Veel sneeuw voor noordelijke Alpen

11 januari 2021, 15:11

sneeuw-alpen-sprs-e1582636370661

In de noordelijke delen valt komende dagen veel sneeuw. Lokaal kan zelfs meer dan een meter verse sneeuw vallen. Ook gaat het flink waaien met hoog in de bergen zeer zware windstoten. De kans op lawines neemt door deze wind en de intense sneeuwval toe.

Het is volop winter in de Alpen. Afgelopen nacht was het helder en werd op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst gemeten. In Oostenrijk was het in Lienz het koudst met een minimumtemperatuur van -22.6 graden. La Brévine, een beruchte koude plek in Zwitserland, noteerde vanochtend zelfs een minimumtemperatuur van -28 graden.

Sneeuwdump aan de noordkant van de Alpen op komst

De komende dagen blijft het volop winter, waarbij het rustige weerbeeld wel verdwijnt. De wind neemt toe en met een noordwestelijke stroming trekken neerslaggebieden richting de Alpen. Deze neerslag valt voor het grootste deel in de vorm van sneeuw. Wel is er een tweedeling te vinden. In het oosten is het een stuk kouder dan in het westen. Dit is ook terug te zien in de grens waarboven neerslag als sneeuw valt. In het oosten (Beieren, Tirol en Salzburg) ligt de sneeuwvalgrens tussen 200 en 500 meter, maar in de Zwitserse en Franse Alpen ligt deze grens tussen 700 en 1200 meter.

Doordat de noordwestelijke stroming een aantal dagen aanhoudt gaat er langdurig sneeuw vallen in de noordelijke regio’s. Morgen begint de sneeuwval en woensdag neemt het tijdelijk wat af. Later op woensdag neemt de intensiteit van de neerslag weer toe en eind van de week wordt het geleidelijk weer droger.

Plaatselijk meer dan een meter verse sneeuw

Op veel plaatsen valt 20-40 centimeter sneeuw. De regio’s waar de meeste sneeuw verwacht wordt zijn Vorarlberg, Tirol en Zwitserland. In de dalen kan hier 40 tot 70 centimeter vallen. Hogerop in de bergen valt ruim een meter verse sneeuw. In de Italiaanse Alpen valt (vrijwel) niets.

Zware tot zeer zware windstoten op de bergtoppen

Op de bergtoppen worden de komende dagen winstoten van 90 tot 130 km/uur verwacht. In de Zwitserse, Franse en noordwestelijke delen van de Italiaanse Alpen trekt de wind op woensdag nog wat verder aan. Dan zijn regionaal windstoten van 100 tot 150 km/uur mogelijk. Op de hoogste toppen is een uitschieter van meer dan 150 km/uur niet uitgesloten.

Lawinegevaar neemt toe

Op dit moment is het lawinegevaar op de meeste plaatsen niveau 1 tot 3. De komende dagen zal het risico op lawines zeker toenemen door de combinatie van de sneeuwval en harde wind. Naast fraaie winterse beelden zal hierdoor ook overlast ontstaan.

Tekst: Maarten Minkman en Johnny Willemsen

Foto: snowplanners.com

Door: Redactie

Reageer via Facebook