Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

18 okt. 2017

Liefhebbers van warm en zonnig najaarsweer zitten goed in Griekenland en Turkije. Bij vrij veel zon wordt het 23-29 graden. Op het Iberisch Schiereiland is het na een uitzonderlijk hete periode wisselvallig. Er ontstaan geregeld buien en het wordt 14-23 graden. In Midden- en West-Europa is het aanvankelijk prima najaarsweer, maar komende dagen wordt het wisselvallig met buien en veel wind.

West-Europa

Frankrijk
Het bijzonder warme nazomerweer is verdreven. Komende dagen is er een mix van wolkenvelden en zon en soms valt een bui. Op droge dagdelen is het prima weer. Het wordt 20 graden in Parijs tot 23 in de Provence. Vanaf vrijdag wordt het echt wisselvallig met geregeld buien. In het zuidoosten is het nog best vaak zonnig met maxima rond 22 graden. In Parijs wordt het voor het gevoel fris met 15-16 graden.

Groot Brittannië
De rust lijkt wedergekeerd na ex-orkaan Ophelia, maar niets is minder waar. Komende tijd weten lagedrukgebieden Groot-Brittannië makkelijk te vinden. Daarbij haalt de wind soms flink uit. Natte dagdelen worden afgewisseld met langere droge perioden. Zon en wolken wisselen elkaar af. Tijdens droge dagdelen is het prima weer met in Londen een graad of 16. In Schotland is het buiig en fris met 13 graden.

Zuid-Europa

Griekenland
Het is voor het gevoel nog behoorlijk zomers met veel zon en slechts lokaal wat stapelwolken. Heet is het niet, maar met maxima van 23-26 graden is een strandbezoekje in de middag prima mogelijk. Vrijdag zijn er op de westelijke eilanden (Corfu, Kefalonia) enkele buien mogelijk. Begin volgende week volgen waarschijnlijk in het hele land buien. Daarbij komt het kwik rond 20 graden uit.

Italië
Het is nog heerlijk najaarsweer met veel zon en maxima van 21-24 graden. In de Po-vlakte kan de dag met mist beginnen. Aan het eind van de week is kans op een enkele bui, maar op de meeste plekken blijft droog. Tussendoor blijft er ruimte voor de zon en de maxima komen uit op 18-24 graden. In Rome is het met een graad of 23 zeer aangenaam.

Portugal
Het is vaak bewolkt met soms enkele buien. De maxima variëren van circa 18 graden in het noorden tot 20 in het zuiden. De komende dagen wordt het in het zuiden wat beter met meer zon en weinig neerslag. Met maxima rond 22 graden komt het echte zomerweer niet terug. Op Madeira is het met 24-25 graden wel iets warmer. Het weerbeeld bestaat daar komende dagen uit stapelwolken en zon.

Spanje
De hitte van de afgelopen dagen is verdreven en daarmee is een wisselvallige periode aangebroken. Geregeld ontstaan buien en het is vaak bewolkt. In het binnenland is het fris met bijvoorbeeld in Madrid slechts 14 graden. Aan de costa's is het aangenamer met 21-23 graden. Komende dagen neemt de buiigheid af. Op de Canarische Eilanden is het circa 26 graden met veel zon en een matige noordenwind.

Turkije
Komende tijd is het volop zonnig en heerlijk nazomerweer. In Istanbul ligt de middagtemperatuur op circa 21-23 graden. In de badplaatsen aan de west- en zuidkust weet de temperatuur nog op te lopen naar zomerse waarden van 25-29 graden. Het is dus nog prima strandweer. Pas vanaf volgende week dinsdag neemt de buienkans fors toe en wordt het een paar graden minder warm.

Centraal Europa

Duitsland
De dag start op veel plaatsen mistig, maar daarna is het prima najaarsweer. 's Middags is er een mix van wolken en zon en wordt het 16-21 graden. Ook morgen wordt op veel plaatsen nog een prima dag, maar vrijdag volgt vanuit het westen op steeds meer plekken regen. De temperatuur gaat geleidelijk omlaag. Daarna is het wisselvallig met vaak buien. Met 13-15 graden is het voor het gevoel fris.

Oostenrijk
Na mist in de ochtend is het later op de dag op veel plaatsen zonnig. De maxima liggen tussen 15 en 21 graden. In Wenen wordt het 19 graden. Komende dagen verandert er weinig. In het westen van het land neemt vrijdag en zaterdag de kans op regen toe. In Wenen volgt op zondag regen. Na het weekend is opnieuw veel ruimte voor de zon en stijgt het kwik naar 15-17 graden.

Zwitserland
Het is rustig nazomerweer met in de ochtend plaatselijk mist en verder veel zon. Met 19-21 graden is het in de grotere steden behoorlijk warm. Het weekend verloopt wisselvalliger met vrij veel bewolking. Vooral zondag lijkt zeer nat te worden. Begin volgende week ligt de middagtemperatuur op 10-15 graden. Daarbij is het meestal droog en is er vrij veel zon.


Yannick Damen Yannick Damen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
MeteoVista zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.