Weerbericht Europa

6 jun. 2023 10:15 uur

Zuid-Europa

Spanje

In het binnenland ontstaan dagelijks onweersbuien en komende dagen kunnen ook de costa's met buien te maken krijgen. De Balearen, met eilanden als Mallorca en Ibiza, houden het zo goed als droog. Daarbij loopt de temperatuur op naar 27 graden in Palma de Mallorca en 25 graden in Barcelona en Málaga. Stabiel droog en heet Spaans zomerweer verwachten we voorlopig niet.

Ook de Canarische Eilanden hebben met enkele buien te maken en dan met name de eilanden die in het westen van de archipel liggen. In de tweede helft van de week wordt het droog en vrij zonnig met maxima van 28 graden aan de kust van Tenerife en Gran Canaria en 29 graden op Lanzarote en Fuerteventura.

Portugal

Het is vrij wisselvallig in Portugal met komende dagen dagelijks enkele regen- of onweersbuien die via de Atlantische Oceaan het land optrekken. Lokaal kunnen de buien vrij stevig uitpakken. De temperatuur stijgt hierbij naar 22 tot 26 graden. Komend weekend wordt het vaker droog, al blijft af en toe wel een enkele bui mogelijk.

Op Madeira is het uitermate wisselvallig en valt zeer veel regen. Op sommige plekken valt in een paar dagen tijd maar liefst 200 millimeter, een hoeveelheid waar de Benelux drie gemiddelde zomermaanden over doet. Vanaf donderdag wordt het droger en zonniger. Ook op de Azoren is het de eerst nog nat en verbetert het weer in de loop van de week.

Italië

Dagelijks ontstaan regen- en onweersbuien en daarbij zijn veruit de meeste buien voor het binnenland en de bergen. Ook bij de grote meren zoals het Comomeer, Lago Maggiore en het Gardameer komt het tot buien. Aan de kust, zoals bij het Toscaanse Viareggio, blijft het de meeste dagen droog en zonnig. Met 25 tot 27 graden is het uitstekend weer om één van de vele mooie stadjes te bezoeken, of om lekker aan het zwembad te liggen.

Griekenland

Ben je op vakantie in Griekenland, dan krijg je daar de komende tijd perfect weer bij. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog en schijnt de zon regelmatig. Het wordt 23 tot 25 graden in de badplaatsen van Kreta en 28 tot 30 graden op Kos en in Athene. Wel staat er op de eilanden in de Egeïsche zee af en toe een verkoelend briesje.

Turkije

Af en toe komt het tot een onweersbui, maar in de bekende plaatsen aan de zuid- en westkust blijft het meestal droog. De temperatuur loopt in Antalya en Izmir op naar een graad of 30 en dan is een duik in het zwembad heerlijk. In Istanbul is het met 25 graden prima weer voor een stedentrip en daarbij kun je rekenen op veel zonneschijn. De zon is wel krachtig met zonkracht 9 en onbeschermd kun je al in 10 minuten verbranden.

Kroatië

De stevige buien nemen geleidelijk af en beperken zich komende dagen vooral tot het binnenland. Dat geeft jou perfect weer om de kustplaatsen te verkennen, want met 27 graden is het in de historische plaatsjes heel aangenaam. Dieper landinwaarts is het met 25 graden ook zomers warm, maar heb je vooral in de middag af en toe een paraplu of schuilplek nodig.

West-Europa

Frankrijk

In het zuiden is dagelijks kans op enkele regen- of onweersbuien, maar er zullen ook af en toe droge momenten zijn waarbij het zonnetje even schijnt. In het midden en noorden is het droog en schijnt de zon uitbundig. Met maxima van ruim 28 graden in Parijs is het heerlijk weer, maar wel vrij warm om de hele dag door de stad te wandelen. In de loop van het weekend kan op meerdere plekken in het land een enkele regen- of onweersbui vallen.

