Zomervakantie weerbericht België: bakken en braden in eigen land

10 augustus 2022, 07:40

Foto: Anne-Marie van Iersel

De vakantiegangers in eigen land kunnen de komende dagen rekenen op zonovergoten en warm zomerweer. Er staat een reeks tropische dagen op het programma en een landelijke hittegolf lijkt onvermijdelijk. Lees hier meer over de weercondities in eigen land.

De schoolvakanties zijn in volle gang en voor hoge temperaturen en zonnige omstandigheden ben je in ons eigen land voorlopig aan het juiste adres. Voor de zon- en warmteliefhebbers is het in eigen land goed toeven, maar voor de natuur is dat minder goed nieuws. Door deze weersomstandigheden wordt de droogte alsmaar erger.

Er staat een reeks tropische dagen op het programma. Het kwik loopt vandaag op naar 27 tot 32 graden. Donderdag tot en met zondag wordt het op grote schaal tropisch warm met 30 tot 35 graden.

De zon schijnt deze dagen meestal uitbundig, slechts lokaal komen ook wat sluierwolken voor. Als je buitenplannen hebt komt je zonnebrandcrème goed van pas. Met zonkracht 6 kan een onbeschermde huid binnen 15-30 minuten verbranden. Doordat de wind uit het oosten waait is het zeer warm, maar het is niet zo vochtig buiten waardoor de benauwdheid mee zal vallen.

Zeer waarschijnlijk landelijke hittegolf

Doordat de maxima op tropische waarden uitkomen lijkt een officiële hittegolf onvermijdelijk. Afgelopen zondag werd het plaatselijk al 25 graden of meer waardoor hier de regionale hittegolf al van start is gegaan. Dinsdag werd het ook in Ukkel zomers warm en brak tevens de zeer waarschijnlijke landelijke hittegolf aan. We spreken van een landelijke hittegolf als het in Ukkel minstens vijf dagen op een rij minimaal 25 graden of meer wordt, waarvan drie dagen boven de 30 graden uitkomen. Donderdag tot en met zondag zullen waarschijnlijk ook in Ukkel tropisch warm verlopen.

Mocht het ergens vijf aaneengesloten dagen tropisch warm worden (30 graden of meer) waarvan drie dagen met maxima van 35 graden of meer kunnen we spreken van een superhittegolf. De kans daarop is klein, maar lokaal is dit niet onmogelijk. Er worden daar namelijk meerdere dagen met maxima rond 35 graden verwacht.

Foto: Ben Saanen
Foto: Ben Saanen

Heerlijk strandweer

Niet alleen landinwaarts, maar ook voor de strandgangers wordt het warm met maxima van 26 tot 32 graden. Later op de middag waait er regelmatig wel een verfrissend briesje van zee waardoor het dan wat aangenamer wordt. Wie verdere verkoeling zoekt kan terecht voor een duik in zee. In de avonden is het nog lange tijd aangenaam. Bovendien waait het dan nauwelijks en is het een prima periode om je barbecue aan te steken.

Nachten in eerste instantie niet bijzonder warm

In de nachten komt de minimumtemperatuur veelal uit op waarden tussen 15 en 18 graden waardoor echte ‘plaknachten’ niet op het programma staan. Wel kan de nacht van zondag op maandag een stuk broeieriger verlopen. Dit komt doordat dan vochtigere lucht vanuit het zuidwesten binnenstroomt. Een eerste teken van een naderende weersomslag.

Na het weekend lagere temperaturen?

In de nieuwe week lijkt de temperatuur een geleidelijke daling in te zetten. De hitte wordt verdreven en dit gaat waarschijnlijk gepaard met regen- en onweersbuien. Door de hoge luchtvochtigheid kan het juist dan, ondanks de lagere temperaturen, benauwd aanvoelen. Hoewel de hittegolf in de loop van volgende week waarschijnlijk eindigt zit koel zomerweer er voorlopig niet in. Vakantiegangers in eigen land kunnen, ondanks de buien, dan nog vaak genieten van fraai zomerweer. En de buien zijn broodnodig voor de gortdroge natuur.

Blijft op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen via ons uitgebreide weerbericht.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht