Start periode met kans op lichtende nachtwolken

12 mei 2022, 07:30

Wolken
Lichtende nachtwolken in 2019. Foto: Marco Buseman

In België zijn een paar keer per jaar lichtende nachtwolken te zien. Daarbij gaat het soms om een paar van deze wolken vlak aan de noordoostelijke horizon, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen ze een flink deel van de nachtelijke hemel beslaan. Lees in dit artikel wanneer je ze kan zien.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor rond een hoogte van 85 kilometer. Ter vergelijk: hoge sluierwolken zitten rond 10 kilometer hoogte.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Dit is hetzelfde principe als bij de maan die ’s nachts ook zichtbaar is door het weerkaatsen van zonlicht.

Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer.

Wanneer zijn ze te zien?

Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon diep onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Ze kunnen hierdoor te zien zijn in het eerste uur tot anderhalf uur na zonsondergang en in deze periode voor zonsopkomst.

De periode in het jaar waarin je in ons land lichtende nachtwolken kan zien begint ongeveer nu en eindigt in augustus. De beste periode zijn de weken rond de langste dag: de maand juni en de eerste helft van juli.

Tot slot is het uiteraard belangrijk dat er verder weinig of geen wolken zijn. In ons uitgebreide weerbericht lees je of er komende nachten brede opklaringen worden verwacht.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook