Tien doden door orkaan in Mexico

01 juni 2022, 10:20

Orkanen
Ondergelopen straten in Florida door orkaan Irma. Foto: Adobe Stock / Satoshi Kina

In Mexico heeft orkaan Agatha zeker tien levens geëist, terwijl nog minstens twintig mensen vermist worden, zegt de gouverneur van de staat Oaxaca. De eerste storm van het orkaanseizoen in de Stille Oceaan veroorzaakte volgens de autoriteiten overstromingen en aardverschuivingen. De meeste vermisten bevinden zich in de "hogere bergen", aldus de gouverneur.

Met windsnelheden tot 160 kilometer per uur was Agatha volgens het Amerikaanse orkaancentrum een orkaan van categorie twee op een schaal van vijf. Het natuurgeweld verloor aan kracht, maar in het zuidoosten van Mexico bleef het flink regenen. Volgens het National Hurricane Center kan deze regen mogelijk "levensbedreigende overstromingen en modderstromen" veroorzaken.

Persbureau Reuters meldt dat Mexico de nationale garde in heeft gezet om de staten Oaxaca, Guerrero en Chiapas hulp te bieden. De storm heeft twee snelwegen onbegaanbaar gemaakt en telefoonlijnen platgelegd. Hoewel Agatha is afgezwakt terwijl ze over land trok kunnen de restanten worden meegezogen in een nieuw systeem dat zich momenteel in de de Golf van Mexico ontwikkelt en dat steeds meer kans maakt om later deze week uit te groeien tot een nieuwe tropische depressie of storm. Het National Hurricane Center schat de kans dat dit gebeurt in op aanzienlijk, rond de 70 procent.

Mocht er een storm ontstaan dan wordt het de eerste van het Atlantische orkaanseizoen van 2022, dat deze woensdag officieel begint en loopt tot en met 1 december. De eerste naam op de lijst van het Atlantische stormseizoen is Alex. Tegen het weekend zou het ontluikende systeem richting Cuba en Florida kunnen trekken en zware regenval en krachtige windstoten met zich meebrengen.

Lees ook: wat is een orkaan en hoe ontstaat hij?

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht