Weerbericht België

Rustig weer

27 januari 2023, 00:00

Het weekend verloopt rustig met veel bewolking en slechts af en toe zon. Er staat weinig wind en het wordt vanmiddag 0 tot 5 graden. De komende dagen wordt het zachter en bovendien neemt dan ook de wisselvalligheid toe.

Vannacht: enkele opklaringen

Op veel plaatsen is het bewolkt, maar hier en daar kan het opklaren. In de bewolkte gebieden wordt het niet kouder dan 1 of 2 graden, maar wanneer het opklaart koelt het af naar -1 tot -3 graden. Waar het lang genoeg opklaart kan een enkele mistbank ontstaan.

Vanochtend: regionaal grijs, maar droog

In veel regio’s kleurt de lucht deze ochtend grijs, maar er zijn gelukkig ook plaatsen waar het zonnetje doorbreekt. In de loop van de ochtend gebeurt dat in steeds meer regio’s. Met de zon erbij loopt de temperatuur op naar een graad of 3 tegen de middag. In Hoog-België blijft het de hele ochtend vriezen. De voormiddag verloopt geheel droog, dus je kan perfect zonder paraplu een ochtendwandelingetje maken.

Vanmiddag: weinig wind

Het is rustig weer met hooguit een zwakke noordoostenwind. Het weerbeeld is wisselend met wolkenvelden, maar ook gebieden waar de zon volop schijnt. In Vlaanderen variëren de maxima van 3 graden in het Hageland tot 5 graden in de kuststreek. Omdat het nauwelijks waait, voelt het met de zon erbij nog best warm in je winterjas. Ten zuiden van de taalgrens wordt het maximaal -1 tot +3 graden.

Vanavond: stevige vorst in de Ardennen

Er zijn wolkenvelden, maar ook opklaringen. De meeste opklaringen komen naar het oosten en zuiden voor. Omdat er amper wind staat, koelt het boven het sneeuwdek in de Ardennen razendsnel af. Aan het eind van de avond is het in de Oostkantons plaatselijk al -8 graden. Door bevriezend smeltwater op de wegen kan het glad worden. Bij deze lage temperaturen werkt strooizout bovendien minder goed, dus wanneer je in de Ardennen de weg op gaat is het goed oppassen. In Vlaanderen wordt het onder invloed van de wolkenvelden niet kouder dan +2 tot +4 graden, maar als het opklaart kan het ook in Laag-België een paar graden vriezen.

Komende nacht: toenemende bewolking

Vanaf Nederland neemt de bewolking tijdens de nacht steeds verder toe en daarbij stijgt in het uiterste noordwesten de kans op wat lichte regen of motregen. De temperatuurverschillen zijn groot in ons land met minima van -10 graden in de besneeuwde Ardense dalen tot +2 graden in West-Vlaanderen.

Morgenochtend: noorden een spatje regen

Op veel plaatsen is het bewolkt en in het noorden en noordwesten kan een spatje regen vallen. Veel stelt de regen niet voor en echt nat word je er niet van. In het zuiden blijft het droog en kan de zon even te zien zijn.

Morgenmiddag: meeste plaatsen droog, maar grijs

Het wordt een grijze zondagmiddag, maar de kans op wat gespetter is gelukkig wel kleiner dan in de ochtend. Als er wat valt is dat hooguit wat kortstondige lichte motregen. In Vlaanderen en Brussel wordt het 5 tot 7 graden. In Wallonië liggen te temperaturen wat lager met 1 tot 5 graden. Er staat een zuidwestenwind en die neemt tijdens de namiddag toe naar matig, waardoor het kil aanvoelt.

Morgenavond en in de nacht naar maandag: regen vanaf het noordwesten

De avond verloopt grotendeels droog, maar aan het eind van de avond stijgt vanaf het noordwesten de kans op regen. In de nacht naar maandag trekt een regengebied zuidoostwaarts over ons land. Veel valt er niet en in West-Vlaanderen blijft het zelfs goeddeels droog. In het oosten valt meer neerslag en met regen op een koude ondergrond kan dat in de hooggelegen gebieden aanleiding geven tot verraderlijke gladheid door ijzel. Tijdens intensievere neerslag kan er smeltende sneeuw vallen. De temperatuur loopt tijdens de nacht op en ligt hoger dan overdag. Het wordt 6 tot 9 graden. In Hoog-België is het met 0 tot 4 graden wat kouder.

Maandag: buien en veel wind

Er staat een stevige westen- tot noordwestenwind. Boven land waait het (vrij) krachtig en aan zee hard met daarbij zware windstoten tot 75 km/uur. Aan zee kan de wind soms uithalen naar 85-90 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien en bij buien is kans op hagel en onweer. De temperatuur loopt op naar 2 tot 8 graden.

Dinsdag: wisselvallig

Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Verder valt af en toe wat regen. Er waait een matige westenwind en de temperatuur loopt wederom op naar maximaal 3 graden in het oosten en naar 9 in het westen.

Daarna: vrij zachte start van februari

De rest van de week blijft het vrij zacht met dagelijks maxima van 3 tot 9 graden. Ook de nachten verlopen vorstvrij met waarden veelal tussen 0 en 5 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en dagelijks komt het tot wat regen.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws.