Kou-inval in de Alpen

13 januari 2023, 10:45

Off-piste skiën. Foto: Adobe Stock / stefcervos

Afgelopen week waren de sneeuwcondities al flink verbeterd en volgende week kunnen zelfs de landschappen in de lagere dalen weer volledig wit kleuren. Vanaf zondag wordt het al kouder en volgende week gaat het tot in de dalen volop winteren.

Vandaag kan vooral aan de west- en noordkant van de Alpen wat sneeuw vallen. Van grote hoeveelheden is echter geen sprake, in delen van Tirol kan wel 5 tot lokaal 10 centimeter vallen. Elders in de Alpen blijft het beperkt met 2 tot 10 cm. Aan de zuidkant en in de Franse Alpen blijft het zo goed als droog.

Zacht begin van het weekend, zondag kou-inval

Zaterdag belooft een droge dag te worden in een groot deel van de Alpen. Over het algemeen overheerst de bewolking, maar op sommige plekken kan de zon doorbreken en dan is het meteen heerlijk weer om op de latten te staan. Aanvankelijk is het dit weekend nog vrij zacht met een sneeuwgrens die ruim boven de 1000 meter ligt. In de nacht naar zondag loopt die zelfs op tot 1800 meter in delen van Zwitserland en Oostenrijk.

Zondagochtend stroomt koude lucht richting de Alpen. Dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. Met de aanvoer van deze koude lucht daalt de sneeuwgrens ook flink. Dit gebeurt het eerst in Zwitserland. Zondagmiddag is de sneeuwgrens hier al gedaald tot 800 meter. Wederom is de meeste sneeuwval bestemd voor de noordkant van de Alpen. Hier kan op uitgebreide schaal 10 tot 20 centimeter sneeuw vallen. Lokaal in Zwitserse Alpen nog wat meer.

Zondagavond ontwikkelt zich een nieuw neerslaggebied aan de zuidkant van de Alpen. Dit is een zeer actief gebied en in het zuiden van Oostenrijk kan zelfs tot een halve meter sneeuw gaan vallen in een relatief korte tijd. Slovenië lijkt nog meer te krijgen, daar kan lokaal meer dan een meter sneeuw gaan vallen!

Tot in de lagere dalen wit

In het begin van de nieuwe week gaat het tot in de lagere dalen echt flink winteren. De kou stroomt verder uit over de Alpen en hiermee daalt de sneeuwgrens zelfs tot onder de 500 meter. Op 1500 meter ligt het kwik dinsdag in de Oostenrijkse Alpen rond -5 graden. Het weerbeeld blijft ronduit wisselvallig met dagelijks neerslaggebieden of buien die overtrekken. In de loop van de week kan er zo’n 50 centimeter verse sneeuw bijgevallen zijn in de Franse- en Zwitserse Alpen. Ook de Oostenrijkse Alpen vallen niet buiten de boot, hier komen enkele tientallen centimeters bij.

Verse sneeuw gevallen in Salzburg. Foto: Joram
Verse sneeuw gevallen in Salzburg. Foto: Joram

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog