Français / Nederlands

Weerbericht Nederland

Zon en enkele buien, morgen nat

19 nov. 2017, 8:39 uur

Het is prima weer met flink zonnige perioden, stapelwolken en enkele buien. In het noorden waait het vanochtend stevig en komen windstoten voor van circa 80 km/uur. Het wordt 9-10 graden. Morgen belooft een grijze en natte dag te worden. Het is dan waterkoud met 4-7 graden. De dagen daarna wordt het lenteachtig met vanaf donderdag veel zon en maxima tot 16 graden!

Vanochtend is het op veel plaatsen prima weer met flink zonnige perioden, stapelwolken en enkele buien. Wel is het in de kustgebieden onstuimig. Aan de west- en noordkust staat een krachtige tot harde noordwestenwind. Op de Wadden kan het soms stormachtig waaien (8 Bft.). Tijdens buien is in het noorden kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. In het binnenland staat minder wind. Daar waait het overwegend matig uit het westen- tot noordwesten.

Vanmiddag wordt de wind minder krachtig. Vooral in de eerste helft van de middag trekken nog enkele buien over het land. Tussen de buien door wisselen stapelwolken en felle opklaringen elkaar af en is het best aardig weer. De buienkans is het kleinst in Zeeland en waarschijnlijk blijft het daar zelfs helemaal droog met veel zon.

De maxima komen uit op 9 graden in het binnenland tot 10 in de kustregio’s. Tijdens buien is het gevoelig frisser en daalt de temperatuur tijdelijk naar een graad of 6. In combinatie met de matige noordwestenwind ligt de gevoelstemperatuur dan rond 2 graden.

In de loop van de middag neemt de buienkans geleidelijk af en is het vaak droog. Er is een afwisseling van stapelwolken en opklaringen.

Vanavond is vooral in een smalle strook van Noord-Holland naar Limburg nog kans op buien. In de rest van het land blijft het meestal droog. Aanvankelijk komen nog brede opklaringen voor, maar vanuit het westen neemt de bewolking geleidelijk toe.

Komende nacht is er veel bewolking. Aan het eind van de nacht neemt vanuit het westen de kans op regen toe. Voor de regen uit koelt het af naar 1 graad in het zuidoosten tot 6 graden langs de westkust. Lokaal vriest het aan de grond licht.

Morgenochtend is het grijs en nat. Een regengebied trekt over het land en er valt flink wat neerslag. Hierdoor kan het in de ochtendspits erg druk zijn. Bovendien is het waterkoud met in de oostelijke helft van het land temperaturen van slechts 3-4 graden. De gevoelstemperatuur ligt net boven het vriespunt. In het westen ligt het kwik rond 7 graden.

Ook morgenmiddag is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd stevig door. Uiteindelijk komt de neerslagsom in het noorden uit op 15-20 mm. In het zuiden valt minder neerslag, 5-15 mm. Het is nog steeds erg fris met in het binnenland temperaturen van 5-7 graden.

In de loop van de middag wordt het van het westen uit geleidelijk zachter en stijgt het kwik naar 7-12 graden. In het noordoosten blijft het de hele dag waterkoud met temperaturen van slechts 4-5 graden. Het waait stevig. De wind draait gedurende de dag van zuid naar west en is matig tot vrij krachtig.

Morgenavond trekt de meeste neerslag naar Duitsland weg. Het wordt niet geheel droog want verspreid over het land kan nog een bui voorkomen. In de nacht naar dinsdag is het zeer zacht. Onder een bewolkte hemel wordt het niet kouder dan 9-11 graden.

Dinsdag belooft een grijze en druilerige dag te worden. Het is bewolkt en er zijn perioden met lichte regen of motregen. Het is zacht voor de tijd van het jaar. Ondanks de bewolking wordt het 10 graden in het noordoosten tot 12 in het zuidwesten. Normaal komt het kwik in de tweede helft van november rond 8 graden uit. De wind is overwegend matig uit zuidwestelijke richtingen.

Woensdag start de dag met veel bewolking en een spat regen. In de loop van de ochtend breekt vanuit het zuiden het wolkendek open en wordt het droog. De middagtemperatuur komt uit op 12-14 graden en in de zon is het voor het gevoel zeer zacht. Wel waait het stevig. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Donderdag lijkt voor de lenteliefhebbers een erg mooie dag te worden. Er is veel zon en soms trekken enkele wolkenvelden over. In de kustgebieden is kans op een bui. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk droog. Het is bijzonder zacht voor eind november. De maxima komen uit op 14 graden in het noorden tot 16 in het zuiden. In het zuidoosten van Brabant en in Limburg kan het lokaal zelfs 17 graden worden! Daarmee is het bijna 10 graden zachter dan normaal! De zuiden- tot zuidwestenwind is meestal vrij krachtig (5 Bft.). Uit de wind en in de zon is het voor het gevoel lenteachtig.

De dagen daarna doet de temperatuur geleidelijk een stapje terug en in het weekend is het een graad of 12. Wel blijft het daarmee ruim 4 graden te zacht voor de tijd van het jaar. De kans op regen neemt toe en de zon gaat vaker verscholen achter wolkenvelden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.