Wisselvallig weekend in de Alpen

12 november 2021, 13:00

Het weerbeeld in de Alpenlanden slaat om tijdens het weekend. Hogerop de bergkam valt een laag verse sneeuw, maar niet overal kleurt het landschap wit. In dit wintersportweerbericht lees je waar de meeste sneeuw wordt verwacht en hoe de condities in de skidorpen zijn.

Afgelopen week was het goed toeven in de Alpen! Na de eerste sneeuwdump tot in de dalen waren de condities ideaal om op de latten te staan. Vooral op de gletsjers lagen de pistes letterlijk en figuurlijk in het zonnetje.

Tijdens het weekend een weersomslag

Dit weekend wordt dat rustige weerbeeld tijdelijk onderbroken. Vooral aan de zuidkant van de Alpen valt een laag verse sneeuw. In de Duitse Alpen is de sneeuwkans een stuk kleiner. In de Zwitserse regio Graubünden kan tot 35 centimeter sneeuw vallen en ook in het zuidelijke deel van Tirol gaan de hoeveelheden richting 30 centimeter. Daarbij moet wel een kanttekening worden geplaatst, want de sneeuwgrens komt waarschijnlijk tussen 1500 en 2000 meter uit. Dat betekent dat het met een beetje pech in de dalen een tijd regent of er natte sneeuw valt. Alleen op de bergtoppen kleurt het landschap dan wit.

Daarbij is het ook aan de frisse kant en in Sankt Moritz en Sölden daalt het kwik zondag naar 2 tot 4 graden. Door de gure oostenwind is het voor het gevoel nog een fractie kouder. In de nachten komt de temperatuur in de meeste skidorpen rond het vriespunt uit.

Sneeuwdump in westelijke Alpen

Hetzelfde gebied met bewolking en (winterse) neerslag zakt na het weekend af naar het zuiden en levert vervolgens in het zuidwesten van Zwitserland en het grensgebied tussen Frankrijk en Italië ook nog een lading verse sneeuw op. Op de bergtoppen grofweg tussen Grenoble en Turijn kan boven 1500 meter zo'n 50 tot 100 centimeter sneeuw vallen.

In de nieuwe week keert rustig novemberweer terug in het centrale deel van Europa. De zon schijnt geregeld, maar er trekken ook wat wolkenvelden over. De temperatuur stijgt overdag richting 6 graden. Pas later in de week draait de wind naar het westen en neemt de kans op een nieuwe sneeuwdump weer toe.

Hoofdfoto: Adobe Stock / sabrina hohn/EyeEm

Het laatste wintersportnieuws lees je in het Meteovista nieuwsblog!

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook