Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

20 sep. 2019

In een groot deel van Europa is het heerlijk zonnig nazomerweer. Op een aantal plaatsen komen de maxima dit weekend ruim boven 20 graden uit. Op enkele plekken wordt het zelfs even zomers warm. In het Middellandse Zeegebied kunnen enkele buien voorkomen. In de loop van de weekend neemt ook de kans op buien in noordwesten en centrale deel van Europa toe. In Griekenland blijft het dan vrij zonnig en overwegend droog. Ook aan de bekende Turkse badplaatsen schijnt de zon vaak volop.

West-Europa

Frankrijk
In het zuiden en westen zijn enkele buien mogelijk. Daarnaast is er regelmatig ruimte voor de zon en is het op veel plaatsen heerlijk weer. In Parijs wordt het 23 graden, in Marseille 28 graden. Zondag zijn er in het hele land buien mogelijk, aan de Middellandse Zee kunnen deze gepaard gaan met onweer. Ook volgende week is er regelmatig kans op buien.

Groot Brittannië
Typisch Brits weer is het even niet. Het is overwegend droog en er is regelmatig ruimte voor de zon. Met maxima van 20 graden in Edinburgh en 22 in Londen is het prima nazomerweer. Vanaf zaterdag neemt overal de kans op buien toe. De temperatuur daalt daarbij ietsjes. Zondag wordt het nog 18-23 graden. Woensdag wordt het 16-21 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Het weerbeeld bestaat op veel plekken uit veel wolkenvelden en enkele (onweers) buien. Op de eilanden voor de Turkse kust blijft het over het algemeen vrij zonnig, zoals op Kos en Rhodos. In het weekend keert overal de zon terug en blijft het weer droog. Vandaag is het 22-28 graden. In het weekend blijven de maxima op veel plaatsen rond zomerse waarden uitkomen.

Italië
Op veel plaatsen is het droog en vrij zonnig. In het zuiden zijn aanvankelijk wel enkele buien mogelijk. In de loop van het weekend neemt de kans op (onweers)buien weer toe en dan vooral in het noorden van het land. De temperatuur stijgt naar 22 graden in Milaan en naar ongeveer 28 graden in Rome. Op Sicilië en Sardinië is het droog en vrij zonnig. De temperatuur stijgt naar 27-29 graden.

Kroatië
Het is overwegend droog. De zon schijnt daarbij flink en de temperatuur gaat vooral landinwaarts weer omhoog. Aanvankelijk is het 19-24 graden. In het weekend wordt 20-24 graden. In Istrië en Dalmatië blijft het met 22-24 graden aangenaam nazomerweer. Vanaf zondag neemt de kans op neerslag toe.

Portugal
Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Vooral zaterdag is de kans op regen in het hele land groot. De temperatuur stijgt naar 21 graden in Porto en naar 25 graden in Lissabon. Landinwaarts komt het kwik in het weekend uit op 22-24 graden. Ook in het zuiden is het veelal 22-24 graden. Op Madeira is zo nu en dan ruimte voor de zon en is het 26 graden.

Spanje
De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook stapelwolken over het land en hier en daar is een bui mogelijk. Ook in het weekend is er regelmatig kans op een bui. Tussendoor is zo nu en dan wel ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 25-29 graden. Aan de noordkust is het enkele graden minder warm. Op de Balearen schijnt de zon en wordt het 28 graden.

Turkije
Vakantiegangers naar de bekende badplaatsen hebben precies het weer wat ze verwachten. De zon schijnt volop en het wordt dagelijks 27-32 graden. Aan de noordkust komen wolkenvelden voor en is kans op enkele buien. Daarbij is onweer mogelijk. De temperatuur is aan de Zwarte Zee met 17-23 graden duidelijk lager. In Istanboel wordt het dit weekend 22-23 graden.

Centraal Europa

Duitsland
Het is heerlijk nazomerweer. Op veel plaatsen is veel ruimte voor de zon. In het noorden komen meer wolkenvelden voor. Het is overwegend droog en de maxima komen uit op 23 graden in Berlijn en 24 in Keulen. Zondag neemt in het zuidwesten de kans op een bui toe. Vanaf zondag belooft het in het hele land wisselvallig te worden. Daarbij daalt de temperatuur enkele graden. Maandag wordt het 15-20 graden.

Oostenrijk
Met maxima van 17-19 graden en geregeld ruimte voor de zon is het in Oostenrijk prima weer voor een bergwandeling. Zondag zijn er vooral in het oosten meer wolkenvelden. Het wordt dan 18-23 graden. Vanaf zondag neemt de wisselvalligheid toe. De zon is iets minder vaak te zien. De maxima blijven uitkomen rond de 20 graden.

Zwitserland
Zonnige perioden en wolkenvelden wisselen elkaar af. Met op veel plaatsen maxima van 19-25 graden is het prima nazomerweer. Zondag neemt de kans op buien toe en ook volgende week lijken de dagen vaak wisselvallig te verlopen. Af en toe kan de zon nog wel even schijnen. De temperatuur daalt iets, maar koud wordt het niet. Dinsdag wordt het 18-22 graden.


Marlotte van der Heiden Marlotte van der Heiden Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.