Wintersport: geregeld zonneschijn, wel zacht!

12 maart 2024, 11:25

Wintersport
Kaiserwetter snel omlaag

Deze week is het op veel plekken in de Alpen heerlijk weer om op de latten te staan. Toch blijft het vooral de komende dagen niet overal droog. Alle details over het weer in de Alpen lees jij in ons nieuwste wintersportweerbericht.

Deze dinsdag blijft het in de Italiaanse en Franse Alpen droog met flink wat ruimte voor de zon. Daarmee is het hier al heerlijk wintersportweer. In de Zwitserse en in de Oostenrijkse Alpen is meer bewolking aanwezig en vallen enkele buien. Boven grofweg 1400 meter valt de neerslag op de meeste plaatsen als sneeuw. Grote hoeveelheden worden nergens verwacht.

In de nacht naar woensdag trekt vanuit het noordwesten een neerslaggebied over de Alpen. Vooral aan de noordkant van de Zwitserse Alpen, in Vorarlberg en in het westen van Tirol gaat van tijd tot tijd wat neerslag vallen. De sneeuwvalgrens valt weer wat hoger uit en dat betekent dat het in vele dalen gewoon regent. Bovenop de berg kan 10 tot lokaal 30 centimeter sneeuw vallen. Gedurende de dag neemt het neerslaggebied in activiteit af en wordt het overal droger. In de Franse en Italiaanse Alpen blijft het heerlijk wintersportweer. Het is de hele dag droog met flink wat ruimte voor de zon. Op 1500 meter is het een graad of 5.

Overgang naar Kaiserwetter in heel het Alpengebied?

Vanaf donderdag is het overal heerlijk weer om op de latten te staan. Neerslag staat nergens op het programma en het is de zon die het weerbeeld domineert. Het is wel zacht met temperaturen die in de dalen veelal ruimschoots in de dubbele cijfers uitkomen. Zo is het in het Oostenrijkse Zell am See (768 meter hoogte) maar liefst 15 graden. In het Zwitserse Adelboden (1070 meter hoogte) is het 11 graden en in het Franse Val Thorens is het een graad of 5 (2080 meter hoogte). Door de hoge temperaturen zijn veel dalafdalingen aan het einde van de middag van slechte kwaliteit. Je doet er dus goed aan om lekker vroeg de berg op te gaan! Bovendien zijn vele dalen compleet groen gekleurd. Vooral in Oostenrijk is dit vaak het geval.

Ook in Brixen is het aanzicht veelal groen. Foto: Ella Meijer
Ook in Brixen is het aanzicht veelal groen. Foto: Ella Meijer
Groene dalen, zoals hier in Brixen im Thale, zijn deze dagen geen uitzondering in de Alpen. Foto: Eric Kromhout
Groene dalen, zoals hier in Brixen im Thale, zijn deze dagen geen uitzondering in de Alpen. Foto: Eric Kromhout

Krachtige zon

Bovendien is jezelf insmeren ook geen slecht idee. De zon is boven op de berg al behoorlijk fel met UV-index 4. Aangezien wij in België een lange grijze winter achter de rug hebben, ben je nog weinig zon gewend en kan jouw gevoelige huid tussen 12:00 en 15:00 uur al behoorlijk snel verbranden.

Ook de dagen daarna overheersen de droge momenten in heel het Alpengebied en schijnt de zon geregeld. Plaatselijk kunnen enkele (sneeuw)buien vallen, maar grote hoeveelheden staan voorlopig nergens op het programma. Voorlopig blijft het zacht met in vele dalen maxima ruim in de dubbele cijfers.

Dichterbij huis geen wintersport meer mogelijk

Het is alweer een tijdje geleden dat er in eigen land of in Winterberg genoten kon worden van winterse taferelen. In Winterberg is op dit moment nog één skipiste geopend, maar dit is slechts een dun laagje kunstsneeuw omringd door een groen landschap. De temperaturen stijgen overdag dagelijks naar 8 tot 11 graden. Donderdag kan het zelfs 13 graden worden. In de nachten ligt het kwik ruim boven nul en dat betekent dat de sneeuwkanonnen ook niet aan kunnen. Voorlopig is er geen zicht op koud winterweer en de kans is dus aanzienlijk groot dat het wintersportseizoen hier al ten einde is.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht