zondag 23 feb.

Weerbericht België

Zacht, nat en overdag windstoten
23 feb. 2020, 0:00 uur
Vannacht is het bewolkt en vanaf het westen valt op steeds meer plaatsen regen. In de ochtend kan het af en toe flink doorregenen. In de namiddag is het buiig. Het is bovendien overdag zeer onstuimig met zware windstoten. Het wordt 10-13 graden. Ook maandag is het zacht, nat en winderig. De dagen daarna wordt het wat kouder met toenemende kans op winterse buien.

Deze nacht gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Koud is het niet met minima tussen 6 en 9 graden. Aan het einde van de nacht neemt de zuidwestenwind toe.

In de ochtend zijn er perioden van regen. Af en toe regent het flink door. Landinwaarts waait een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Aan de kust wordt de wind zeer krachtig tot stormachtig met zware windstoten tot 95 km/uur. Elders komt het tot windstoten van circa 80 km/uur.

In de namiddag is het eerst nog zeer onstuimig met zware windstoten tot 80 km/uur en aan zee en in de Ardennen van ruim 90 km/uur. Geleidelijk neemt de wind vanuit het westen wat af. In het zuiden en oosten is tot ver in de middag nog kans op zware windstoten. Het weerbeeld bestaat verder uit veel wolken en buien. De maximumtemperatuur varieert van 10 graden in de Ardennen tot 12-13 graden in Vlaanderen.

Tijdens de avond komen nog enkele buien voor. Geleidelijk volgen vanaf het noordwesten enkele opklaringen. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. In de nacht naar maandag koelt het af tot een graad of 5, in de Oostkantons tot 2 graden. In de loop van de nacht neemt vanaf het westen de bewolking toe.

Maandag start op veel plaatsen nog droog, maar al snel neemt vanaf het westen de kans op regen toe en de rest van de dag verloopt bewolkt en regenachtig. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind soms zeer krachtig met kans op rukwinden tot circa 70 km/uur. Met 9 graden in de Ardennen en 12-13 graden in de rest van het land is het zacht voor de tijd van het jaar.

Dinsdag wordt een buiige dag met veel wind. De wind draait van zuidwest naar west en is matig tot krachtig. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Met 7-10 graden is het wat minder zacht dan maandag. Eind van de dag is in de Ardennen bij buien kans op smeltende sneeuw.

Ook woensdag is er een mix van wolken, buien en zon. De buien kunnen winters zijn met hagel. Ook een klap onweer behoort tot de mogelijkheden. Met maxima van 6-7 graden is het kouder dan voorgaande dagen. In de hoge delen van het land wordt het slechts 2-4 graden en kan het tijdens een winterse bui regionaal wit worden. In de nacht naar donderdag kan het kwik landinwaarts dalen tot het vriespunt en in de Ardennen kan het 2-5 graden vriezen.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met regelmatig veel wind. Donderdag wordt het in Vlaanderen circa 7 graden en in de Ardennen 3-5 graden. Vrijdag en volgend weekend komt de temperatuur waarschijnlijk weer enkele graden hoger uit.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.