Weerbericht België

Zon en wolken, later sneeuw

23 jan. 2021 23:01 uur

Vannacht kan het regionaal glad zijn. Overdag zijn er zonnige perioden en stijgt de temperatuur naar -2 tot +4 graden. Aan het eind van de namiddag bereikt een neerslaggebied ons land en vanuit het zuidwesten valt dan (smeltende) sneeuw. Maandag is nog kans op winterse neerslag, maar ook is de zon geregeld te zien. Vanaf woensdag is het grijs en nat. Bovendien wordt het erg zacht met op vrijdag temperaturen van 7 tot 11 graden.

Vannacht zijn er wolkenvelden en opklaringen. In de Ardennen komen nog enkele sneeuwbuien voor, maar ook in de kustregio is een enkele bui met een winters karakter mogelijk. Elders blijft het droog. De temperatuur daalt naar -3 graden in de Ardennen tot +1 graden in het westen van het land en er is kans op gladheid.

In de ochtend is het droog met geregeld ruimte voor de zon. In de Ardennen is laaghangende bewolking aanwezig en kan het wat langer duren voordat de zon tevoorschijn komt.

In het eerste deel van de namiddag zijn er eerst nog perioden met zonneschijn en stijgt de temperatuur naar +1 tot +4 graden. Op de Ardense toppen is het met een maximumtemperatuur van 0 tot -2 graden wat kouder. Gedurende de namiddag neemt vanaf het zuidwesten de bewolking toe en op het einde van de namiddag bereikt een neerslaggebied ons land. Tegen de avond begint het in het zuidwesten van het land met sneeuwen.

In de avond trekt het neerslaggebied vanaf het zuidwesten geleidelijk verder het land in. Op de meeste plaatsen valt (smeltende) sneeuw en er is kans op gladheid. In het noorden en oosten van het land blijft de neerslag zeer beperkt. In de nacht naar maandag blijft het in het midden, en zuiden op veel plaatsen sneeuwen en kan het mooi wit kleuren. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt in de kustregio tot lokaal -5 graden in de Oostkantons.

Maandag start de dag op de meeste plaatsen bewolkt en vooral in het binnenland valt nog wat lichte sneeuw. Gedurende de ochtend trekt de neerslag naar het zuidoosten weg en vanaf het noordwesten is de zon op steeds meer plaatsen te zien. In de namiddag is de zon geregeld te zien en is het op een winterse bui in de Ardennen na droog. De temperatuur stijgt naar +2 tot +5 graden. In de Hoge Venen is het met een maximumtemperatuur van -2 graden wat kouder.

In het begin van de avond neemt vanaf het noordwesten de bewolking toe. Later in de avond bereikt een nieuw neerslaggebied ons land met in de kustregio neerslag in de vorm van regen. In het binnenland valt dan (smeltende) sneeuw.

Dinsdag is er een mix van zon en wolken. Op enkele winterse buien na blijft het droog en het wordt -1 graden op de Ardense toppen tot lokaal +6 graden in de kustregio. Er staat een matige wind uit een zuidwestelijke richting.

Woensdag is het bewolkt en regenachtig. In de Ardennen valt aanvankelijk (smeltende) sneeuw, maar dit gaat waarschijnlijk steeds meer over in regen. Met een maximumtemperatuur van 2 tot 8 graden is het wat zachter dan de dagen ervoor.

De dagen daarna is het grijs en nat. Bovendien is het erg zacht voor de tijd van het jaar met op vrijdag overdag temperaturen van 7 tot 11 graden. Normaal wordt het 2-7 graden. Ook in de nachten blijven de temperaturen boven het vriespunt.