Extreme hitte in India en Pakistan

11 mei 2022, 15:41

Buitenland
Extreme hitte in Karachi, Pakistan. Beeld: ANP / EPA / REHAN KHAN

In Pakistan kan het de komende dagen maar liefst 50 graden worden, waarmee het huidige warmterecord mogelijk aan diggelen gaat. In het afgelopen etmaal werd het Pakistan al warmer dan 47 graden.

In Pakistan en buurland India is het al weken bloedheet. Zo steeg het kwik in Jacobabad in Pakistan in de afgelopen 24 uur tot 47,5 graden.

Kans op nieuw warmterecord

Vrijdag en zaterdag kan de temperatuur oplopen tot 50 graden of zelfs meer. Het warmterecord in Jacobabad staat op 52,8 graden en komt mogelijk op scherp te staan. De hoogste maximumtemperatuur ooit werd gemeten in Turbat. Op 28 mei 2017 steeg het kwik naar 53,8 graden. De komende weken staat de regio weinig veranderingen qua temperatuur te wachten en de zinderende hitte duurt minstens nog twee weken voort.

In India werd in de afgelopen 24 uur de hoogste temperatuur, 46,5 graden, genoteerd in Barmer. Dat is niet de hoogste temperatuur ooit gemeten in het land: in Phalodi werd het in 2016 maar liefst 51 graden.

De hitte teistert beide landen al langer. Zo meldde de meteorologische dienst van India al een recordwarme maart. Eind april werden ook al maximumtemperaturen van ruim 45 graden genoteerd. De hitte vergroot de kans op bosbranden en ook de gletsjers in de Himalaya smelten sneller door het extreme weer.

Author Image

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Reageer via Facebook

Buitenland-nieuws

Meer Buitenland-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht