Weerbericht Nederland

Vrij koud weekend met buien en zon

20 april 2024, 17:20

Door een wind uit noordelijke richtingen hebben we deze week te maken met lagere temperaturen dan gebruikelijk. Ook dit weekend is dat het geval met maxima die uitkomen tussen 9 en 12 graden. Daarbij zijn er geregeld buien waarvan de meeste zijn weggelegd voor de zaterdag. Op zondag schijnt regelmatig de zon. In de nieuwe week blijft het voorlopig koud lenteweer.

Vanavond en vannacht: afnemende buienactiviteit, koude nacht

De buienkans blijft ook vanavond en de eerste helft van de nacht groot. Het is niet geheel uitgesloten dat een enkele bui die in de nacht overtrekt wat natte sneeuw kan laten vallen. Wit wordt het nergens. In de loop van de nacht wordt het vanuit het noorden overal droog en trekken brede opklaringen over het land. Bij een afnemende wind koelt het dan nog even flink af. De minima komen uiteindelijk uit tussen 1 en 5 graden. Vooral in het oosten en noordoosten is het niet uitgesloten dat het even kan gaan vriezen. Heb je al zomerplanten in je tuin staan? Dan is het een goed idee om deze de komende nachten even af te dekken. Er komen namelijk nog meer koude nachten aan, met kans op nachtvorst.

Morgen: meer ruimte voor de zon

Zondag wordt de beste dag van het weekend. Lokaal komen nog enkele buien voor, maar het is vaak droog en de zon schijnt geregeld. Bij een meest matige wind uit het noorden tot noordoosten loopt de temperatuur op naar 10 graden op de Waddeneilanden tot 12 graden in het zuiden.

In de nacht naar maandag is het overal droog en komen brede opklaringen voor. In combinatie met weinig wind zijn dit ideale omstandigheden om het flink te laten afkoelen. De minima liggen op veel plekken in het land rond het vriespunt, maar in het binnenland kan het overal een graadje gaan vriezen. Alleen in de kustgebieden ligt het kwik enkele graden boven nul.

Maandag: lokaal een bui

Ook in het begin van de nieuwe week hebben we nog te maken met een wind uit noordelijke richtingen, waardoor het koud blijft voor de tijd van het jaar. Bij een meest matige wind uit het noordoosten loopt de temperatuur uiteindelijk op naar een graad of 10. Het is wel vaak droog, slechts lokaal komt een enkele bui voor.

Dinsdag: aanhoudend koud lenteweer

Na opnieuw een koude nacht krijgen we op dinsdag wederom te maken met koud en licht wisselvallig lenteweer. Er is ruimte voor de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Lokaal komt het tot een bui en bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen loopt de temperatuur op naar een graad of 10.

Daarna: oplopende temperaturen richting Koningsdag?

De dagen daarna blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Wel zijn er tussen de buien door ook droge en zonnige momenten. Woensdag en donderdag verlopen nog koud, maar vanaf vrijdag lijken we de noordelijke windrichting kwijt te raken waardoor de temperatuur mogelijk flink oploopt. In het weekend kan het zelfs ruim 15 graden worden met mogelijk flink wat ruimte voor de zon. Dat zou natuurlijk uitstekend nieuws zijn voor Koningsdag, maar op deze termijn is het allemaal nog wel flink onzeker.

Blijf op de hoogte en volg naast dit weerbericht ook ons WhatsApp-kanaal! Volg ook ons weernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.