Groot-Brittannië

Het is de komende tijd goed weer om naar Groot-Brittannië op vakantie te gaan. Het blijft droog en de zon schijnt vaak. In Londen is het perfect weer voor een stedentrip. Dagelijks stijgt het kwik naar een graad of 23 en het zonnetje schijnt regelmatig. Ook in Schotland is het goed weer om erop uit te gaan. De temperatuur stijgt daar naar 16 tot 22 graden. Vanaf het weekend vallen de temperaturen een stuk hoger uit. In het zuiden van Engeland kan het dan lokaal 28 graden worden. Wel neemt de buienkans dan ook iets iets toe.

Luxemburg

Goed nieuws voor vakantiegangers die van plan zijn naar Luxemburg te gaan. Het is vaak stralend zonnig en voorlopig verandert er weinig aan dit weerbeeld. De temperatuur stijgt dagelijks naar ruim 25 graden. In het weekend zorgt een oostenwind ervoor dat de temperatuur nog een stuk hoger uitvalt. Dan kan het ruim 28 graden worden. Al met al heerlijk weer om lekker bij een meertje te gaan liggen. Zorg wel dat jij je goed insmeert als je buiten bent. Ze zon is met zonkracht 7 namelijk erg sterk. Jouw onbeschermde huid kan dan al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Centraal Europa

Duitsland

De komende dagen kunnen in het midden en zuiden van het land een enkele regen- of onweersbui vallen. In het noorden is het droog en schijnt de zon geregeld. Vanaf vrijdag is het overal droog en schijnt de zon uitbundig. De temperatuur stijgt dan ook aanzienlijk. Dagelijks wordt het 25 tot lokaal zelfs 30 graden in het zuidwesten van het land. Daarmee is het op en top zomerweer!

Oostenrijk

Vooral in de middag ontstaan dagelijks enkele regen- en onweersbuien. Door vroeg op pad te gaan ontwijk je meestal een nat pak. Maar ook in de middag is tussendoor ruimte voor de zon. De temperatuur loopt de komende dagen iets op. Zo wordt het vrijdag 25 graden in Wenen en 27 graden in Innsbruck. Ook Salzburg kan dan rekenen op zomerse temperaturen en in Graz wordt het 24 graden.

Zwitserland

In de Alpen en het merengebied van Ticino (Tessin) ontstaan dagelijks tijdens de middag enkele regen- en onweersbuien. Als je van plan bent om een bergwandeling te maken is het dan ook verstandig om vroeg op pad te gaan. Met 25 tot 27 graden is het broeierig warm. Verder naar het noorden is het vaker droog en zonnig. In Basel stijgt het kwik later in de week naar 28 graden.

Noord-Europa

Zweden

Het is schitterend weer in grote delen van het land. Vooral in het midden en zuiden van het land is het dagelijks zonovergoten. Hierbij stijgt de temperatuur naar 18 tot 24 graden. In Malmö kan het zelfs zomers warm worden met 25 graden. In de noordelijke helft is wat vaker bewolking aanwezig en kan af en toe een enkele bui vallen. Hier is het ook beduidend minder warm dan met maxima rond een graad of 15. Later in de week wordt het ook daar warmer door de aanvoer van warmere lucht uit het zuiden.

Noorwegen

Het droge en zonnige weer overheerst in de zuidelijke helft van het land. De temperatuur stijgt hierbij naar een zomerse 25 graden in Oslo. Daarmee is het schitterend weer voor een stedentrip. Aan de westkust is het door een wind van zee beduidend minder warm met 15 tot 19 graden. Als je verder naar het noorden gaat dan komen de temperaturen nog een stuk lager uit. Ook kan ten noorden van Trondheim af en toe een enkele bui vallen.

Denemarken

In heel het land is het droog met flink wat zonuren. In Kopenhagen stijgt de temperatuur dagelijks naar een graad of 23. Met een zonnetje erbij is het schitterend weer om er lekker op uit te gaan. Voorlopig verandert er weinig en blijft het droge en zonnige weerbeeld domineren.