Weerbericht België

In het oosten pittige onweders

30 juni 2022, 05:59

Vandaag wordt de warmte uit ons land verdreven. In de loop van de dag raakt het bewolkt en op steeds meer plaatsen valt langdurig regen. In het oosten wordt deze regen mogelijk nog voorafgegaan met lokaal felle onweders. Voor de regen en buien uit wordt het 21-29 graden, in en na de regen is het duidelijk koeler. Vrijdag valt hooguit een lokale bui bij 22 graden, in het weekend wordt het regionaal weer zomers warm met veel zon.

Vanochtend neemt de bewolking verder toe. In de westelijke helft valt uiteindelijk ook op steeds meer plaatsen intensief regen. Boven de Ardennen en delen van Limburg ontstaan rond het middaguur ook enkele pittige onweders waarbij hagel en rukwinden niet zijn uitgesloten.

In de loop van de namiddag trekken de onweersbuien richting het noordoosten weg en uiteindelijk valt overal enige tijd intensief regen. Op de natste plaatsen kan tot zo'n 40 liter op een vierkante meter vallen. De temperatuur daalt naar 17-20 graden en er steekt een tamelijk frisse westenwind op die langs de kust vrij krachtig kan zijn.

Gedurende de avond wordt het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen droog. Voor zonsondergang kan zeker het westen van ons land de zon nog te zien krijgen. Vannacht is het uiteindelijk overal droog met op veel plaatsen ook brede opklaringen. De temperatuur daalt dan naar waarden tussen 10 en 14 graden.

Morgen ziet het weerbeeld er een stuk vriendelijker uit. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en slechts lokaal weet een enkele regenbui tot ontwikkeling te komen. De wind waait veelal matig van kracht uit west tot zuidwest en de temperatuur loopt op naar circa 19 graden langs de kust tot plaatselijk 23 graden in delen van Limburg en Namen.

In de avonduren luwt de wind op steeds meer plaatsen en de temperatuur daalt snel naar waarden ruimschoots onder 20 graden. Door de zwakke wind is het zeker dieper landinwaarts nog een zeer aangename zomeravond om te fietsen of wandelen.

Zaterdag keert de warmte lucht weer een beetje terug. De wind draait naar zuidelijke richtingen en de zon krijgt veel ruimte. Met 19-26 graden wordt het ook weer een stuk warmer dan op vrijdag. In de loop van de namiddag krijgt het westen wel met wat meer bewolking te maken. Zeker in de avonduren krijgt de zon het steeds moeilijker.

Zondag houden we de afwisseling van zon en stapelwolken. In de westelijke helft ontstaat in de loop van de dag ook een enkele regenbui. Veel stelt het niet voor, ook de duur van de buien is kort. De temperatuur blijft aangenaam met waarden tussen 19 en 21 graden aan de kust tot regionaal 26 graden diep landinwaarts.

Na het weekend is het een aantal dagen relatief koel en licht wisselend zomerweer met zon, wolken en soms een beetje regen. In de tweede helft van de week worden de droge perioden steeds langer en loopt mogelijk de temperatuur ook weer een paar graden op.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws.