Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

Brussel (meteovista.be), 25 oktober 2014

Herfstachtig weer vinden we de komende dagen in Schotland en in Scandinavië. Het zuidoosten van Europa heeft (onweers)buien. In de rest van Europa is het vrij rustig met plaatselijk mist, maar ook veel zon. Halverwege volgende week neemt de buiigheid in Spanje en Portugal toe.

West-Europa

Nederland
De komende periode is het overwegend droog weer. Daarbij is soms veel bewolking aanwezig, maar maandag en dinsdag mogen we ook op flinke zonnige perioden rekenen. Met middagtemperaturen oplopend tot circa 17 graden kunnen we het bijna nog nazomerweer noemen. Later in de week neemt de neerslagkans wat toe.

Frankrijk
Een overwegend droge periode breekt aan. Daarbij heeft de noordelijke helft van het land eerst nog regelmatig wolkenvelden en het zuiden veel zon. De maxima variëren van 15-18 graden in het noorden tot ruim boven de 20 in het zuiden. Begin volgende week breidt het aandeel zon in het weerbeeld noordwaarts uit.

Groot Brittannië
Vrij nat weer is het de komende dagen in Noord-Ierland en Schotland. Daarbij ligt de middagtemperatuur rond 13 graden. Engeland en Wales hebben droger weer met vooral in de oostelijke helft van Engeland regelmatig zon. De maxima liggen hier tussen 15 en 18 graden. Maandag en dinsdag is rond Londen zelfs 20 graden mogelijk.

Zuid-Europa

Griekenland
Stevige buien trekken de komende dagen geleidelijk naar het oosten weg. Maandag blijft het vrijwel overal droog en het wordt op de eilanden circa 20 graden. Ook de dagen daarna is het nog even droog en vrij zonnig, maar vanaf donderdag neemt de buienkans weer toe.

Italië
De komende dagen blijft het in grote delen van het land droog. In het zuiden van het vasteland en op Sicilië ontstaan stapelwolken die soms kunnen uitgroeien tot een bui. De maxima liggen daarbij rond of net boven 20 graden. De noordelijke helft van Italië heeft zonnig weer, al kan op de Po-vlakte soms mist of lage bewolking een deel van de dag de zon tegenhouden.

Portugal
De komende dagen is het droog weer met regelmatig zon. Doordat de wind uit zuidelijke richtingen waait is het nog behoorlijk warm met maxima veelal tussen 24 en 28 graden. Vanaf dinsdag neemt de neerslagkans toe. Vooral de noordelijke helft van het land maakt kans op een zeer natte rest van de week.

Spanje
Het is overwegend droog en zonnig weer met in grote delen van het land zomerse temperaturen van 25-29 graden. Vanaf dinsdag neemt de neerslagkans toe en moet de temperatuur wat inleveren. Vooral het noorden van het land maakt kans op een zeer natte rest van de week, maar ook de oostelijke kustgebieden kunnen enkele stevige buien krijgen.

Turkije
Zowel de regio rond Istanboel als de badplaatsen aan de west- en zuidkust kunnen de komende dagen rekenen op stevige buien. Daarbij ligt de temperatuur rond 20 graden. Verder naar het oosten, bijvoorbeeld in het grensgebied met Syrië, is het de eerste dagen nog droog, maar neemt de buienkans vanaf dinsdag duidelijk toe.

Centraal Europa

Duitsland
Het is rustig herfstweer en de komende dagen nemen bovendien de neerslagkansen flink af. Dat betekent niet dat het volop zonnig wordt. In de kalme atmosfeer in het zuiden van het land zijn de mistkansen groot. De temperatuur ligt daarbij boven normaal met in het zuiden ‘s middags circa 11 en in het noorden 16 graden.

Oostenrijk
Een hogedrukgebied zorgt de komende tijd voor rustig weer. De eerste dagen is het nog veelal bewolkt met vooral in het laagland soms wat regen. Het aandeel zon neemt in het weerbeeld snel toe en komende week ligt de maximumtemperatuur veelal tussen 9 en 14 graden.

Zwitserland
Het wordt de komende dagen droog weer met regelmatig ruimte voor de zon. Al kan plaatselijk mist lang hardnekkig zijn. In de grote steden liggen de maxima veelal tussen 12 en 16 graden.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.