Meteovista
Meteovista

  Weerbericht België

  Heldere avond met vorst en kans op mist
  29 nov 2020, 15:34 uur

  De bewolking in het zuidwesten verdwijnt geleidelijk en er volgen brede opklaringen. Al vroeg in de avond komt het landinwaarts tot vorst. Daarnaast is het nevelig met regionaal kans op mist. Lokaal kunnen wegen glad worden. Morgen gaat het in de loop van de dag regenen en de wind trekt aan. Dinsdag trekken buien over en is het vrij zacht met 4-10 graden. De dagen daarna wordt het kouder en tijdelijk droger, maar komend weekend neemt de neerslagkans weer toe.

  Vanavond verdwijnt de laatste bewolking in het zuidwesten van het land. Er zijn brede opklaringen en onder een heldere sterrenhemel met weinig wind koelt het snel af. Al vroeg in de avonduren zakt de temperatuur in het binnenland onder het vriespunt. Aan het einde van de avond vriest het op grote schaal. In de oostelijke helft van het land is vooral op bruggen en viaducten kans op gladheid. Alleen in de kustgebieden blijft de temperatuur nog net boven het vriespunt. 

  Vannacht blijft het helder en er staat nauwelijks wind. De minimumtemperatuur varieert van -7 graden in de Oostkantons tot -1 graden in West-Vlaanderen. Naast de lage temperaturen is het op veel plaatsen nevelig met regionaal kans op mist. Aan het einde van de nacht bereikt een gebied met bewolking als eerst het noordwesten van het land.

  Morgenochtend vroeg is het kil en mistig. Op grote schaal vriest het nog en omdat het vochtig is, moeten automobilisten rekening houden met het krabben van ruiten. Wanneer de mist optrekt kan de zon landinwaarts nog even tevoorschijn komen. Ondanks de zonneschijn blijft de temperatuur in de oostelijke provincies een groot gedeelte van de ochtend onder het vriespunt. Met een warme jas of sjaal is het dan wel prima weer om buiten te genieten van de zon. Vanaf het noordwesten breidt de bewolking zich geleidelijk verder uit over het land. Aan het einde van de ochtend is het in het westen 4-5 graden en in het oosten blijft het kwik steken op 1-3 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

  Morgenmiddag is het overwegend bewolkt. In het oosten is er eerst nog ruimte voor de zon, maar ook hier raakt het geleidelijk bewolkt. In het westen kan het af en toe licht regenen uit deze bewolking en in de loop van de namiddag breidt het gebied met regen zich verder uit over het land. Aanvankelijk is het nog fris, maar de temperatuur stijgt tijdens de regen. Dit zorgt voor grote verschillen in temperatuur: aan zee wordt het een graad of 10 terwijl het in de Oostkantons, Ardennen en Gaumestreek slechts 3 graden wordt. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Aan zee kan het af en toe vrij krachtig waaien (windkracht 5).

  Morgenavond verloopt regenachtig en bewolkt. De westen- tot zuidwestenwind trekt aan en in de kustgebieden kan het vrij krachtig tot krachtig waaien, 5-6 Bft. Landinwaarts waait het veelal matig. Door de regen en bewolking koelt het nauwelijks af en de temperatuur blijft steken op 4 tot 8 graden. In de hoge delen daalt de temperatuur wel richting het vriespunt en de neerslag kan lokaal een winters karakter krijgen. 

  Dinsdag kan het nog lichtjes regen in het uiterste oosten. Elders begint de dag overwegend droog met opklaringen. Dit is tijdelijk want vanaf het noordwesten trekken in de loop van de ochtend buien over het land. Tijdens droge perioden bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zon en wolkenvelden. Later op de dag neemt de kans op buien af. Het is een stuk zachter dan de voorgaande dagen met in de namiddag op veel plaatsen maxima van 7-10 graden. In de Ardennen en Oostkantons wordt het 4 à 5 graden. De noordwestenwind blaast stevig door en is matig van kracht. Aan zee waait het vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5 tot 6).

  Woensdag belooft een grijze dag te worden met slechts af en toe een glimp van de zon. Wel blijft het hoogstwaarschijnlijk droog. In vergelijking met de voorgaande dagen wordt het weer wat kouder en de maxima komen in de namiddag uit op 3-8 graden. Tijdens opklaringen kan het in de nacht naar donderdag plaatselijk afkoelen richting het vriespunt.

  Donderdag is het wederom overwegend bewolkt, maar de neerslagkans neemt toe. Ook koelt het nog een graadje verder af. De matige zuidwestenwind maakt het voor het gevoel koud en guur.  

  De dagen daarna houdt het bewolkte, koele en wisselvallige weerbeeld stand. Tijdens het weekend komen de maxima uit op slechts 2-6 graden. Meestal valt de neerslag als regen, maar zeker in de hoge delen is winterse neerslag goed mogelijk.

  zondag 29 nov.