zaterdag 7 dec.

Weerbericht België

Meest droog, veel bewolking
7 dec. 2019, 17:00 uur
De avond verloopt droog op de meeste plaatsen, maar wel bewolkt. Vannacht koelt het af naar 4 tot 8 graden. Morgen begint de dag grijs en nat. In de namiddag kan de zon soms schijnen en met 8-12 graden is het zachter dan normaal. Na het weekend blijft het wisselvallig met regelmatig buien. Later in de week daalt de temperatuur naar een graad of 7.

Vanavond is het droog met wolkenvelden en enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar 4 tot 8 graden. 

Vannacht raakt het geheel bewolkt. Aan het eind van de nacht begint het in West-Vlaanderen te regenen. Met 7-8 graden verloopt de nacht zacht. In de hoge landsdelen is het een paar graden kouder, minima liggen rond een graad of 3.

Morgenochtend is het grijs en nat. Een regenzone trekt vanaf het westen over het land. Aan het eind van de ochtend neemt de regen in het westen af en wordt het op enkele buien na droog. Ook kan de zon doorbreken.

Morgenmiddag verlaat het regengebied ons land via het oosten. Geheel droog is het nog niet, want er trekken enkele buien over het land. Er is een afwisseling van zon en stapelwolken.

De maxima komen in Laag- en Midden-België uit op 11-12 graden en daarmee is het zeer zacht. In Hoog-België wordt het 8-10 graden. Normaal is het 2-7 graden. Het is onstuimig. In het binnenland is de zuidwestenwind matig tot vrij krachtig. In de heuvels waait het krachtig. Aan zee is de wind hard en soms zelfs stormachtig (8 Bft.). Daarbij is kans op rukwinden tot 80 km/uur.

Morgenavond blijft het stevig waaien. Er trekken enkele felle buien over het land en daarbij is een klap onweer niet uitgesloten. De meeste buien zijn voor de kust en het zuiden. In de nacht neemt het aantal en de felheid van de buien vanaf het noordwesten toe. Het koelt af naar 3-7 graden.

Maandag belooft een zeer onstuimige en natte dag te worden. Talrijke buien trekken vanaf het noordwesten over het land en daarbij is kans op onweer en hagel. In Hoog-België krijgen de buien een winters karakter met op de Ardense toppen smeltende sneeuw. Bewolking heeft de overhand.

De wind speelt een hoofdrol. In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig uit het westen tot noordwesten. Daarbij is kans op rukwinden van circa 75 km/uur. Aan zee is de noordwestenwind hard tot stormachtig (7-8 Bft.). Mogelijk wordt zelfs even stormkracht (windkracht 9) bereikt. Bovendien is aan de kust kans op zware windstoten tot 95 km/uur.

Met 5 graden in de Oostkantons tot 10 in de Westhoek is het een paar graden zachter dan normaal. Toch zal het door de stevige wind lang niet zo zacht aanvoelen. De gevoelstemperatuur ligt in Vlaanderen rond 4 graden.

Maandagavond kan het nog stevig waaien, maar in de nacht naar dinsdag neemt de wind rap in kracht af. De buien verdwijnen en het klaart breed op. De minima komen uit op 0 tot +2 graden in Vlaanderen en Brussel en -3 tot +1 in Wallonië.

Dinsdag is het heel ander weer dan de voorgaande dagen. Aanvankelijk is het droog en rustig weer met zon en stapelwolken. Later in de namiddag breiden dikke wolkensluiers zich vanaf het westen over het land uit, neemt de wind toe en stijgt de kans op een spatje regen. Het wordt circa 8 graden. In de hoge landsdelen komt de namiddagtemperatuur uit op 3-7 graden.

Woensdag bestaat het weerbeeld uit zon, wolken en enkele buien. De wind blijft uit de zuidwesthoek waaien en blaast vrij zachte lucht naar ons land. Het wordt 4 graden in de Hoge Venen tot lokaal 9 in West-Vlaanderen.

De dagen daarna houdt het wisselvallige en herfstachtige weer aan. Dagelijks is kans op buien en soms waait het stevig. De temperatuur blijft aan de hoge kant voor halfweg december met 4-9 graden. Normaal is het 2-6 graden. Koud winterweer zit voorlopig niet in de pijplijn.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.