Français / Nederlands

Weerbericht Nederland

Droge start met zonnige perioden

27 apr. 2018, 9:13 uur

Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. In het westen, noordwesten en noorden is kans op een bui, in de rest van het land is het droog. Het wordt 12 graden op de Wadden en 18 in het zuidoosten. Morgen is er meer bewolking en is de kans op een bui groter. Zondag trekken vooral later op de dag stevige buien met onweer over het land. Maandag verloopt onstuimig.

De zon schijnt en er trekken velden met sluierbewolking over het land. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Mogelijk valt in het zuidwesten een spat regen. De temperatuur loopt aan het eind van de ochtend op naar 10 graden op de Wadden, 12 in het midden van het land en 14 in het zuidoosten. De zuidenwind is zwak in het binnenland en matig in de kustgebieden.

Vanmiddag is de bewolking in het westen, noordwesten en noorden tijdelijk wat dikker. Lokaal ontstaat een bui. In het zuiden, midden en oosten is het waarschijnlijk droog en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. De meeste zon is voor het zuidoosten.

In de tweede helft van de middag komt de zon vaker tevoorschijn, ook in het westen. In het uiterste noorden en noordwesten komt de zon pas tegen de avond weer tevoorschijn. De maxima komen uit op 12 graden op de Wadden, 15 graden in de Randstad en 18 in het oosten van Brabant en in Limburg. De wind is slechts zwak tot matig en draait van zuid naar oost. 

Vanavond is het wisselend bewolkt en de meeste buien in het noorden verdwijnen. Ook in het uiterste noorden en noordwesten kan de zon nog even doorbreken. In het uiterste westen en noordwesten zou lokaal nog wat lichte regen kunnen vallen. De temperatuur daalt aan het eind van de avond naar 8 graden in het noorden en 12 in het zuiden.

Vannacht neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. In de westelijke provincies is kans op wat regen. De wind draait naar het zuiden en trekt aan. Het koelt af naar 6-10 graden.

Morgen heeft het zuidoosten de beste papieren. Daar blijft het waarschijnlijk droog met de meeste ruimte voor de zon. In de rest van het land wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en ontstaan enkele buien. In de loop van de middag trekken de meeste buien naar het noordoosten weg en breekt vanuit het zuidwesten de zon wat vaker door. 

Er staat een stevige zuidwestenwind, 3-5 Bft. Langs de westkust kan het soms krachtig waaien, windkracht 6. Aan het eind van de middag wordt het snel rustiger. De temperatuur stijgt naar 12-14 graden in het noordwesten, 15 in het noorden, 16 in het midden en 17 in het zuidoosten. Dit zijn normale temperaturen voor eind april.

Morgenavond is het op de meeste plaatsen droog met brede opklaringen. In de nacht naar zondag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In het zuidoosten is dan kans op een bui. Het koelt af naar 6 tot 8 graden.

Zondag hebben we te maken met veel bewolking. Zo nu en dan kan even de zon doorbreken, vooral in het binnenland. Vanuit het zuiden trekken enkele buien het land binnen. Later op de dag worden de buien zwaarder en is ook kans op onweer.

De buien ontstaan op de grens tussen de koele lucht boven de Noordzee en de warme lucht boven het Europese vasteland. Zo wordt het in Duitsland, op een paar uurtjes rijden vanaf de de Limburgse grens, ruim 25 graden! In ons land is het beduidend kouder met 11-14 graden op de stranden, 15 à 16 graden in het midden van het land en 17 of 18 langs de Duitse grens in Limburg, de Achterhoek en Twente. Verder waait er een stevige noordoostenwind.

Maandag trekt een lagedrukgebied dwars over ons land. Het is onstuimig lenteweer met veel wind en kans op zware windstoten. Vooral in de nacht en ochtend trekken flink wat buien over het land. Daarbij is kans op onweer. In de loop van de dag wordt het wat droger en kan ook de zon doorbreken. Sommige weermodellen komen met meer dan 30 mm op de proppen! Het wordt niet warmer dan 12 graden op de stranden en 15 langs de oostgrens.

Dinsdag is het wisselend bewolkt met zon en een paar buien. Er staat een frisse zuidwestenwind en met 11-14 graden is het ronduit koud voor begin mei. 

De dagen daarna wordt het prima lenteweer. De kans op neerslag neemt snel af en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Ook neemt de wind snel af. De temperatuur krabbelt uit het dal en ligt woensdag rond 16 graden en in het weekend rond 19 graden. Wel zijn de nachten in eerste instantie koud met kans op nachtvorst.  

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.