Paasweer: gevoelig kouder, maar meest droog

01 april 2021, 13:55

Het weerbeeld ziet er dit lange paasweekend niet verkeerd uit. Het is over het algemeen droog en geregeld schijnt de zon. Wel is het vanaf vrijdag een flink stuk kouder met maxima van 8 tot 13 graden. Paasmaandag is het met 3 tot 8 graden nog wat kouder en bovendien staat er een gure wind en komt het tot (winterse) buien.

Goede Vrijdag is er een mix van zon en wolken. Vooral later op de dag schijnt de zon flink. Het blijft overal droog, maar het is gevoelig frisser dan donderdag of eerder deze week. Het wordt maximaal 7 tot 9 graden aan zee en in de hogere delen van het land en 10 tot 13 graden elders. De koude lucht wordt aangevoerd met een matige en aan zee soms een vrij krachtige noordenwind.

Ook zaterdag waait er een matige noordenwind en daarmee wordt aanhoudend koude lucht aangevoerd. Het wordt maximaal 6 graden in Hoog-België en 8 graden aan zee. Elders stijgt het kwik naar waarden tussen 10 en 12 graden. Het weerbeeld laat droog weer zien met flinke zonnige perioden. Prima weer om voor een wandeling of fietstocht.

Groot verschil tussen paasdagen

Zondag, eerste paasdag, start de dag koud met kans op mist en vooral ten zuiden van Samber en Maas ook met temperaturen onder nul. Geleidelijk breekt de zon volop door en is het aangenaam weer. Het is ook wat zachter met temperaturen van 8 tot 14 graden en er staat over het algemeen weinig wind. Prima weer voor rijders van de Ronde van Vlaanderen. Wel wordt er opgeroepen om Vlaanderens Mooiste thuis te bekijken.

Paasmaandag ziet het weerbeeld er heel anders uit. Na een regenachtige ochtend steekt er in de middag een koude noordwestenwind op. Het komt tot buien en deze buien kunnen winters zijn met kans op hagel, onweer en smeltende sneeuw. In Hoog-België is kans op sneeuw.

De temperatuur wordt niet hoger dan 0 tot 3 graden in de Oostkantons en hooguit 8 elders, maar tijdens stevige buien is het kouder. De matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind maakt het voor het gevoel nog kouder.

Foto: John Maenhout

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook