Hooikoorts: graspollenseizoen zeer vroeg van start!

11 april 2024, 07:10

Gezondheid
Door bloeiend gras neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe. Foto: Adobe Stock / Jürgen Kottmann

Heb jij een graspollenallergie? Zorg dan dat je jouw hooikoortsmedicatie in huis haalt, want het seizoen gaat geleidelijk beginnen. In dit bericht vertellen we je wat je de komende weken kunt verwachten.

Na een recordwarme februari en een bijzonder zachte maart loopt de natuur ongeveer drie weken voor op het normale schema voor deze eeuw. Hierdoor hebben we de piek van het berkenpollenseizoen nu al achter de rug. De meeste pollen kwamen eind maart en begin april, de weken rondom Pasen, in de lucht terecht.

Komende weken raken de berken geleidelijk uitgebloeid en neemt de overlast voor wie alleen gevoelig is voor boompollen snel af. Eiken en beuken zullen komende tijd wel massaal bloeien, maar voor het pollen van die bomen zijn weinig mensen allergisch.

De grote vossenstaart. Foto: AS / Lukeriya
De grote vossenstaart. Foto: AS / Lukeriya

En doordat ook april bijzonder zacht van start is gegaan komt ook het gras nu snel tot ontwikkeling. De eerste bloeiende grassen, zoals de grote vossenstaart, zijn gesignaleerd. Komende weken zullen steeds meer grassoorten tot bloei komen en hierdoor neemt de kans op hooikoortsklachten door bloeiend gras geleidelijk toe. Ongeveer 1 miljoen Belgen hebben een graspollenallergie.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Piekperiode ook eerder?

Normaal vindt in de tweede helft van mei en in juni de piekperiode van het graspollenseizoen plaats en hebben de meeste mensen klachten. Nu zal de piekperiode waarschijnlijk al vroeg in mei beginnen. Hoelang de piekperiode duurt hangt af van het verdere temperatuurverloop in de tweede helft van mei en in juni. Bij lagere temperaturen dan normaal kan het een langere piekperiode worden. Blijft het warm dan kan het seizoen snel verlopen, al blijven er altijd wel tot ver in de zomer bloeiende grassoorten. Daarnaast komen in de zomer ook kruiden tot bloei die allergische klachten kunnen veroorzaken. Zo ondervinden in de zomervakantieperiode veel mensen last van de bijvoet.

Hooikoorts door bijvoet. Foto: Adobe Stock / Michael Meijer
Hooikoorts door bijvoet. Foto: Adobe Stock / Michael Meijer

Wisselende weercondities gunstig en ongunstig tegelijk

Komende dagen is het overwegend droog en warm weer met zonnige perioden en daardoor kan de hoeveelheid boompollen en het eerste graspollen in de lucht toenemen. Hou dan ook rekening met hooikoortsklachten. Vanaf zondag daalt de temperatuur en na het weekend breken een aantal koude lentedagen aan, waarbij het nog hooguit 10-12 graden wordt. Er is kleine kans op nachtvorst. De lage temperatuur zal de ontwikkeling van het gras wat afremmen. Bovendien valt er dan veel regen, waardoor de lucht zal schoonspoelen.

Volg het in ons hooikoortsweerbericht

Hoelang de koudere periode precies duurt is nog wat onzeker, maar het lijkt erop dat het eind april zonniger en warmer wordt. Daardoor kan de overlast dan snel toenemen. Doordat het wisselvallig blijft is de bodem erg nat. Dat is een uitstekende voedingsbodem voor de groei en bloei van het gras. Houd daarom rekening met een pittig graspollenseizoen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht