Weerbericht Europa

25 mei 2022 12:25 uur

Zuid-Europa

Spanje

Het wordt de komende tijd volop zomer in grote delen van het land. Alleen aan de noord- en oostkust is aanvankelijk iets meer bewolking aanwezig en vooral aan de noordkust valt nog een enkele bui. De temperatuur ligt hier rond een graad of 22. Elders in het land schijnt de zon volop en worden tropische temperaturen verwacht. Vrijdag kan het in Sevilla zelfs 35 graden worden. De komende tijd blijft het overal droog en zonnig. Op Mallorca en Ibiza is er een mix van wolkenvelden en zon bij middagtemperaturen die dagelijks op lopen naar ruim 25 graden.

Op de Canarische Eilanden is het 24 graden met een mix van wolkenvelden en af en toe zon. Wel staat er voor de eilanden de kenmerkende en verkoelende noordoostenwind.

Portugal

Het is schitterend vakantieweer de komende tijd. Aanvankelijk is er nog aardig wat bewolking aanwezig maar vanaf vrijdag maakt de zon overuren. Hierbij stijgt de temperatuur naar 28 graden in Porto tot een graad of 30 in Lissabon. In het weekend vallen de temperaturen nog iets hoger uit. Zorg er voor dat je je goed insmeert als je op rmer. het strand gaat liggen. Onbeschermd kan je binnen 10 minuten al verbranden.

Op Madeira is het droog met wolkenvelden en zonnige perioden. Het waait nauwelijks en dagelijks wordt het een graad of 23.

Italië

Op Sardinië en in het uiterste noorden vallen geregeld enkele pittige buien. Hier stijgt de temperatuur dagelijks naar een graad of 27. Elders in het land is het veelal droog en is er een mix van wolkenvelden en zon. Het is tropisch warm in grote delen met temperaturen van 30 tot lokaal 35 graden. In het weekend kunnen overal in het land enkele pittige regen- of onweersbuien voorkomen.

Kroatië

Vooral aan de kustgebieden is het de komende dagen lekker zomerweer. In Split stijgt de temperatuur naar 30 graden en hiermee is het heerlijk weer om op het strand te gaan liggen. De UV-index is met zonkracht 8 erg sterk. Zorg er dus voor dat je je goed insmeert als je op het strand gaat liggen. In het binnenland komt vaker bewolking voor en komt soms een enkele bui tot ontwikkeling maar veel neerslag wordt er niet verwacht. Na het weekend wordt het een stuk minder heet.

Griekenland

De zon maakt overuren de komende tijd. Daarbij worden veelal tropische temperaturen gehaald. Zo wordt het in Athene een graad of 32. Diep landinwaarts kan het nog iets heter worden, lokaal zelfs 35 graden. Op de eilanden wordt het iets minder heet. Zo stijgt op Kreta de temperatuur naar een graad of 28. De zonkracht is met UV-index 9 sterk. Zorg er dus voor dat je je goed insmeert als je op het strand gaat liggen.

Turkije

Het is volop zomers in grote delen van het land. Vooral aan de populaire badplaatsen schijnt de zon volop en stijgt de temperatuur dagelijks naar tropische waarden van ongeveer 30 graden. Zorg dat je je goed insmeert als je op het strand gaat liggen. Onbeschermd kan je binnen 10 minuten al verbranden. In Istanboel is het iets minder heet, hier stijgt de temperatuur dagelijks naar een graad of 25. Verder landinwaarts kunnen in de middag enkele buien tot ontwikkeling komen. Ook stijgt de temperatuur nog iets verder de aankomende tijd. Zo kan het in Antalya aankomend weekend ruim 35 graden worden.

West-Europa

Frankrijk

Het licht wisselvallig weer met wolken, zonnige momenten en regionaal enkele buien. In het zuiden en oosten is het droog met vaak veel zon. De maxima lopen uiteen van een graad of 17 langs Het Kanaal tot zo'n 30 graden in de Provence. In het weekend wordt het een graad of 19 in Parijs. In de loop van volgende week stijgt het kwik in de hoofdstad naar ruim 20 graden. Daarbij vaak veel zon en een vrij kleine neerslagkans.

Groot-Brittannië

De is wisselvallig met verspreid over het land buien. Er zijn ook zeker droge perioden met zon en dan is het al snel prima weer voor buitenactiviteiten. In Londen ligt het kwik rond 20 graden. In Schotland valt vaak regen en is het met 14 tot 17 graden ook een stuk frisser. Vanaf vrijdag is het overwegend droog met vaak veel zon. De maxima komen uit tussen 15 graden in Schotland en 20 graden rond Londen.

Centraal Europa

Duitsland

Het wordt gevoelig frisser de komende tijd. Aanvankelijk wordt het donderdag nog ruim 20 tot 23 graden maar deze temperaturen zullen in het Hemelvaartweekend niet meer worden gehaald. De wind draait geleidelijk naar het noorden tot noordwesten en voert koudere lucht aan. In Berlijn en München daalt de temperatuur naar 16 graden in het weekend. Dagelijks valt er verspreid over het land een enkele bui maar er zijn ook vaak droge momenten.

Oostenrijk

Donderdag en vrijdag is het wisselend bewolkt en aangenaam warm met 22 tot 27 graden. In het weekend staat neerslag en een temperatuurdaling op het programma. In Wenen wordt het dit weekend een graad of 18. In de loop van volgende week stijgt het kwik weer naar ruim 20 graden in het laagland. Wel is het wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien.

Zwitserland

Het is donderdag en vrijdag overwegend droog en vrij zonnig. Het wordt 22-25 graden, in de zuidelijke dalen regionaal nog wat warmer. In het weekend is kans op enkele buien, vooral in de bergen. De temperatuur zet een daling in. Zondag wordt het in Bern maximaal 17 graden. Na het weekend stijgt de temperatuur in de steden geleidelijk weer naar waarden boven de 20 graden. Daarbij is het wisselvallig met soms zon, maar ook dagelijks kans op buien.