Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

27 juni 2019

In grote delen van Europa is het zeer heet. Dit geldt vooral voor het zuiden van Duitsland, grote delen van Frankrijk, de Alpenlanden, Italië en het oosten van Spanje. In de badplaatsen van Portugal is het aan de koele kant met 22-25 graden. Komende dagen wordt het wel warmer. Ook in Londen wordt het tijdelijk heet met zaterdag 33 graden. Volgende week volgt vanuit het westen verkoeling.

West-Europa

Frankrijk
Het is volop zomer met veel zon en hoge maxima. Langs de westkust wordt het circa 30 graden, in Parijs ongeveer 35 en in het midden, zuiden en oosten regionaal nog veel heter. In steden als Bordeaux, Clermond-Ferrand, Limoges en Lyon worden maxima van 40-42 graden verwacht. Zaterdagmiddag wordt het in Valenciennes (Nederland - Italië) 35 graden. Zondag volgt vanuit het westen verkoeling.

Groot Brittannië
Het is overwegend zonnig zomerweer met maxima van 17 graden op de Hebriden to 26 in het zuiden. Komende dagen wordt het warmer. Zaterdag kan het in Londen zelfs 33 graden worden. In Schotland is het dan 19-23 graden. Zondag wordt het koeler en volgen enkele buien. Vooral in Schotland en Noord-Ierland valt dan regelmatig regen.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is volop zomer met veel zon en maxima rond 32 graden. In het binnenland wordt het op veel plaatsen nog wat heter. Morgen wordt het nog wat heter met regionaal 35-38 graden. In het weekend blijft het volop zomer, maar kan lokaal wel een onweersbui ontstaan.

Italië
Het is zonnig zomerweer met hoge temperaturen. In de plaatsen direct aan zee liggen de maxima veelal rond 30 graden. Ga je een beetje het binnenland in dan loopt het kwik al snel op naar 35 graden. In Florence kan het zelfs 40 graden worden. Het blijft voorlopig volop zomer met veel zon.

Kroatië
Het is zonnig en heet zomerweer met maxima van 32-35 graden. In het binnenland kan lokaal een onweersbui ontstaan. Komende dagen wordt het geleidelijk iets minder heet met zaterdag en zondag maxima van 28-33 graden.

Portugal
Het is wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Aan zee liggen de maxima op 21-24 graden. Komende dagen wordt het zonnig en warmt het landinwaarts flink op. In de kuststeden blijven de temperaturen aangenaam met maxima veelal tussen 24 en 29 graden. Pas wel op met de zon, want de zonkracht is in de middag 10-11!

Spanje
Het is heet zomerweer. In veel badplaatsen is het nog te doen met maxima rond 31 graden. In het binnenland is het echt heet met in Madrid maxima rond 38 graden en in Zaragoza ruim 40 graden. De hitte houdt voorlopig aan. Ook op de Balearen is het heet met dit weekend maxima rond 35 graden.

Turkije
Het is wisselend bewolkt met vooral rond Istanboel soms een onweersbui. In de badplaatsen in het westen en zuiden is het volop zomer met veel zon en maxima van 30-35 graden. Komend weekend wordt het nog wat heter met 33-37 graden. De zonkracht is bijzonder hoog. In de middag bereikt de zonkracht UV-index 11.

Centraal Europa

Duitsland
Er zijn grote verschillen met in in Oost-Friesland bewolking en maxima van 17 graden en in het zuiden en midden veel zon en tropische temperaturen. In het zuidwesten wordt het regionaal 36 graden. Komende dagen blijft het volop zomer. Morgen wordt het 20-30 graden, in het weekend wordt het heter met 28 graden in het noorden tot 35 in het zuiden.

Oostenrijk
Het is volop zomer met veel zon en in het zuidoosten mogelijk een paar onweersbuien. De maxima liggen op 30-37 graden. Komende dagen is het volop zonnig. Het wordt tijdelijk iets minder heet met maxima rond 30 graden. Zondag en maandag wordt het weer heter met maxima in Wenen rond 35 graden. De kans op een onweersbui neemt dan weer toe.

Zwitserland
Het is zonnig en heet met in de steden 35-38 graden. Voor verkoeling moet je hoog de bergen in. In plaatsen als Wengen en Davos wordt het ook nog 30 graden. Komende dagen wordt het ietsje minder heet, maar zondag wordt het in de steden weer 34-37 graden. Begin volgende week neemt de kans op onweersbuien toe.


Johnny Willemsen Johnny Willemsen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.