Meteovista
Meteovista

  Weerbericht Nederland

  Overdag vanuit het zuiden droog met zon
  4 dec 2020, 23:00 uur

  Het noordoosten maakt kans op wat lichte regen en daarbij is veel bewolking aanwezig. In het zuidwesten kan de zon schijnen. In de middag wordt het overal droog met zonnige perioden. Met 5-6 graden is het vrij koud voor de tijd van het jaar. Komende dagen blijft het vrij koud decemberweer. Daarbij is maandag kans op regen en valt in de Limburgse heuvels mogelijk natte sneeuw.

  Deze nacht trekken wolkenvelden over het land en kan het vooral in het zuidwesten opklaren. In het noordoosten neemt in de loop van de nacht de kans op lichte regen toe. De minima komen uit op -1 tot +1 graad. Plaatselijk kan het glad worden. In het noordoosten is de minimumtemperatuur vanwege de bewolking met circa 2 graden iets hoger. Lokaal kan een mistbank ontstaan.

  Vanochtend is het in het oosten en noorden bewolkt. Daarbij heeft het noordoosten met lichte regen te maken. Mogelijk zitten in het uiterste noordoosten zelfs wat vlokken natte sneeuw tussen de regendruppels. In de rest van het land is het droog met een mix van zon en wolken. In de loop van de ochtend breekt de zon vanuit het zuiden ook in Groningen en Friesland door en wordt het ook daar droog.

  Vanmiddag is het prima decemberweer met flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Het blijft droog en er staat een matige zuidenwind. In de loop van de middag neemt de wind af naar zwak. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden en daarmee is het iets kouder dan normaal. Middagtemperaturen van 6-7 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Met een lekkere warme jas is het prima weer om buiten te zijn en wat frisse lucht op te snuiven. Vermijd daarbij wel drukke plekken.

  Vanavond klaart het breed op. Omdat er weinig wind staat koelt het snel af. Nog voor 20:00 uur kan het al op verschillende plaatsen vriezen. In de nacht naar zondag daalt het kwik naar 0 tot -2 graden. Lokaal komt het tot 3 graden vorst. Alleen aan de kust blijft de temperatuur net boven het vriespunt. Plaatselijk kan mist ontstaan.

  Zondag belooft een koude dag te worden met maxima van 3 graden in het oosten tot 5 in het westen. Er trekken wolkenvelden over het land en daarbij is de meeste bewolking voor het oosten. In het westen kan de zon vaker schijnen. Er staat weinig wind. In de nacht naar maandag neemt in het zuidoosten, oosten en noordoosten de kans op neerslag toe. Waarschijnlijk gaat het daarbij gewoon om regen, maar in de Limburgse heuvels is bij intensieve neerslag wat natte sneeuw niet uitgesloten.

  Maandag heeft bewolking de overhand en is kans op regen. Mogelijk valt 's ochtends in de Limburgse heuvels natte sneeuw. De kans daarop is nu 20%. Het is nog onzeker waar de meeste regen valt. In de huidige verwachting trekt het neerslaggebied voornamelijk over oosten en noorden, maar bij een zuidwestelijkere koers is het in het hele land druilerig. Met 4 à 5 graden is het waterkoud.

  De dagen daarna blijft het koud voor de tijd van het jaar met overdag temperaturen van 4-5 graden. Bij opklaringen kan het ’s nachts vriezen, wanneer het bewolkt blijft komen de minima een paar graden boven het vriespunt uit. Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien, maar ook zonnige momenten. Het blijft vaak droog. Vanaf volgend weekend neemt de kans op zachter weer met regen en wind toe.

  zaterdag 5 dec.