Weekendverwachting: voorjaarsbuien

21 maart 2024, 13:20

Weekendverwachting
Regenboog in Limburg, Foto: Willem Marcus

Het is komend weekend aanmerkelijk frisser dan het deze week is en was. Ook komt het tot buien. De details lees je in dit weekendweerbericht.

Deze namiddag is het droog met een afwisseling van wolken en zon. Het wordt 11 graden aan zee tot lokaal 15 graden in het oosten. Morgen start droog en in het zuiden en oosten schijnt de zon nog enige tijd. Vanaf het noordwesten neemt de bewolking toe en volgt later op de dag regen.

Alles over het weer tot het weekend lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: zon en buien

In het eerste deel van de ochtend ziet het weerbeeld er op veel plaatsen aanvankelijk vrij vriendelijk uit. Er is een mix van zon en stapelwolken en plaatselijk komt een bui voor. In de voormiddag neemt de buiigheid toe en ook de namiddag verloopt buiig. Tussen de buien door zijn er mooie opklaringen en de buienwolken steken dan fel af tegen de blauwe lucht. De buien kunnen soms fel zijn met hagel en een donderslag.

Met maxima van 7 tot 10 graden is het een stuk kouder dan vandaag. In de Ardennen komt het kwik op veel plaatsen niet verder dan 5 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind, waardoor de gevoelstemperatuur nog enkele graden lager ligt.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag nemen de buien in aantal af, maar helemaal droog wordt het niet. De minima komen uit tussen 0 graden in de Ardennen en 5 graden aan zee. Tijdens een voorjaarsbui in de nacht kan het in Hoog-België tijdelijk wit worden.

Ook zondag talrijke buien

Het weerbeeld van zondag lijkt sterk op dat van zaterdag. Buien trekken over het land en daarbij is nog steeds hagel en een donderslag mogelijk. In de Ardennen kan ook smeltende sneeuw vallen.

Tussen de buien door is er soms zonneschijn en op zonnige momenten stijgt het kwik naar 8 tot 10 graden. In de Oostkantons en op de Ardense toppen wordt het hooguit een graad of 4. De wind waait uit het westen tot noordwesten en maakt het voor het gevoel een paar graden kouder.

Ga jij zondagmiddag kijken bij de klassieker Gent-Wevelgem dan zijn een warme winterjas en een paraplu geen overbodige luxe. In De Moeren en omstreken is wellicht een poncho een betere optie, want de wind is daar vrij krachtig met tijdens buien rukwinden van ruim 50 km/uur.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht