Storm Hilary neemt afscheid met meer regen

21 augustus 2023, 12:35

Orkanen
Schade aan een weg in Californië door overstromingen voorzaat door Hilary. Foto: DAVID SWANSON / AFP, via ANP.

Hilary is afgenomen van een orkaan in de vierde categorie naar een tropische storm en zal maandag ophouden te bestaan. Wel zorgt Hilary nog voor enorme regenval in Californië en Nevada.

Zondag raasde de in sterkte afgenomen Hilary vanuit Mexico naar het zuidwesten van de Amerikaanse staat Californië, nadat ze eerder in het weekend al harde wind en zware regenval had gebracht op het Mexicaanse schiereiland Baja California.

Zeker tot en met maandag moet er voor een groot deel van Zuid-Californië nog rekening gehouden worden "historische regenval", meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. In het berg- en woestijngebied kan 12 tot 25 centimeter regen vallen, wat net zoveel is als de woestijnen daar normaal gesproken in een heel jaar te zien krijgen. De weerdienst waarschuwt dat vooral woestijngebieden gevaarlijk zouden zijn vanwege het risico op overstromingen.

Gevaarlijk

Een lokale tv-zender zond videobeelden uit van intense overstromingen in delen van Palm Springs, buiten Los Angeles, en de National Park Service kondigde aan dat Death Valley National Park gesloten is vanwege "gevaarlijke overstromingen".

Een tropische storm is zeldzaam in Zuid-Californië. Zo is het de eerste keer ooit dat de omgeving van San Diego te maken heeft met een tropische storm. Voor de regio Los Angeles is het de eerste keer sinds 1939. "Dit is een ongekende weersomstandigheid," waarschuwde burgemeester Karen Bass van Los Angeles. De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de overstromingen. Volgens mediaberichten heeft Hilary al twee levens geëist in Mexico en de VS.

Lees alles wat je wilt weten over orkanen en tyfonen.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht