Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

17 augustus 2019

West-Europa heeft te maken met een wisselvallig weerbeeld. Vanuit het zuidwesten en westen trekken er met regelmaat buien over. Tussen de buien door wisselen stapelwolken en zon elkaar af en het is een graad of 20-25. Richting het zuiden komt er meer ruimte voor de zon en neemt de buienkans af. In de binnenlanden van Spanje en Portugal is het heet met maxima boven de 35 graden. In de kustgebieden valt de temperatuur wat lager uit door de wind. Daardoor is het aangenaam strandweer voor vakantiegangers. Ook in Italië, Kroatië, Griekenland en Turkije is het genieten met volop zonneschijn en temperaturen boven de 30 graden. In het Alpengebied blijft het droog en is het met maxima boven de 20 graden geschikt om eropuit te trekken. Vanaf zondag neemt de buienkans toe en daarna blijft het wisselvallig. De vooruitzichten voor Zuid-Europa zijn onveranderd: zonnig en warm.

West-Europa

Frankrijk
Vanaf het noordwesten trekt een gebied met buien over het land en het weekend verloopt wisselvallig. Met name in Bretagne kan het flink regenen. Het wordt hier niet warmer dan 19 graden. Ook Parijs kan rekenen op een regenachtige zaterdag. Het wordt 23 graden en tussen de buien door is het bewolkt. Verder naar het zuiden is het mooi zomerweer met temperaturen tussen de 27 en 30 graden.

Groot Brittannië
Het is wisselvallig met een opeenvolging van buien vanuit het zuidwesten en westen. Daarbij kan het hard waaien aan de kust en in de hoger gelegen gebieden. In Engeland wordt het 17-23 graden, in Schotland 16-19 graden en circa 9 graden in de Schotse hooglanden. Daarna blijft het wisselvallig en zeker in Schotland is de kans op buien groot. In Engeland komt wat meer ruimte voor de zon.

Zuid-Europa

Griekenland
Het weekend belooft warm en zonnig te worden. Op het vasteland komen wat meer stapelwolken voor. Daarnaast is er ook genoeg ruimte voor de zon. Het wordt 29 tot 32 graden. Op de Griekse eilanden schijnt de zon volop en wordt het een graad of 30. In het Egeïsche zeegebied waait een stevige wind die voor verkoeling zorgt. Daarna blijft het zonovergoten en de temperatuur neemt geleidelijk iets toe.

Italië
In het noorden komt de meeste bewolking voor en wordt het 24-27 graden. Het blijft overal droog de komende dagen. Richting het zuiden stijgt de temperatuur en is er meer ruimte voor de zon. Aan de Adriatische kust wordt het 28 graden. In Toscane en Rome is het met maxima van 30-32 graden het warmst. In het uiterste zuiden en op de eilanden neemt de wind toe in kracht, daarbij wordt het 28-32 graden.

Kroatië
Zon en stapelwolken wisselen elkaar af. In het binnenland is de bewolking iets hardnekkiger, aan de kust breekt de zon regelmatiger door. In Pula, Dubrovnik en Zagreb wordt het 28 graden, in Split is het iets warmer met een graad of 30. Tijdens en na het weekend neemt de bewolking af en de temperatuur gaat in de lift. Daarbij komen de maxima overal in het land in de middag boven de 30 graden.

Portugal
Het is prachtig vakantieweer in de Algarve en op Madeira: zonovergoten met 25 tot 30 graden. In het binnenland is het heet met maxima van 35-37 graden. Aan de kust waait een stevig briesje vanuit het westen. Met 31 graden is het in Lissabon aangenaam weer voor een stedentrip. Richting het noorden is het koeler en komt meer bewolking voor met kans op een spatje regen. In Porto wordt het 23 graden.

Spanje
Volop zon en warmte in grote delen van Spanje. Zeker in het binnenland loopt de temperatuur flink op tot 38-40 graden in Madrid en Sevilla. Aan de costa's zorgt een briesje vanuit het oosten voor verkoeling en wordt het 29-32 graden. Op Mallorca en Gran Canaria wordt het een graad of 30 en is het heerlijk strandweer. In het noorden is nog kans op enkele buien. Het blijft daarna zonnig en warm.

Turkije
In de badplaatsen aan de west- en zuidkust is het warm en zonnig de komende tijd. In Izmir en Antalya wordt het 30-35 graden. Tijdens het weekend kunnen er in het binnenland en aan de Zwarte Zeekust zware buien ontstaan waarbij een klap onweer niet uitgesloten is. Daarbij wordt het 23-25 graden. Ook aan de zuidkust kunnen (onweers)buien voorkomen. In Istanboel is het prima weer met 29 graden en zon.

Centraal Europa

Duitsland
Het is overwegend bewolkt, af en toe is er ruimte voor de zon. Vanuit het zuidwesten trekken er buien over. De temperaturen liggen tussen de 22 en 26 graden. In Berlijn wordt het 25 graden en blijft het droog. Komende dagen wordt het in zuiden en oosten warmer met temperaturen boven de 25 graden. In het westen en noorden kan het flink regenen.

Oostenrijk
Het is overwegend droog met regelmatig ruimte voor de zon. De temperatuur varieert van 23 graden in Sölden tot 28 graden in Wenen. In het weekend neemt de bewolking af en de temperatuur zal geleidelijk oplopen. In Wenen wordt het zondag met 33 graden het warmst. In de Alpen is er in de avond kans op een bui.

Zwitserland
In Zwitserland is het prima vakantieweer. Het is overwegend zonnig met af en toe wat bewolking. Het wordt 19-22 graden in de hogere gebieden en 27-29 graden in de dalen. In het hele land is het droog met weinig wind. De komende dagen neemt de bewolking toe. In de loop van zondag trekken vanuit het westen buien over waarbij een klap onweer mogelijk is. Daarna blijft het weerbeeld wisselvallig.


Roosmarijn Knol Roosmarijn Knol Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.