Meteovista
Meteovista
  Klimaatverandering veroorzaakt meer hittegolven

  Klimaatverandering veroorzaakt meer hittegolven

  Aangemaakt: 10 sep 2020, 15:07 uur

  Extreme weersomstandigheden zoals hittegolven kunnen steeds meer toegeschreven worden aan de verandering van het klimaat. In de toekomst veroorzaakt klimaatverandering naar verwachting meer hittegolven. Wetenschappers hebben een model ontwikkeld waarmee ze kunnen beoordelen hoe groot de rol van klimaatverandering is bij dergelijke hittegolven.

  Daaruit blijkt dat de groeiende frequentie en intensiteit van hittegolven door klimaatverandering komt. Zo waren er maar een paar dagen nodig om de klimaatverandering te identificeren als de belangrijkste boosdoener in de recordtemperaturen van dit jaar in Siberië, die tot massale bosbranden heeft geleid.

  Er zijn ook verbanden met de klimaatverandering gevonden in de gelijktijdige hittegolven die Europa, Japan en Noord-Amerika twee jaar geleden troffen. Zonder de stijging van de CO2-uitstoot die de aarde opwarmt zouden deze hittegolven niet hebben plaatsgevonden. Zo blijkt uit studies.

  Toch zijn er ook nog vraagtekens. In West-Europa is de toename van hittegolven veel sterker dan de modellen voorspellen en daar is nog geen verklaring voor.

  Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

  Door: ANP