Weerbericht Nederland

Even rust

19 mei 2022, 17:21

Vanavond en vannacht is het vrijwel overal droog en rustig weer met opklaringen. Vrijdag komen er in de loop van de dag opnieuw buien met regionaal veel regen. In het zuidoosten is kans op zeer felle buien met hagel en zeer zware windstoten.

Vanavond trekken de buien naar het oosten weg en de rest van de avond en nacht verloopt overal droog. Daarbij wisselen opklaringen en hoge wolkenvelden elkaar af. De temperatuur zakt naar 8 tot 11 graden. In Zeeland en Zuid-Limburg wordt het niet kouder dan een graad of 14. Het wordt nevelig met vooral in het oosten, noorden en midden van het land kans op mistbanken.

Morgenochtend is het eerst droog en schijnt regionaal de zon een tijdje. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en tegen het middaguur trekken de eerste buien vanuit België het land in. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind is de temperatuur dan alweer oplopen naar 18 graden in de kustprovincies en ruim 25 graden in Limburg.

Morgenmiddag wordt het voor de buien uit maximaal 20 graden in het noordwesten tot 26 graden in Zuid-Limburg. Forse regen- en onweersbuien trekken van zuidwest naar noordoost over het land. Regionaal kan veel regen vallen. Ook is kans op hagel en zware windstoten van ruim 90 km/uur. Dit geldt waarschijnlijk vooral voor de provincies Limburg, Brabant en Gelderland. Achter al dit geweld draait de wind naar het noordwesten en voert koelere lucht aan. Eind van de middag is het 14 graden aan zee tot 19 graden in Oost-Nederland.

Morgenavond trekken de laatste buien in oosten en noordoosten weg en wordt het overal droog. In de nacht naar zaterdag koelt het af naar een graad of 10. Het is wisselend bewolkt met mogelijk eind van de nacht in het noorden en enkele bui.

Zaterdag wisselen zon en wolken elkaar af. In het noorden en oosten komen een paar regenbuien voor. In de zuidwestelijke helft van het land blijft het op veel plaatsen droog. Het wordt 16 graden op de Waddeneilanden, 18 graden in Amsterdam en 20 of 21 graden in het oosten en zuidoosten. De wind waait uit het westen en is matig, aan zee soms vrij krachtig (5 Bft).

Zondag wordt een droge dag met veel zonneschijn en slechts enkele wolken. Met maxima van 19 graden in Den Helder tot lokaal 24 graden in het zuidoosten is het wat warmer dan de dag ervoor. De wind is zwak of matig en waait uit het zuidwesten. Pas wel op met zonnen, want de zonkracht is 6. Dit betekent dat je huid zonder zonnebrandcrème al in een kwartiertje kan verbranden.

Na het weekend is het een aantal dagen wisselvallig met dagelijks enkele buien en af en toe zon. De middagtemperatuur ligt rond 20 graden. In de loop van volgende week neemt de kans op een droog en behoorlijk zonnig weertype toe.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons weernieuws in schrijf je in voor onze nieuwsbrief.