Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

24 okt. 2017

Nazomer is nog steeds te vinden in Spanje en Portugal. Het is zonnig en droog bij maxima tussen 25 en 30 graden. Ook in Zuid-Frankrijk en Italië is het prima weer, met iets lagere temperaturen. In Griekenland en Turkije komt het tot fikse onweersbuien. In de Alpen is het rustig en zacht herfstweer, vanaf het weekend wordt het kouder en natter. Boven 1500 meter gaat sneeuw vallen! Ook in West- en Centraal-Europa wordt het vanaf het weekend minder zacht. In Scandinavië klopt eindelijk de winter aan.

West-Europa

Frankrijk
In het noorden is het wisselend bewolkt met soms mist in de nacht en ochtend. Langs de Belgische grens valt wat (mot)regen. Verder naar het zuiden schijnt de zon flink, vooral aan de Middellandse Zee. Het is opmerkelijk warm voor de tijd van het jaar met 17-20 graden in het noorden en 20-25 in het zuiden. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur flink naar beneden, In Parijs wordt het dit weekend 13 graden.

Groot Brittannië
Het is komende dagen wisselvallig met vooral in Schotland veel buien en wind. In Engeland is het ook regelmatig droog met flinke zonnige perioden. De temperatuur ligt eerst opmerkelijk hoog voor de tijd van het jaar met in Londen 19 graden. In de tweede helft van de week is het een graad of 14. In Schotland is het enkele graden koeler. Richting het weekend wordt het droger, zonniger en iets frisser.

Zuid-Europa

Griekenland
Zware buien trekken over het land en veroorzaken lokaal wateroverlast. Woensdag klaart het in het noordoosten op en donderdag verlaten de laatste buien Kreta. Het is dan weer zonnig en droog. Tijdens buiige dagdelen is het een graad of 15, maar als de zon doorbreekt kan het 20 graden worden. Eind van de week wordt het met 20-24 graden weer nazomers. Volgend weekend neemt de kans op buien weer toe.

Italië
Het is uitstekend nazomerweer met flink wat zon. In het zuiden is komende dagen nog kans op een bui, maar wordt het vanaf donderdag ook zonnig en droog. In de Alpen is kans op mist of laaghangende bewolking. De temperatuur is aangenaam met 19 tot 23 graden. In het weekend gaat het kwik in het noorden naar beneden, vooral in de Alpen wordt het gevoelig kouder.

Portugal
Het is behoorlijk zomers komende dagen. De zon schijnt uitbundig en door een oostenwind wordt warme lucht aangevoerd vanaf het vasteland. Daardoor wordt het zomers warm tot aan zee met 25 tot lokaal 30 graden. Normaal is het een graad of 20! Het warme en zonnige weer blijft tot na het weekend aanhouden. Op Madeira is het half bewolkt met zon en stapelwolken. Met 26 graden is het aangenaam.

Spanje
Het zomerweer weet maar van geen ophouden. Ook komende week is het dagelijks zonnig en droog bij maxima tussen 25 graden langs de Costa's tot 30 in Sevilla. Niet alleen de zomer was de warmste ooit gemeten, ook de herfst kent veel uitersten in de vorm van droogte en hitte. Langs de noordkust is het met 18-22 graden iets minder warm. Op de Canarische Eilanden is het zonnig en circa 28 graden.

Turkije
Komende dagen trekken zware regen- en onweersbuien over het land. Daarbij is kans op wateroverlast, in korte tijd kan zeer veel regen vallen. De temperatuur valt dan ook lager uit met 20 graden. Het zuidoosten ontspringt de dans en houdt zonnig en warm weer. Vanaf donderdag wordt het overal weer zonnig. Het wordt dan 18 graden in Istanboel en 24 in Antalya.

Centraal Europa

Duitsland
Het noorden heeft regelmatig te maken met (mot)regen. De zon schijnt niet zo heel vaak en het is zacht met een graad of 15. In het zuiden is het droger en laat de zon zich vaker zien. Het is zeer zacht met 18 graden in München en maar liefst 21 in het Rijndal! Vanaf vrijdag stroomt met een noordwestenwind frissere lucht het land binnen, waardoor de temperaturen weer normaal zijn met 6-13 graden.

Oostenrijk
Het is overwegend droog met vooral donderdag flink wat zon. Het is daarbij opmerkelijk zacht met maxima rond 18 graden. Vanaf vrijdag wordt de warme lucht verdreven en gaat het flink regenen. De temperatuur keldert en komt in het weekend in de Alpen dicht bij 0 graden uit. Er kan dan voor het eerst dit najaar flink wat sneeuw vallen vanaf 1500 meter hoogte!

Zwitserland
Het is overwegend droog met vooral donderdag flink wat zon. Het is daarbij opmerkelijk zacht met maxima tot wel 20 graden aan toe in de steden. Vanaf vrijdag wordt de warme lucht verdreven en gaat het flink regenen. De temperatuur keldert en komt in het weekend in de Alpen dicht bij 0 graden uit. Vanaf 1500 meter hoogte gaat dan net als afgelopen dagen weer sneeuw vallen.


Jordi Huirne Jordi Huirne Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.