Weerbericht Europa

20 apr 2024 15:31 uur

Zuid-Europa

Spanje

Dit weekend is het op veel plaatsen zonnig lenteweer. Daarbij stijgt de temperatuur naar ruim 20 graden op veel plaatsen. In Madrid wordt het 22 graden en in Sevilla zelfs 25 graden. Na het weekend probeert koude lucht vanaf het noorden terrein te winnen. Daardoor daalt de temperatuur en aan de Spaanse costa's komt het tot buien. In Barcelona wordt het nog maar 12 graden en in Valencia is het 19 graden. In het binnenland ligt het kwik tussen 15 en 20 graden met regelmatig zon.

Op de Canarische Eilanden schijnt de zon flink. Dagelijks stijgt de temperatuur naar een graad of 25. Een enkele bui is niet geheel uit te sluiten. Er staat een krachtige noordelijke wind. Als je niet bent ingesmeerd kan je binnen 10 minuten verbranden.

Portugal

In de tweede helft van het weekend overheerst de zon het weerbeeld in het midden en noorden van het land. In de Algarve zijn er naast zonnige perioden ook soms wolkenvelden. In het binnenland kunnen overdag een paar buien ontstaan. De temperatuur stijgt naar 23 graden in Lissabon en 26 graden in Porto. In de Algarve ligt het kwik rond 20 graden. Na het weekend wordt het flink zonnig in grote delen van het land. De temperatuur ligt dan tussen 22 en 26 graden. De zon schijnt met zonkracht 7, dus een onbeschermde huid kan al binnen 10-25 minuten verbranden, vooral aan het water.

Op Madeira kan een enkele bui voorkomen, maar veel stelt het niet voor. Vaker blijft het droog met een afwisseling van wolken en zon. De temperatuur stijgt naar 22 graden en er staat weinig wind.

Italië

Dit weekend is het wisselvallig weer in het land. In eerste instantie komen vooral in het zuiden van het land buien voor, maar het noorden van het land blijft niet gespaard. Bij deze buien kan het soms flink doorregenen en lokaal komt hagel, natte sneeuw of een klap onweer voor. Na het weekend zijn de meeste buien voor de noordelijke helft van het land. In de Italiaanse Alpen valt dan verse sneeuw. In het zuiden van het land is het vaak droog met soms wat ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit op 10 tot 15 graden in het noorden van het land en 18 of 19 graden in het midden en zuiden. Eind volgende week wordt het overal minder wisselvallig. Aan de temperatuur verandert niet veel.

Kroatië

De tweede dag van het weekend is eveneens de beste dag. Op de meeste plaatsen blijft het droog met een afwisseling van zon en wolken. De temperatuur stijgt naar 15 tot 17 graden aan de kust. In het binnenland is het een paar graden kouder. Na het weekend verandert dit weerbeeld vrij snel. Dan trekken buien vanaf de Adriatische zee over het land. Voor de buien uit warmt het nog op naar 17 graden, maar daarna daalt de temperatuur naar een graad of 14.

Griekenland

Van stabiel en zonnig lenteweer is de komende dagen geen sprake. Van tijd tot tijd trekken (stevige) buien over het land. Dit weekend zijn de meeste buien voor het binnenland. In Kalamáta verloopt bijvoorbeeld de middag droog en wordt het 21 graden. In de rest van het land ligt het kwik ook rond 20 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig, maar tussendoor zijn er zeker ook droge perioden met ruimte voor de zon. Als de zon even doorbreekt kan het al snel aangenaam zijn met temperaturen die uiteenlopen van 18 tot 24 graden. Let wel goed op de zon, want met zonkracht 7 kun je al met 10 tot 25 minuten verbranden.

Turkije

De tweede dag van het weekend verloopt een stuk droger en zonniger dan de zaterdag. Een enkele bui valt niet geheel uit te sluiten, maar op de veel plaatsen blijft het gewoon droog. Aan de zuidkust stijgt het kwik naar 22 graden en in Istanboel wordt het 19 graden. Daarmee is het prima weer voor een stedentrip. Na het weekend blijft het vaak zonnig, met slechts zeer lokaal een enkele bui. De temperatuur ligt dan tussen 21 en 25 graden.

West-Europa

Frankrijk

Op veel plaatsen zijn er zonnige perioden, maar vooral in het noorden, midden en oosten is er vaker bewolking. Ook komen enkele buien voor en daarbij is kans op onweer. De meeste buien zijn weggelegd voor het noorden en noordoosten, maar ook in de Alpen is kans op een bui. In Parijs is het komende tijd 11 tot 13 graden. In Marseille is het zonniger en blijft het vaak droog. Met 15 tot 17 graden is het ook wat warmer, maar houd dit weekend wel rekening met een stevige (mistral)wind.

Groot-Brittannië

Komende dagen blijft het op veel plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. Met maxima tussen 9 en 14 graden is het niet zo warm. 's Nachts daalt het kwik richting het vriespunt. Begin volgende week kan vooral in Engeland soms een beetje regen vallen. Schotland, Wales en Noord-Ierland houden het meest droog. In Londen ligt de middagtemperatuur volgende week rond 11 graden.

Centraal Europa

Duitsland

Komende dagen is het wisselvallig met buien, maar ook regelmatig zon. Op de meeste plaatsen valt regen, maar in de middelgebergten valt ook regelmatig winterse neerslag (sneeuw of natte sneeuw). De maxima komen uit tussen 7 en 11 graden. 's Nachts komt het lokaal tot lichte vorst. Begin volgende week kan het zelfs op uitgebreidere schaal in de nachten gaan vriezen.

Oostenrijk

Er valt flink wat sneeuw in de bergen. Op sommige plekken kan wel een meter verse sneeuw vallen, vooral in de westelijke delen van het land. Daarbij waait het regionaal flink, dus de wintersportomstandigheden zijn verre van ideaal. Na het weekend wordt het rustiger en neemt de sneeuwval af. Heb je late wintersportplannen dan kan je dus regionaal genieten van uitstekende pistes. Blijf wel op de veilige pistes en ga niet off-piste, want het lawinegevaar is hoog. In de bekende skidorpen ligt de temperatuur overdag rond het vriespunt en 's nachts er ruim onder. In een stad als Wenen wordt het komende tijd dagelijks een graad of 10.

Zwitserland

In de Alpen valt regelmatig sneeuw en in de bekende wintersportoorden zijn de pistes weer geopend. Omdat het ook komende dagen vaak sneeuwt en in de bergen ook soms behoorlijk waait kan het zicht soms slechts zijn. In Davos ligt de middagtemperatuur dit weekend rond of onder 0 graden. In grote steden als Zürich en Genève wordt het 5 tot 9 graden. Na het weekend komt de zon iets vaker tevoorschijn. De zuidelijke regio's blijven gevoelig voor sneeuw.