Noodweer in Turkije en Griekenland

11 januari 2022, 10:59

Onweer op Mallorca. Foto: Adobe Stock / Felix.

Vandaag en morgen trekken talloze regen- en onweersbuien over grote delen van Griekenland en de west- en zuidkust van Turkije. Plaatselijk kan meer dan 100 mm regen vallen en is kans op wateroverlast. In de berggebieden valt regionaal een dik pak sneeuw.

Het is zeer onstuimig in het zuidoosten van Europa. Vandaag zijn de zwaarste buien voor de Peloponnesos, het noordoosten van Griekenland en het westen van Turkije. Vanavond en vannacht verplaatst het zwaartepunt naar de zuidelijke eilanden in de Egeïsche Zee, inclusief Kreta en morgen krijgen vooral Cyprus en de Turkse zuidkust ervan langs.

Op sommige plaatsen kan meer dan 100 mm regen vallen in amper 24 uur. Dit geldt vooral voor het oosten van het Griekse vasteland en de bergachtige gebieden van Zuid-Turkije. Ook in de bergen op Kreta is lokaal 100 mm mogelijk. Deze neerslaghoeveelheden kunnen gemakkelijk tot wateroverlast leiden.

Regionaal een flink pak sneeuw

In de bergen in het noorden van Griekenland valt vandaag een flink pak sneeuw. Op de beroemde berg Olympus kan gemakkelijk een halve meter sneeuw vallen. Overigens zijn er rond deze berg ook skipistes te vinden. Ook in de hogere delen van het noorden van de Peloponnesos en in de bergen ten noordwesten van Athene valt een pak sneeuw.

Ook vlak ten westen van het Turkse zonvakantieoord Antalya ligt een skigebied met bergen tot ruim 2000 meter. Daar kan later vannacht en morgen overdag meer dan een halve meter verse sneeuw vallen.

Zeer zware windstoten

Ook de wind speelt een rol in het noodweer. Vandaag kan het vooral aan de oostkust in Noord-Griekenland stormen en is kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur.

Morgen komt in de zuidelijke helft van de Egeïsche Zee een stormachtige wind te staan en kan de wind op de eilanden in deze regio flink uithalen. Zo is morgen en ook nog een groot deel van donderdag op Kreta kans op zware windstoten tot 90 km/uur. In de bergen kunnen de windstoten nog wat zwaarder uitpakken.

Donderdag en vrijdag trekt het buiige weer weg richting Israël en Egypte. In Griekenland volgen enkele droge dagen met regelmatig zon. Voor begin volgende week staat opnieuw onstuimig weer op het programma.

Check ook het weer elders in Europa.

Foto: Adobe Stock / Felix

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht