Weerbericht België

Natte donderdag met weinig zon

21 september 2023, 06:11

Vandaag trekt een regengebied van west naar oost over het land. In de namiddag wordt het vanaf het westen droger, maar komt het ook nog tot enkele buien. De zon krijgen we maar weinig te zien en op de meeste plaatsen blijft het kwik onder de 20 graden steken. Morgen komt het nog tot een aantal buien, maar vanaf het weekend is het vaak zonnig. De temperatuur gaat omhoog met volgende week maxima van 20 tot 23 graden.

Vandaag: regengebied trekt over het land

In de ochtend breidt de regen langzaam vanaf het westen uit over het hele land. In het oosten schijnt tijdens de eerst helft van de ochtend nog een waterig zonnetje en langs de grens met Luxemburg en Duitsland vallen de eerste druppels pas tegen het middaguur. Op dat moment wordt het in de kustregio droger. De temperatuur varieert van 18 graden als het droog is tot slechts zo’n 15 graden als het flink regent. Er waait eerst overal nog een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. In het westen neemt de wind gedurende de ochtend af en wordt zwak.

In de namiddag wordt het geleidelijk vanaf het westen op steeds meer plaatsen droog. Wel blijft het overwegend bewolkt en kan er een plaatselijke bui ontstaan. Vooral in Limburg, Luik en Luxemburg kan het de hele namiddag regenen. Misschien dat in de Westhoek tegen het avonduur de zon nog even doorbreekt. De temperatuur stijgt in de namiddag niet of nauwelijks en ligt tussen 15 en 19 graden.

In de avond kan vooral in West-Vlaanderen nog eventjes de zon schijnen, voordat ze (rond 19:50 uur) onder gaat. Verder valt in het uiterste oosten nog wat regen en elders landinwaarts komt een enkele bui voor. Later in de avond en nacht is het op de meeste plaatsen droog. De minima komen in grote delen van het land uit rond 12 graden. In de Ardense dalen daalt het kwik lokaal tot een graad of 9.

Vrijdag: buien en zon

Vrijdag start wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. In het westen komen al snel enkele buien voor en later op de dag komt het in het hele land tot een aantal buien. Lokaal kan het hierbij ook onweren. Tussen de buien door schijnt soms de zon en stijgt de temperatuur naar 16 tot 18 graden. Tijdens een felle bui is het een aantal graden kouder. In de hogere delen van de Ardennen wordt het slechts 13 tot 15 graden.

Zaterdag: geregeld zon

Tijdens de eerste dag van het weekend zijn er zonnige perioden. Ook ontstaan er stapelwolken en vooral in de noordelijke delen van het land is nog kans op een enkele bui. Op veel plaatsen blijft het echter de hele dag droog. Het wordt een graad of 18 en er waait een matige wind uit het zuidwesten tot westen. In de Ardennen wordt het 14 tot 16t graden.

Zondag: zonnige septemberdag

Zondag blijft het droog en is het volop zonnig. Het wordt 17 graden op de Ardense toppen en 19 tot 21 graden in de rest van het land. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuiden. Hiermee is het een heerlijke dag voor buitenactiviteiten zoals een lange wandeling, een fietstocht of tuinieren.

Volgende week: nazomerweer!

Na het weekend wordt het enkele graden warmer met op de meeste plaatsen maxima tussen 20 en 23 graden. Mogelijk stijgt het kwik lokaal zelfs een keer tot 25 graden. Het weerbeeld is de eerste dagen van de week droog en vaak behoorlijk zonnig. Na woensdag neemt het aandeel wolken en ook de neerslagkans wel iets toe.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws.