Weekverwachting: warmte verlaat ons land

11 september 2023, 10:45

Goed wandelweer, aangenaam weekend

Na een uitzonderlijk lange hittegolf in september wordt de warmte deze week verdreven. In dit artikel lees je wat voor weer deze week voor ons klaarstaat.

De week gaat nog zeer warm van start, maar je badkleding kan later deze week weer de kast in. We krijgen namelijk met een weersverandering te maken. Voordat het zover is kunnen we maandag dus nog genieten van zeer warm septemberweer.

Eerst nog flink warm

Maandag start zonnig bij een zwakke tot matige zuidenwind. In de loop van de dag draait de wind naar het westen, waardoor langzamerhand koelere lucht vanaf de Noordzee ons land binnenstroomt. Hierdoor zijn de temperatuurverschillen vlak aan zee en landinwaarts groter dan voorgaande dagen. Op de stranden wordt het circa 25 graden, in het noordoosten kan het lokaal nog 30 graden worden.

De bewolking neemt in de middag stilaan toe en in de avond stijgt de kans op een bui vanuit Frankrijk. Later op de avond en tijdens de nacht naar dinsdag kunnen op meerdere plekken regen- en onweersbuien voorkomen die lokaal stevig kunnen uitpakken. 

Hitte wordt verdreven

Dinsdag trekken wolkenvelden over het land en daarbij komen regen- en onweersbuien voor die de hitte verdrijven. De stevigste exemplaren lijken weggelegd voor het binnenland en komen waarschijnlijk later op de middag en tijdens de avonduren voor. Vooral in de Hoge Venen en Limburg is plaatselijk ook hagel en veel neerslag in een korte tijd mogelijk. Met maxima van 22 tot 25 graden is het nog vrij warm voor september.

Daarna: beduidend minder warm, maar vaak droog

Vanaf woensdag verlopen de dagen zo goed als droog met zonnige perioden. Bij een overwegend matige (noord)westenwind wordt het zowel woensdag als donderdag 18 tot 22 graden. Met deze maxima is het een stuk koeler dan de afgelopen periode. Hierna stijgen de temperaturen weer. Vrijdag stijgt de temperatuur naar 20 tot 24 graden en in het weekend kan het lokaal weer zomers warm worden.

Tijdens de nachten is het beduidend minder warm met gemiddeld 10 graden, maar op hoogte in de Ardennen kan het zomaar een keer afkoelen tot rond een graad of 5. Desondanks is het overdag, vooral wanneer de zon een tijdje schijnt, prima weer om wat te ondernemen. Zo krijgen de activiteiten fietsen, tuinieren en wandelen donderdag een weercijfer 10!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht