Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 23 november 2014

Het is rustig en overwegend droog najaarsweer in de centrale delen van Europa. Toch schijnt lang niet overal regelmatig de zon, zeker niet als er in de nacht mist is ontstaan. In het (uiterste) westen is het wisselvalliger en de komende dagen kunnen buien verder het Europese vasteland op trekken.

West-Europa

Nederland
Het is licht wisselvallig weer met over het algemeen meer bewolking dan zon. Lokaal kan ook een beetje regen vallen. Soms passeert er een frontaal systeem en regent het iets langer en harder. De middagtemperatuur ligt meestal rond 10 graden. Tijdens een spaarzame heldere nacht met weinig wind kan de temperatuur tot een paar graden boven het vriespunt dalen.

Frankrijk
De invloed van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa wordt langzaam minder. Hierdoor kunnen komende week steeds makkelijker buien ontstaan en krijgen we in toenemende mate met wisselvallig weer te maken. De zon laat het regelmatig afweten. In eerste instantie staat er weinig wind. Later in de week gaat het harder waaien.

Groot Brittannië
Het is wisselvallig weer en van tijd tot tijd trekt een frontaal systeem over de regio. Tussen de regenfronten door zijn er ook opklaringen met hooguit een enkele lokale bui. Hierdoor verlopen sommige dagen een stuk natter en laat op andere dagen de zon zich zien. In de hoofdstad wordt het op de meeste dagen 10-11 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Op de meeste dagen blijft het droog en bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en enkele wolkenvelden. Alleen lokaal kan een licht buitje ontstaan. Op het vasteland staat maar weinig wind, maar op de Egeïsche Zee kan soms een stevige noordelijke bries staan. Tweede helft van de week komt er meer bewolking voor en stijgt de kans op wat neerslag.

Italië
Het is rustig najaarsweer zonder neerslag van betekenis. Op veel plaatsen schijnt regelmatig de zon. Alleen de centraal-noordelijke delen van het land hebben meerdere dagen te maken met hardnekkige wolkenvelden. In de ochtend kan het lokaal mistig zijn. Halverwege de week neemt de kans op buien weer toe en krijgt de zon het moeilijk.

Portugal
Door de invloed van lagedrukgebieden zijn er bewolkte en regenachtige dagen, maar ook dagen met overwegend droog weer. De zon komt dan tevoorschijn en de middagtemperatuur ligt tussen 15 en 20 graden. Ook op langere termijn blijft het wisselvallig najaarsweer.

Spanje
Het noordwesten, noorden en westen hebben regelmatig te maken met buien en regenzones. Daardoor kan de zon voor langere tijd verdwijnen. In het zuiden en oosten laat de zon zich vaker zien, maar op sommige dagen kunnen ook daar buien voorkomen. Aan de noordkust wordt het een graad of 15, aan de Middellandse Zee is het een graad of 20-21.

Turkije
Het buiige weertype in het oosten van het land maakt geleidelijk plaats voor een drogere variant. In het westen neemt de kans op lokale buien de eerste dagen tijdelijk toe. In Ankara is het net wat frisser dan in Nederland. Halverwege de week is het in heel Turkije droog met zonnige perioden. Vanaf donderdag neemt vanuit het noordwesten de neerslagkans weer toe.

Centraal Europa

Duitsland
Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar. Milde lucht vanuit zuidelijke regionen trekt over het land en brengt vrij veel bewolking met zich mee. Soms valt er ook een beetje regen. De eerste dagen weet koelere lucht vanaf de oceaan het noorden en noordoosten te bereiken en neemt de kans op regen toe. Het zuiden van het land maakt vooral aan het eind van de week kans op neerslag.

Oostenrijk
Naar verwachting is het voorlopig rustig weer. In de lagergelegen delen van het land is er wel veel bewolking, maar op een spatje motregen blijft het op de meeste plaatsen droog. In de berggebieden is de kans op zon een stuk groter. Toch zullen ook daar dalen zijn waar overdag hardnekkig wolkenvelden hangen.

Zwitserland
Op de meeste plaatsen is het droog met wolkenvelden en zo nu en dan wat zon. Op plaatsen waar in de nacht mist ontstaat kan het overdag lang grijs blijven. Op de berghellingen is het wat zonniger. Later in de week neemt de kans op (lichte) neerslag toe.


Jaco van Wezel Jaco van Wezel Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.