Het is koud, komt het dit jaar tot een witte kerst?

12 december 2022, 13:58

Feestdagen
Sneeuw met kerst. Foto: Adobe Stock / karelian

Het is op dit moment behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Maar is daardoor de kans op een witte kerst ook gestegen? Lees hieronder wat de eerste vooruitblik naar kerst ons laat zien.

Deze week is en blijft het behoorlijk koud. Ook komt het regionaal tot sneeuw. Dit geldt op woensdag vooral voor het zuiden en oosten van het land en vanaf woensdagmiddag mogelijk ook voor de kustregio. Alle details over het weer van deze week lees je in de weekverwachting.

Neerslag op zondag of maandag

Komende zondag (18 december) is het precies een week voor kerst. Het is dan behoorlijk koud in België. Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst wordt het overdag 0 graden in de Ardennen tot 4 graden in het westen. Vanaf het westen nadert een neerslaggebied en waarschijnlijk passeert dit later op zondag of in de nacht naar maandag. De neerslag kan winters beginnen, maar de kans is groot dat het snel overgaat in regen.

De week voor kerst

De eerste dagen van volgende week is het zeer waarschijnlijk zacht voor december met maxima tussen 6 en 10 graden en in de nachten in het hele land geen vorst. Het weerbeeld is daarbij nat met van tijd tot tijd een stevige wind uit het zuidwesten.

Later in de week neemt de onzekerheid in de weersverwachting toe, maar de kans op relatief zacht weer blijft tamelijk groot. De kans op volop winter met kerst is dit jaar uiterst klein. Er is wel nog kans op wat vorst in de nachten en een winterse bui, maar dit is doorgaans onvoldoende voor een officiële witte kerst.

Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post
Of we dit jaar een witte kerst krijgen is afwachten, maar dromen mag! Foto: Tiny Post

Definitie witte kerst

Het KMI heeft een strikte definitie voor een witte kerst. In Ukkel moet er op 25 december om 8:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek liggen van ten minste 1 cm dik. Sinds 1889 is een witte kerst slechts tien keer in ons land voorgekomen, waarvan de laatste keer in 2010 was. Toen lag er op veel plaatsen een flink pak sneeuw. Zo lag er 40 cm in Florennes, 26 cm in Kleine-Brogel (Peer) en 20 cm in Ukkel.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht