Florida zet zich schrap voor komst orkaan Idalia

29 augustus 2023, 10:30

Orkanen
Orkaan. Foto: AdobeStock / elroce / NASA.

Florida kan zich op gaan maken voor orkaan Idalia, die zich naar verwachting vandaag en morgen zeer snel ontwikkeld. Het systeem trekt op dit moment nog over het westen Cuba als een tropische storm, maar bereikt waarschijnlijk zeer snel orkaankracht. Mogelijk komt Idalia in Florida zelfs aan land als een 'Major Hurricane'.

Een 'Major Hurricane' is een orkaan van de 3e categorie of hoger. Op dit moment bevindt de kern van het systeem zich net ten noordwesten van Cuba. In Cuba is nu sprake van hevige regenval en zeer zware windstoten.

Lees ook: de Schaal van Saffir en Simpson

Idalia komt naar verwachting woensdagochtend lokale tijd aan land aan de noordwestkust van Florida. Op dit moment lopen de windsnelheden op tot gemiddeld 115 km/uur, maar als de storm aan land komt kunnen de windsnelheden zijn opgelopen tot maar liefst 200 km/uur. Voor een breed gebied in Florida is de noodtoestand uitgeroepen. Inwoners moeten rekening houden met hevige overstromingen, zeer zware windstoten en extreem veel regen. In het noordwesten van Florida kan ruim 200 mm regen vallen.

Golf van Mexico voedingsbron

Boven de Golf van Mexico is voldoende energie aanwezig om Idalia razendsnel te laten ontwikkelen. Dit komt doordat de temperatuur van het zeewater erg warm is. Vlak aan de kust ligt de temperatuur van het zeewater rond 32 graden.

Orkaan Franklin

Een paar honderd kilometer ten oosten van Florida bevindt zich nog een orkaan. Ook dit is een zeer krachtig systeem die inmiddels een orkaan is van de 4e categorie met windsnelheden die oplopen tot maar liefst 230 km/uur. De koers van dit systeem is echter een stuk gunstiger. Franklin blijft namelijk op de open zee. Door de enorme kracht van het systeem zorgt hij wel voor flink wat opstuwing van het zeewater. Hierdoor werden in het zuidoosten van de Verenigde Staten grote golven en overstromingen veroorzaakt. Hieronder zijn zowel Idalia als Franklin goed te zien.

Lees hier alles over orkanen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht