Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

07 feb. 2016, 00:00 uur

Een westelijke stroming laat het ene regengebied na het andere vanaf de oceaan het Europese vasteland optrekken. Op veel plaatsen is het hierdoor wisselvallig met regelmatig regen en tussendoor een droge dag met ook zon. In de Alpenregio valt de komende tijd vaak sneeuw. Ook op langere termijn blijft het wisselvallig en zit droog winterweer er niet in.

West-Europa

Frankrijk
Een westelijke stroming laat deze week het ene regengebied na het andere over het land trekken. Tussendoor zijn er ook doge dagdelen waarin de zon schijnt. In de Alpen resulteert de wisselvalligheid in een flinke hoeveelheid sneeuw. Ook Corsica blijft de buien niet bespaart en kan de komende dagen regen verwachten.

Groot Brittannië
Het is bijzonder nat en onstuimig met van tijd tot tijd regen en veel wind. Aan de zuid- en westkust van Groot-Brittannië kan het soms stormen. Tussen de regengebieden door schijnt de zon ook af en toe, vooral in Oost-Engeland. Op de Schotse Hooglanden is het guur met veel sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. In de rest van Schotland is het een graad of 8. In Londen is het 10-12 graden.

Zuid-Europa

Italië
Met de komst van een lagedrukgebied in het noordwesten van het land is het wisselvallig in de noordelijke delen van het land. In het zuiden is het wat zonniger, maar de komende dagen worden ook daar enkele buien verwacht. Later in de week kan het een dagje droog blijven en schijnt langere tijd de zon, maar het vooruitzicht naar komend weekend laat opnieuw buien zien.

Portugal
Het is wisselvallig met vooral in het noorden vaak buien. Het zuiden ziet de zon wat vaker maar ook daar blijft het niet helemaal droog. Aan de kust staat een stevige westenwind. Het is 10 tot 15 graden in het noorden tot 18 aan de zuidkust. Op Madeira is het vrij zonnig bij een temperatuur van 21 graden.

Spanje
De zuid- en oostkust heeft de beste papieren met flink wat zon en het is daarbij overwegend droog. In de rest van het land overheerst de bewolking en valt vaak regen. In de kustgebieden staat een krachtige wind. De temperatuur loopt uiteen van 12 tot 18 graden in het noorden tot 20 aan de zuidkust. Op de Canarische Eilanden is het zonnig en warm met 23 graden. Wel staat er een straffe wind.

Centraal Europa

Duitsland
Deze week is het wisselvallig winterweer. Vanuit het westen trekken regelmatig regengebieden over het land en in de Alpenregio valt regelmatig sneeuw. Halverwege de week is het tijdelijk droog, maar daarna kunnen we opnieuw regen verwachten. De maxima zijn met 8 tot 11 graden aan de hoge kant en dalen op koudere dagen naar 3 tot 7 graden.

Oostenrijk
Perioden met sneeuw en een stevige wind maken tijdelijk plaats voor een droger weertype waarin zo nu en dan ook de zon schijnt. Halverwege de week neemt de kans op sneeuw weer toe en zijn de condities op de pistes tijdelijk slechter. Daarna gaat de zon wel weer schijnen. Daarna valt zo nu en dan sneeuw en in Sölden varieert het weercijfer van een 6 tot een 9.

Zwitserland
Flinke sneeuwval en een stevige wind maken plaats voor licht wisselvallig winterweer. Het weertype kan per dag verschillen en daarmee ook het zicht op de piste. Aan sneeuw geen gebrek en zo nu en dan worden de sporen door sneeuwval uitgewist. Zodra het opklaart is het heerlijk wintersportweer. Ook op langere termijn blijft het wisselvallig met zo nu en dan sneeuw.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.