Wintersport: wederom zeer veel sneeuw in Italië

01 maart 2024, 13:20

Wintersport
Schitterende omstandigheden in Adelboden. Foto: Floris Lafeber

In Italië is afgelopen week een enorme hoeveelheid sneeuw gevallen op sommige plekken. Komend weekend staat weer een sneeuwdump op het programma voor bepaalde plekken in de Alpen. Of ook in jouw wintersportgebied veel sneeuw gaat vallen lees je in ons nieuwste wintersportweerbericht.

De verschillen zijn de aankomende dagen groot in de Alpen. Er gaat een flinke bak sneeuw vallen, maar dat is niet voor alle wintersportgebieden weggelegd. Vandaag valt op veel plekken in de Alpen al wat neerslag, maar dat valt in het niet bij wat er zondag gaat vallen. Een neerslaggebied trekt noordwaarts over de Alpen. In Italiaanse Alpen kan lokaal wel 20 centimeter vallen, elders in de Alpen blijft het beperkt tot enkele centimeters. Ook valt in flink wat dalen gewoon regen. In Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 2000 meter. In de Franse Alpen is het vandaag droog met ruimte voor de zon. Op en top skiweer hier!

In het weekend weer een heuse sneeuwdump

Dit weekend staat er weer een interessante weersituatie op het programma voor de Alpen. Zaterdag vallen flink wat sneeuwbuien aan de zuidkant van de Alpen. Vooral in het zuiden van Zwitserland en in het noordwesten van de Italiaanse Alpen kan een mooi laagje sneeuw vallen boven grofweg 1500 meter. In de Franse Alpen valt hooguit enkele centimeters sneeuw. In Oostenrijk blijft het overwegend droog en is het zeer zacht met in de dalen maxima ruim in de dubbele cijfers. Zo is het in Saalbach een graad of 12. Veel laaggelegen pistes kunnen aan het einde van de dag dan ook van slechte kwaliteit zijn.

Zondag valt zeer veel sneeuw in het noordwesten van de Italiaanse Alpen, in het zuiden van Zwitserland en in de Franse Alpen. Er ontstaat er een actief neerslaggebied boven de Franse Alpen dat een lange tijd boven dezelfde omgeving blijft hangen. Tot en met maandag valt een enorme hoeveelheid sneeuw in sommige wintersportgebieden. Zo kan er in het Zwiterse Saas-Fee ruim een meter sneeuw vallen op de hoogste toppen! In de populaire Franse skigebieden zoals Alpe d'Huez en Val Thorens valt tientallen centimeters sneeuw. De meeste sneeuw wordt verwacht in het noordwesten van de Italiaanse Alpen. De hoeveelheden kunnen hier lokaal zelfs oplopen tot 2 meter! De sneeuwvalgrens ligt hierbij tussen 800 en 1400 meter en vele dorpen zullen dus ook flink wat sneeuw krijgen. De enorme hoeveelheden zullen ongetwijfeld ook voor flink wat problemen zorgen. In de bergen is een verhoogde kans op lawines en in de lagere dalen is kans op overstromingen.

Sneeuwdump in Solden (foto: Jeroen Elferink)
Sneeuwdump in Solden (foto: Jeroen Elferink)

Volgende week overal Kaiserwetter?

Dinsdag en woensdag is in dezelfde regio’s nog sneeuw mogelijk, maar vanaf donderdag is het vaak droog en zonovergoten. Er kan dan volop worden genoten van Kaiserwetter in veel gebieden. De temperatuur levert in de loop van de nieuwe week wel flink wat in en kan het op de pistes weer echt koud zijn!

Oostenrijk valt buiten de boot

Het populaire wintersportland Oostenrijk valt deze dagen behoorlijk buiten de boot. Het is zacht en de neerslaggebieden halen het land niet. Toch kan je voorlopig op grotere hoogte nog heerlijk skiën, maar veel dalafdalingen zijn later op de dag van slechte kwaliteit. Volgende week wordt het ook hier kouder, wat ten goede komt van de kwaliteit van de pistes.

Dichtbij huis nauwelijks wintersport meer mogelijk

In eigen land in de Ardennen is al heel lang geen sneeuw van betekenis meer gevallen en is wintersport een ver van je bed-show. In Winterberg zijn nog enkele liften geopend, maar bovenop de berg ski je op een laagje kunstsneeuw terwijl alles om je heen groen is. Ook dit weekend is het in Winterberg weer erg zacht met maxima van ruim 10 graden en in de nachten ligt het kwik ruim boven nul. Neerslag staat voorlopig niet op het programma, maar de temperatuur gaat volgende week wel wat inleveren. Het komt dan waarschijnlijk weer tot nachtvorst en dat betekent dat de sneeuwkanonnen wellicht weer aan kunnen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht