Volop hitte tijdens GP van Qatar

04 oktober 2023, 10:40

Sport
GP van Singapore in 2019. Foto: Charles Coates/Getty Images, via redbullcontentpool.com

In Qatar is het natuurlijk wel vaker ontzettend warm, maar de komende vier dagen haalt de temperatuur frequent de grens van 40 graden en overschrijdt dat niveau soms zelfs. De heetste dag wordt waarschijnlijk zaterdag, daarna draait de wind iets meer naar het noordoosten en komt dan van zee. Dat levert enkele graden ‘afkoeling’ op.

Grote delen van het jaar zijn in Qatar zinderend heet en zonnig, zo ook in en rondom de stad Doha. Tussen april en november bereikt de temperatuur geregeld 38 tot 40 graden, terwijl het tijdens de nachtelijke uren vaak niet kouder wordt dan een graad of 30. Daarbij waait het soms wel stevig en daarvan is de ligging mede de oorzaak. Qatar is namelijk grotendeels omgeven voor water.

Extreem warm weekend

Vrijdag vinden een vrije training en de kwalificatie plaats. De kwalificatie is tijdens de avond en dan zal het met circa 35 graden niet ontzettend heet meer zijn, aangezien we ’s middags van een maximum van ruim 40 graden komen. De vrije training wordt echter in de namiddag gehouden en dan zal het kwik dus nog wel de veertig graden benaderen. Daarbij is het zonnig, maar er staat wel een opvallend wind. Die kan bij tijden kracht 5 bereiken in open gebieden. Verkoeling zal dat niet opleveren, maar enige invloed op de wagens door die wind is niet uitgesloten.

Het raceweekend zelf wordt niet veel koeler. Vooral zaterdag zindert de temperatuur naar 41 tot 42 graden, iets om rekening mee te houden tijdens de sprint shoot-out. Tijdens de sprintrace in de avonduren is het nog ongeveer 34 graden. Daarbij waait het opnieuw wel stevig met kracht 5 en soms zelfs 6 uit een noordelijke richting. Daarbij kunnen windvlagen voorkomen tussen 50 en 55 km/uur.

Zondag draait de wind iets meer naar noordoost en wordt de grens van 40 graden waarschijnlijk (net) niet meer gehaald, maar alsnog staat er 38-39 graden op de thermometer. Tijdens de race ’s avonds is dan het ongeveer 33 graden op het circuit. De wind waait zondag veelal met kracht 4 en daarbij schijnt de zon, net als de dagen ervoor, vrijwel ongehinderd. Na zonsondergang is het dan uiteraard helder.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht