Bosbranden teisteren Frankrijk en Portugal

01 augustus 2022, 11:45

Bosbrand in Portugal in 2022. Foto ANP / EPA/PEDRO SARMENTO COSTA

Frankrijk en Portugal hebben te maken met grote bosbranden, hitte en droogte. En het ergste met nog komen. Zo kan het kwik maandag en dinsdag in het noorden, midden en oosten van Portugal oplopen tot lokaal 40 graden. Ook in Zuid-Frankrijk blijft het voorlopig erg heet.

In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden. Op televisiebeelden was te zien hoe bewoners probeerden de opmars van de vlammen te vertragen door hun tuinen nat te spuiten, terwijl de vlammen door naburige bossen razen. Zij worden bijgestaan door 400 brandweerlieden.

Grote bosbranden ook in Frankrijk

In Zuid-Frankrijk brandde 350 hectare af in Gard, waar een brandweerman ernstig gewond raakte, en 35 hectare in de buurt van Marseille, waardoor snelwegen rondom de havenstad gedeeltelijk werden afgesloten. Bij een brand in een dennenbos in de stad Aubais, ten zuiden van Nimes, raakten vier brandweerlieden gewond waarvan een ernstig, meldde minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin.

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Buitenland-nieuws

Meer Buitenland-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht