Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

7 december 2019

Het weer in het zuiden van Europa is vrij rustig met zonnige perioden en regionaal ook wat bewolking. Lokaal komen enkele buien voor, maar in de loop van komende week wordt het wisselvalliger en een graadje kouder. In Duitsland is het zachter dan normaal, maar wel met veel bewolking en regionaal buien. Ook daar wordt het een wisselvallige week met tussendoor een beetje zon.

West-Europa

Frankrijk
Grote delen van het land hebben te maken met wolkenvelden en hooguit zo nu en dan wat zon. Lokaal kan een bui ontstaan. Alleen in de meest zuidoostelijke departementen is het vrij zonnig en ook in de regio van Perpignan schijnt de zon. Het wordt 10 graden in Parijs en 17 op Corsica. Komende dagen is het wisselvallig weer met regionaal flink wat regen. Dinsdag is er tijdelijk minder regen en wat zon.

Groot Brittannië
In het noorden van de regio is het buiig weer met tussendoor zon. In Engeland komen minder buien voor en in Londen wordt het 11 graden. Het weekend eindigt in Engeland wat wisselvalliger, maar daarna schijnt op maandag regelmatig de zon. Lokaal komen wel een paar buien voor. De dagen daarna is het wisselvallig met buien en tussendoor droge perioden met wat.

Zuid-Europa

Italië
In de centrale delen van het land kunnen een paar lokale buien ontstaan, maar verder is het droog. Vooral het zuiden en Sardinië hebben zonnige perioden. Het wordt 13 graden in Florence en 19 graden in Palermo. Na het weekend wordt het buiiger. Vooral dinsdag kunnen in het zuiden regen- en onweersbuien ontstaan. Woensdag is het tijdelijk droog en later in de week worden meer buien verwacht.

Portugal
Er is een mix van zon en stapelwolken. Vooral aan de noordwestkust kan de zon een tijd verdwijnen en daar is aan het eind van het weekend kans op buien. Dinsdag is het tijdelijk wat zonniger, maar woensdag neemt de bewolking toe later in de week wordt het wisselvallig weer. In Lissabon is het komende tijd 15-17 graden. Aan de zuidkust is het net iets warmer.

Spanje
In grote delen van het land zijn zonnige perioden. In het binnenland kan het regionaal wel een tijd grijs zijn door mist en laaghangende bewolking. De kustgebieden in het zuidoosten hebben te maken met wat hoge bewolking. Het is 16-19 graden. Komende dagen trekken wolkenvelden over het noordwesten en daar kunnen ook buien tussen zitten. In het zuiden en oosten is het vrij zonnig.

Centraal Europa

Duitsland
Op veel plaatsen is het bewolkt en vooral in het midden en noorden komen buien voor. In het zuiden schijnt soms de zon. Het wordt 7-10 graden en daarmee is het vrij zacht. Het weekend eindigt met een wisselvallige dag. Ook na het weekend is het nat. De dagen daarna zijn er ook tijdelijk minder buien en schijnt af en toe de zon. Later in de week daalt de temperatuur naar 5-7 graden.

Oostenrijk
Overdag komt het een aantal uur tot dooi op sommige pistes, maar in de nachten vriest het overal ruim. De zon kan een tijdje schijnen en in de loop van het weekend verschijnen steeds meer wolkenvelden. Na het weekend staat sneeuwval op het programma. Onder 1300 meter valt neerslag als natte sneeuw of regen. Later in de week wordt het iets kouder en daalt de vorstgrens richting 1000 meter.

Zwitserland
Er is een mix van wolkenvelden en zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe en aan het eind van het weekend is in de bergen kans op wat sneeuw. In de lagere dalen valt regen. Komende week staat meer sneeuw op het programma, vooral in de noordelijke regio's. De vorstgrens schommelt rond 1200 meter.


Matthijs van der Linden Matthijs van der Linden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.