Het is weer herfst, tijd voor de dekbedwissel

03 oktober 2023, 17:01

Gezondheid
Vrouw onder dekbed. Foto: Pexels / Monstera Production

De herfst is weer aangebroken en langzaam wordt het wat kouder, ook in onze slaapkamers. Tijd voor de dekbedwissel! Wist jij dat je dekbed voor wel 80% je slaapklimaat bepaalt? Belangrijk dus om er eentje te kiezen die goed bij jou en de tijd van het jaar past. Zo voorkom je dat je het té warm of té koud hebt in bed. En dat slaapt echt stukken beter. Slaapadviseur Sanne van Beter Bed vertelt je precies wat jij wilt én moet weten over je dekbed.

Omdat we toch vaak vragen krijgen over het moment waarop dekbedden gewisseld moeten worden, hebben we wat algemene delers en richtlijnen voor je op ’n rij gezet. Inclusief tips over het wassen en opbergen van beddengoed, zodat je volgend seizoen gewoon weer geniet van je luchtige zomerdekbed. En het seizoen daarna weer…

Wanneer wissel je van dekbed?

De meeste mensen switchen begin oktober naar een dikker dekbed. Heb je een vierseizoenen dekbed? Dan is het tijd om het zomerdeel in te wisselen voor het najaarsdeel. In december voeg je vervolgens het dunnere zomerdekbed hierbij en ben je klaar voor de koude wintermaanden.

Vanaf maart of april slaap je weer onder het enkele voor-/najaarsdeel, om dit vervolgens in juni of juli weer weg te leggen en alleen onder het zomerdeel te gaan liggen. En op de echt warme dagen is een lakentje voldoende. Maar nogmaals, we hebben het hier over de gemiddelde Nederlander hè. Wat voor het merendeel geldt, hoeft niet voor jou te gelden en soms blijft het in de herfst wat langer warm dan gemiddeld. Maar zo heb je in elk geval een richtlijn.

Foto: BeterBed
Foto: BeterBed

Welk winterdekbed past bij mij?

Dat je dekbed voor een groot deel ook de kwaliteit van je nachtrust bepaalt is logisch. Kies dus zeker voor een dekbed dat bij jou past. Niet te warm, niet te koud. Let bij het kiezen van je (winter)dekbed vooral op de warmteklasse van het dekbed, het soort dekbed en de vulling.

Wat maakt een dekbed goed?

Wil jij nu meteen op zoek gaan naar dat ene goede dekbed? Dan stop maar, want die ga je niet vinden. Er bestaat namelijk niet maar één goed dekbed. Jouw beste dekbed past bij jouw lichaam en wensen. En dat is dus voor iedereen anders. Het is hierbij belangrijk dat je kijkt naar de materialen die zijn gebruikt voor de vulling en de hoes van het dekbed. Heb je het snel warm dan kies je voor goed ademende materialen, heb je het snel koud dan kies je beter voor goed isolerende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Ga voor die eigenschappen die passen bij jouw slaapgedrag.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht