Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel, 24 april 2014

Het is licht onstabiel lenteweer in grote delen van Europa. Zonnige start, aangename temperaturen, maar later ook enkele buien. In het weekend en daarna krijgen depressies meer grip op het Europese weer en dat resulteert in toenemende neerslagkansen en tevens lagere temperaturen.

West-Europa

Nederland
Komende dagen is het groeizaam lenteweer met zon in de ochtend, later stapelwolken en enkele (stevige) regen- en onweersbuien. Eind van de week slaat het weer om en verdwijnt de warme lucht waar we nu nog in verkeren. De nieuwe werkweek verloopt dan ook wisselvallig met lagere temperaturen en regelmatig neerslagstoringen.

Frankrijk
Storingen proberen warme lucht die boven Frankrijk verkeert te verdringen. Het gevolg is toenemende buiigheid en in het westen ook steeds vaker regenstoringen. Waar komende dagen de dag nog zonnig begint én de temperaturen aangenaam zijn, zal het na het weekend eerder bewolkt zijn met lagere temperaturen. De lente doet dus even een stapje terug.

Groot Brittannië
De wisselvalligheid neemt de komende dagen steeds verder toe. Waar er eerst langs de oostkust nog zonnige en droge perioden zijn met aangename temperaturen, krijgen we in en na het weekend significant slechter weer. Meer wind, lagere temperaturen en regelmatig neerslag doen het lentegevoel even op een lager pitje zetten.

Zuid-Europa

Griekenland
Dagelijkse gang speelt een grote rol in het Griekse weerbeeld. De dag begint veelal droog en zonnig. Later op de dag ontstaan stapelwolken, die vooral boven het vasteland maar ook boven de eilanden kunnen uitgroeien tot regen- of onweersbuien. Met temperaturen van 20 tot 23 graden op de oostelijke eilanden is het nog prima uit te houden tijdens de drogere momenten.

Italië
Er is een grote dagelijkse gang in het weerbeeld: na een zonnige start volgen stapelwolken die uitgroeien tot enkele buien. Dit zal voornamelijk rond de Apennijnen het geval zijn. In het weekend heeft het zuiden van de laars last van een lokale storing. Volgende week wordt het in het midden en zuiden waarschijnlijk droger, in het noorden blijft het wisselvallig.

Portugal
Een hogedrukgebied ontwikkelt zich ten westen van Portugal en probeert storingen te onderdrukken. Dit lukt echter met mondjesmaat waardoor het noorden en westen regelmatig te maken krijgen met buiige neerslag. Hoe verder naar het zuiden, hoe beter de condities. De zon komt vooral in het uiterste zuiden er regelmatig aan te pas.Volgende week lijkt het echt droger te worden.

Spanje
Vanuit het noordwesten trekken storingen richting Spanje. De invloed van een hogedrukgebied ten zuidwesten van Portugal is net niet voldoende om deze storingen op afstand te houden. Het gevolg is vooral in het noordwesten, noorden en noordoosten wisselvallige condities met soms stevige buien. Verder zuidwaarts belemmert de sluierbewolking soms de zon, maar is het weer verder aangenaam.

Turkije
Onstabiele lucht is onderweg en dat betekent dat de buienkans de komende dagen steeds verder toeneemt. De buien zullen vooral in het noorden en westen ontstaan, in het zuiden blijft het grotendeels droog. De temperatuur weet in het grootste deel van het land nog altijd op te lopen tot boven 20 graden. In de populaire badplaatsen ligt het kwik tussen 23 en 26 graden.

Centraal Europa

Duitsland
Tot halverwege het weekend blijft het warm lenteweer met soms een stevige onweersbui. De dagen beginnen veelal droog en zonnig. Later ontstaan stapelwolken die uitgroeien tot enkele buien. Zondag wordt stroomt koelere lucht vanuit het westen het land in. Volgende week is het eerst wisselvallig, later in de week zijn er goede kansen op een flinke weersverbetering.

Oostenrijk
De komende dagen neemt de buiigheid steeds verder toe. Eerst overheersen drogere perioden nog en blijft het bij enkele lokale buien. In het weekend en daarna is het ronduit wisselvallig met regelmatig regen. De temperatuur zal daar iets onder gaan lijden, de lente doet dus even een stapje opzij.

Zwitserland
De invloed van storingen die vanaf de oceaan richting Europa trekken neemt komende dagen steeds verder toe. Aanvankelijk zien we nog redelijk wat zon en beperken de buien zich tot lokaal niveau. In en na het weekend zullen ze grotere gebieden aan gaan doen, waardoor de temperatuur wat moet inboeten.


Joralf Quist Joralf Quist Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.