperatuur stijgen.

Zuid-Europa

Griekenland
Over het algemeen is het prima weer met vooral op de eilanden flink wat zon. Boven het vasteland is er dagelijks een lichte buiendreiging en daarbij is ook kans op onweer. Met een middagtemperatuur tussen 25 en 29 is het best aangenaam.

Italië
De komende tijd kunnen in de middag enkele buien de kop op steken en daarbij is ook kans op onweer. De meeste buien zullen in het (uiterste) noorden verschijnen, in het midden en zuiden blijft het vaak droog en schijnt langere tijd de zon. De maxima liggen vaak tussen 24 en 28 graden. Later in de week wordt het iets warmer.

Portugal
Het is vrij zonnig en droog lenteweer. Aan het eind van het weekend verschijnen enkele wolkenvelden, maar de kans op neerslag is klein. In de eerste helft van de week zal de bewolking voor het overgrote deel weer oplossen.

Spanje
De zon laat zich vaak zien en op veel plaatsen blijft het droog. Toch kunnen op het heetst van de dag in het binnenland een paar regen- en onweersbuien ontstaan. In de eerste helft van volgende week neemt de neerslagkans af en lijkt het in het hele land droog te blijven.

Turkije
In het binnenland kunnen in de middag enkele regen- en onweersbuien ontstaan. Aanvankelijk beperken deze buien zich tot het midden en oosten van het land, maar na het weekend neemt ook in het westen de kans op een bui toe. In de ochtend, maar ook in de middag tussen de buien schijnt een warme zomerse zon.

Centraal Europa

Duitsland
Het is licht wisselvallig met wolkenvelden, zon en een enkele bui. Na het weekend volgen twee natte dagen met vrij veel bewolking en perioden met regen. Vanaf woensdag neemt de neerslagkans af en breekt vaker de zon door. Over het algemeen is de neerslagkans in het zuidoosten het grootst. Tegen het weekend kan de middagtemperatuur flink stijgen.

Oostenrijk
In de westelijke delen van het land komen regelmatig buien voor. Echter ook in het oosten kunnen enkele buien ontstaan, maar er zijn ook droge dagen waarop de zon schijnt. Op langere termijn blijft het wisselvallig en kunnen dagelijks buien ontstaan.

Zwitserland
Wolkenvelden worden afgewisseld met enkele zonnige momenten en op veel plaatsen blijft het droog. Na het weekend neemt de neerslagkans flink toe en kan de zon voor langere tijd verdwijnen. Later in de week neemt de kans op neerslag af en keert de zon terug.


Amber Struijk Amber Struijk Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.