Meteovista
Meteovista
  Assos village in Kefalonia, Greece

  Vakantieweer Europa: is het overal in Europa zo heet?

  Aangemaakt: 13 aug 2020, 09:00 uur

  Niet alleen in onze streken is het de laatste tijd heet met tropische temperaturen, ook elders in Europa zit de zomer stevig in het zadel en is het prima vakantieweer. Of het ook de komende tijd overal standvastig en warm zomerweer blijft of dat je ergens de paraplu nodig hebt, lees je in dit artikel.

  Vakantiegangers in eigen land hebben een zeer warme week achter de rug. De komende dagen neemt de ergste hitte af en bovendien neemt de wisselvalligheid toe. De hittegolf blijft zeker landinwaarts nog wel even voortduren met temperaturen boven 25 graden. De temperatuur stijgt vandaag naar 29 tot lokaal 34 landinwaarts. De komende dagen wordt het langzaam minder warm en in het weekend is het van west naar oost ongeveer 25-30 graden. Volgende week koelt het langzaam verder af tot beneden 25 graden.

  Vakantiegangers in Duitsland hebben momenteel nog te maken met tropische temperaturen van 30-33 graden. In het zuiden is het iets minder heet met maxima van 27-29 graden. Overal schijnt de zon, maar in de loop van de dag moet rekening worden gehouden met een stevige regen- of onweersbui. De komende dagen wordt het iets minder heet met een mix van zon, stapelwolken en (onweers)buien. De temperatuur stijgt naar 25-30 graden.

  In Frankrijk komt het vandaag ook tot stevige regen- en onweersbuien die de ergste hitte laten verdwijnen. De maxima liggen tussen 25 en 30 graden. De komende dagen is het overwegend droog met vrij veel zon. De temperatuur gaat weer omhoog en zaterdag is het op veel plaatsen 29-33 graden. Zondag stijgt de kans op stevige regen- en onweersbuien weer en daarna wordt het ook weer enkele graden minder warm.

  Foto: AdobeStock / babsi_w

  Stevige regen- en onweersbuien in de Alpenlanden

  In de Alpenlanden schijnt vooral in de ochtend volop de zon. Door het oplopen van de temperatuur komen aan het begin van de middag stapelwolken tot ontwikkeling en deze groeien later uit tot stevige regen- en onweersbuien. In het weekend neemt de kans op buien af en schijnt de zon flink, maar volgende week stijgt opnieuw de kans op stevige buien. Met temperaturen van 25-30 graden is het goed toeven.

  Ook in het noorden van Italië, maar ook in Slovenië komt het de eerste dagen vooral later op de dag nog tot lokaal stevige regen- en onweersbuien. De temperatuur ligt veelal tussen 25 en 30 graden. In het weekend neemt de buienkans af en schijnt langer de zon. Elders in Italië schijnt de zon volop en is het tropisch warm. De maxima liggen dagelijks tussen 30 en 35 graden.

  Foto: AdobeStock / Christian B.

  Zonovergoten aan de Middellandse Zee

  In Spanje schijnt de zon volop en het is op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen in Galicië en Baskenland komen meer wolken voor en is kans op buien. De maxima liggen veelal tussen 21 en 25 graden. Langs de costa’s is het goed toeven en schijnt de zon volop. De temperatuur stijgt naar 27-32 graden. Warmer is het in de Spaanse binnenlanden met temperaturen tot 35 graden.

  Ook in Portugal is het prima vakantieweer met veel zon. In het noorden komt meer bewolking voor en met 21-23 graden is het in de regio Porto prima uithouden. Elders schijnt de zon volop en in Lissabon is het de komende tijd 25-29 graden. Ook in het zuiden (Algarve) schijnt de zon en is het 23-28 graden goed toeven.

  Ronduit zomers is het in Griekenland. Op alle eilanden schijnt de zon onafgebroken en het is overal droog. Met 29-34 graden en een verkoelende zeebries is het prima vakantieweer. Op het Griekse vasteland komt soms meer bewolking voor en is in de middag kans op een enkele regen- of onweersbui. De maxima liggen veelal tussen 31 en 35 graden.

  Foto: AdobeStock / Adisa

  Door: Rico Schröder