Veel sneeuw in de Alpen

12 maart 2021, 16:54

Niet alleen bij ons wordt het fris voor de tijd van het jaar, ook de Alpen krijgen met kou te maken. Er staat zelfs een sneeuwdump op het programma!

De komende 30 tot 36 uur is het nog zacht in grote delen van de Alpen. In gebieden waar neerslag valt zal dat voornamelijk regen zijn, alleen boven 1500 meter valt sneeuw. De vorstgrens ligt tot maximaal 1800 meter. Een gebied met onstuimig weer met enkele buien trekt van ons land naar de Alpen en zorgt vooral langs de noordwestzijde van de Alpen voor flinke sneeuwval.

Lokaal wel een meter sneeuw

Na een tijdelijke afname van de neerslagintensiteit, neemt in de loop van maandag de kans op flinke sneeuwval toe. In de noordelijke delen van Oostenrijk en Zwitserland kan over een periode van 36-48 uur tussen de 30 en 50 centimeter sneeuw vallen, in het noordwesten plaatselijk tot 80 centimeter. Wellicht dat een enkele plaats in Zwitserland zelfs aan de volle meter verse sneeuw komt. Ook op de wat minder hoge delen van Frankrijk en Duitsland, zoals de Vogezen en het Zwarte Woud, gaat met 15 tot lokaal 30 centimeter een behoorlijke laag sneeuw vallen.

Na maandag draait de wind naar noord tot noordoost en blijven met enige regelmaat enkele flinke sneeuwbuien vallen. Tussen dinsdag en donderdag kan nog ongeveer 15 tot 30 centimeter verse sneeuw vallen op sommige plaatsen. Daarna lijkt het grotendeels droog te worden met meer zon en lagere temperaturen.

Ook sneeuw vlakbij?

Ook in de Benelux komt volgende week een koude noord- tot noordoostelijke wind te staan. In de middelgebergtes zoals de Eifel, Ardennen en het Sauerland maken eind volgende week kans op sneeuw. Lokaal kan 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Dit is zeker niet uitzonderlijk voor half maart, maar wel iets om in de gaten te houden! Of de lucht ook in Nederland koud genoeg wordt voor wat winterse neerslag is afwachten.

Foto: Wilfred Janssen / Tekst Wouter van Bernebeek

Door: Redactie

Reageer via Facebook