Tropische storm Karl richting Mexico

12 oktober 2022, 13:10

Foto: Acapulco, Mexico. Foto: ANP / EPA / David Guzman

In de Golf van Mexico heeft zich een tropische storm ontwikkeld die in kracht toeneemt. Verwacht wordt dat de storm, genaamd Karl, donderdag de kust van Mexico zal naderen.

Karl is de elfde storm van het Atlantische orkaanseizoen en ontstond dinsdag in de baai van Campeche, het zuidelijke deel van de Golf van Mexico. Woensdag beweegt Karl langzaam in noord- tot noordwestelijke richting. Woensdagavond lokale tijd draait Karl naar het westen, om donderdag naar het zuidwesten richting de kust van Mexico te trekken. De Mexicaanse regering heeft voor de kustgebieden van Cabo Rojo tot Roca Partida een tropische stormwaarschuwing uitgegeven.

Veel neerslag, hoge golven

Naar verwachting valt er 75 tot 180 millimeter regen, maar sommige delen van de staten Vera Cruz en Tabasco moeten tot vrijdagavond rekening houden met maximale hoeveelheden van meer dan 300 millimeter. In de Mexicaanse kustgebieden kan Karl de komende dagen ook hoge golven en gevaarlijke stroming veroorzaken.

Lees ook: wat is een orkaan.

Tropische storm Karl ontstond uit de overgebleven energie van storm Julia, die afgelopen weekend over Centraal-Amerika trok. Daarbij kwamen zeker 25 mensen om het leven in onder meer El Salvador en Guatamala. In Nicaragua kwamen zo'n miljoen mensen zonder stroom te zitten en moesten ruim 13.000 huishoudens worden geëvacueerd vanwege hevige regenval en overstromingen.

Lees hier al ons nieuws over orkanen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht